Saturday, 12 December 2020

Tanker om hefte - Juleroser 2020 - Julehefte - Herborg Kråkevik

Nå er det tiden for årets Juleroser. Dette juleheftet blir bare finere og finere for hver utgave.

Tittel: Juleroser
Redaktør: Herborg Kråkevik
Forlag: Samlaget - Egmont
ISBNMA521105
Antall sider:96

Foto: Agnete Brun - fra forlagets side
Herborg Kråkevik er født i 1973 – hun brenner for litteratur, kunst, musikk og kultur – og i 2015 startet hun dette ”prosjektet” sitt med å gi ut julehefter tuftet på gamle tradisjoner – fylt med litteratur av høy kvalitet og flotte illustrasjoner. I tillegg formidler Herborg K. det hele gjennom både sangbok, plate og turné i år.

Mine tanker om Juleroser 2020:

Ja! I år også - Juleroser - dette er et høydepunkt innen "julelitteraturen" min - heftet blir nesten finere og finere for hvert år. Dette er sjette året jeg følger denne Kråkevik-nyutgivelse av det gamle tradisjonelle juleheftet. Mellom tekstene finner vi utrolig flotte illustrasjoner og i tillegg tre separate vakre kunst-trykk. Som forside-bildet viser, er temaet i år kransen – det er jo også tittelen på Sigrid Undsets første bok om Kristin Lavransdatter som kom ut for nøyaktig 100 år siden. En krans har ingen begynnelse eller slutt – den sirkler rundt i evigheten. Kransen som symbol skriver Emma U. W. Eriksen om (s.35)
Her, på heftets bakside, er listet opp alle de profesjonelle bidragsyterne som gjør dette til et praktverk:

Alle tekstene ga meg noe - de er ganske varierte og forskjellige - jeg ville ikke favorisere noen i min lille omtale - foruten å nevne at jeg alltid setter pris på tekster av vår Sigrid Undset - her var et utdrag fra en bok (Lykkelige dager) hun skrev for amerikanske barn mens hun var i eksil i USA under krigen. (s.32-33). Her en illustrasjon på s. 36 til Jon Fosse sitt bidrag - Slik har det vorte - han "begynner ved vinduet" med setningen: Tidlegare stod eg ofte og såg ut vindauga i stova..... (s.37)

Tekstene sprer glede, kunnskap og alvor, men også julestemning. Herborg K. gir oss en motvekt til stress og mas og overflødighet - her er det rom for å stoppe opp og tenke...også med et fint fokus på hva julen egentlig er.....
Innholdslisten ser slik ut:

Her er noe for hele familien, ung og gammel - for meg er de blitt et samleobjekt - så de foregående kommer frem på nytt nå i adventstiden. Ønsker alle en fin adventstid - med Juleroser 2020.

Terningkast:6

 
Flere omtaler av Juleroser:

Barnas Juleroser 2018
Barnas Juleroser 2019
Juleroser 2015-2016-2017
Juleroser 2019   
Juleroser 2020
Juleroser 2021
Barnas Juleroser 2021

 

4 comments:

 1. Skal si du har kost deg med denne i adventtiden :) Jeg har fått heftet og bladd litt i det, men sparer det til juledagene. Ha en fin søndag Randi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, disse heftene er fine - jeg har nok også gjemt av noen av fortellingene - som passe lesing til juledagene...
   Fin søndag til deg også Tine - for første gang på lenge har temperaturen krøpet litt under 0 her, men pelargoniene blomstrer fortsatt i glasshuset.

   Delete
 2. Jeg har også fått dette, og tar det nok frem snart. Fine heftet dette.
  Fint innlegg Randi.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk Anita - ja, dette er kvalitet - har litt igjen å lese, skal være til juledagene.Sier ikke mye om innholdet i tekstene her - det er så mye forskjellig, men jeg anbefaler varmt denne litteraturen. Smakfull layout også.

   Delete