Thursday 17 June 2021

Tanker om bok - Gill Paul: Jackie og Maria og andre av hennes historiske romaner

Arrangert cover-foto - Foto:RandiAa©
Gill Paul skriver historiske romaner - lettleste og engasjerende. Jeg ble faktisk positivt overrasket over denne forfatteren.
 Tittel: Jackie og Maria
Forfatter: Gill Paul
Forlag: Aschehoug
Språk: Norsk, bokmål
ISBN: 9788203269646  
Publiseringsår: 2021
Format: Innbundet
Antall sider: 525
Oversatt av: Bente Rannveig Hansen
Litteraturtype: Historisk roman
Jeg hadde lesereksemplar fra forlaget og lydfil lånt på BookBites, innleser: Kathrine Thorborg Johansen 
Gill Paul - fotograf Christina Jansen

Om forfatteren:

Gill Paul er født (1960) og oppvekst i Glasgow – hun har studert både historie og litteratur, innom medisin-studiet har hun også vært. Som yrkesaktiv har hun arbeidet i et London-forlag. I Norge ble vi først kjent med henne gjennom romanen I gode og onde dager, utgitt på norsk i 2017 – en spennende historie om tsarens datter og en russisk offiser.
Vi hører også om dette forholdet i Tsarens datter (den har jeg lest).
Gill Paul har en enestående evne til å leve seg inn i en annen tid, og ”kjenne på” følelsene til personene hun bruker fra en historisk epoke, eller de fiktive personene hun skaper. Det er spesielt 1900-tallets historie hun har konsentrert seg om, en periode som hun selv har studert. 

Litt om de bøkene jeg har lest av Gill Paul:

I kronologisk rekkefølge etter som de er publisert - Kvinner og barn først - 2012, I gode og onde dager - 2016, En kongelig affære - 2017, Tsarens datter - 2018, Jackie og Maria - 2020. Kvinner og barn først – denne leste jeg i juli 2018 - her har Gill Paul laget sin egen "Titanic story" - en vakker historie med Titanic ulykken som bakteppe – karakterene er forfatterens fiksjon, og de gir et levende inntrykk av stemning og persongalleri ombord i denne berømte båten. G.P. har prøvd å forestille seg hvilke følelser denne ulykken skapte hos personer som overlevde tragedien. Jeg merket meg at jeg likte måten G.P. greide å gjenskape stemninger, miljø, tidsepoke og fargerike personer som eventuelt hadde vært om bord. Hun har tydeligvis gjort mye research rundt dette. Vi møter et interessant persongalleri – og forbindelser brytes brått i kaoset som oppstår når Titanic synker - men historien fortsetter på en engasjerende måte når vi følger noen av de overlevende, og hva som videre skjer med dem,
Jeg vurderte romanen til et solid terningkast 4
I gode og onde dager - Denne leste jeg bare raskt igjennom som en bakgrunn til Tsarens datter – vi er i Russland rundt 1914 - Romanov-familens fremtid ser nokså usikker ut - vi følger et kjærlighetsforhold mellom storfyrstinne Tatiana og offiseren Dmitri - og kjærlighets-historien knyttes på en genial måte til vår tid med karakteren Kitty i London, og et verdifullt smykke som har sin historie – mer skal ikke røpes.

En kongelig affære - Denne leste jeg i juli 2019 - Her har også Gill Paul knyttet sammen to epoker og to historier som har visse likhetspunkter – begge involverer kongelige personer, og inngripende kjærlighetsforhold og ikke minst medias innblanding. Virkelige personer er skildret så historisk riktig som mulig, pluss at vi følger to fiktive kvinnelige karakterer. Den første kongelige er Edward Windsor som forsaket tronen for sin elskede Wallis Simpson (skilt fra Ernest Simpson)– og Wallis har en venninne Mary Kirk - sympatisk og levende skildret. (Mary Kirk er en blanding av fiktiv karakter og en historisk karakter - Ernest Simpsons tredje kone het Mary Kirk - sjekk her)
Den andre kongelige er prinsesse Diana – oppdiktet karakter er Rachel som tilfeldigvis er på en romantisk tur til Paris med sin forlovede - Rachel blir oppslukt av ulykken - Diana og Wallis blir også ”connected” på en oppfinnsom måte: Diana har like før sin ulykke besøkt den fortsatt levende Wallis Simpson. Denne fenget godt synes jeg - historiske romaner med "litt ekstra" kan virkelig anbefales - de gir leseglede!
Terningkast 4+  - Mer om denne i Ugla/Aschehoug.
Tsarens datter - Lest mars 2020 - Denne fenget virkelig - (jeg har historie i fagkretsen min og synes det er morsomt å lese en slik roman som gir "levende liv" til en fascinerende historisk periode) - Vi følger en av tsarens døtre, den livlige og romantiske Maria og hennes kjærlighetsforhold. Hun hadde visst flere - (se mer om henne her) - Året er 1918, og tsarfamilien er i fangenskap i Jekaterinburg.  Maria er ung og lysten på eventyr - hun bryter normene og flørter med vaktene. I nåtid (1973) hører vi om Val Doyle som sitter ved farens dødsleie – hun skjønner han har opplevd noe som har satt spor - hun vil finne ut mer om hva faren har opplevd. Historien fortsetter med et gammelt kamera med utrolige bilder av tsarfamilien i – og et mystisk skrin blir også funnet. Val blir besatt av å finne ut noe om Maria og hennes historie.
Gill Paul har virkelig laget en god historie her - dette fenger – mange ville vel gjerne at dette skulle være sannheten. Men jeg vil ikke beskylde Gill Paul for å lage kvasi-historiske romaner. Hun tilkjennegir tydelig at hun har gjort mye research og brukt virkelighetens historie der dette lar seg gjøre – og der det ”stopper opp" lager hun en fortsettelse med sin egen troverdige historie. Hun forklarer det hele klart og tydelig i en epilog.
Terningkast 4+ 

Mine tanker om Jackie og Maria:

Lest og lyttet i juni 2021.
Dette er til nå den beste av Gill Pauls historiske romaner jeg har lest – spesielt tilfredsstillende var det at jeg fikk bekreftet min oppfatning av dette Jackie-Onassis forholdet – slik jeg oppfattet det dengang "live" (fra TV og annen media).
 På forlagets side leser vi:
"Jackie Kennedy er vakker, sofistikert og vurderer å forlate sin mann; en ung og ambisiøs senator. Livet i offentlighetens søkelys er nådeløst, spesielt med en mann som er utro og som knapt har tid til å trøste da hun føder et dødfødt barn. En invitasjon til Aristoteles Onassis' luksuriøse yacht ender med å forandre hennes liv.
Maria Callas er verdens beste sopran, på høyden av karrieren. En dag introduseres hun for Aristoteles Onassis, verdens rikeste mann og gresk, som henne selv. Fastlåst i et barnløst ekteskap og presset fra operasjefer og nådeløse journalister, er møte med denne smarte og sjarmerende mannen en vidunderlig livsomveltning.
Litt etter litt vikler Maria og Jackies liv seg inn i hverandre i et farlig spill av hemmeligheter, skandaler og løgner. Begge vil ha Ari for seg selv - men hvor langt er de villige til å gå for kjærligheten?"
Her møter vi to sterke, kvinnelige personligheter –  Gill Paul har gjort dem til  sentrum i en dramatisk trekant-historie. Tilknytningen mellom dem er den greske rikmannen Aristotle Onassis. Maria Callas startet sitt ulykksalige kjærlighetsforhold til han i 1958 – og det varte til 1968, til hun ble ”utkonkurrert” av Jacqueline Kennedy, enken etter John F. Kennedy. Gill Paul gir oss spennende glimt fra livet til de to kvinnene – Jackies liv med den utro JFK, (John F. Kennedy),  hennes rolle som førstedame og hennes forhold til barna og Kennedy familien – Maria Callas er kanskje kvinnen som har fått den mest sympatiske rollen – hennes liv gjorde mest inntrykk på meg. (Litt mer om Callas og Onassis og her)
Forholdet mellom henne og Onassis er fengslende skildret – hennes ønske om et barn med han, og hennes ønske om at de en gang skulle gifte seg – noe som aldri skjedde. Jackie er mindre sympatisk skildret – å gifte seg med Onassis blir beskrevet som en kjærlighetsløs handling, men det ga henne trygghet, og mange goder – spesielt er det beskrevet som et utrolig liv i luksus og pengebruk på klær og unyttige ting – ikke særlig sympatisk bilde av henne her, men det ”bedret” seg noe på slutten av romanen.
Historiske begivenheter i perioden er flettet naturlig inn i romanen, uten at de blir dominerende – slik som ”Grisebukt-episoden”, Cuba-krise, attentatet på JFK, og andre begivenheter – her er hovedvekten lagt på tre vesentlige karakterer, Jackie, Maria og Onassis – ikke noe overskygger denne dramatiske trekant-historien. Gill Paul har gjort en veldig dyktig jobb med å ”smi” disse tre livene sammen på en høyst spennende måte. Det er en roman spekket av mye tragedie – jeg ble faktisk ganske berørt av å lese om Jackies ”rice and fall” vil jeg kalle det – fra den populære, ”dekorative”,  vakre førstedamen til den tragiske enken som valgte Onassis som en slags ”redning”, uten at det brakte særlig trøst eller lykke – uansett hvor mye penger hun fikk anledning til å bruke. Berørt blir man også av å lese om Marias ulykkelige kjærlighet til Onassis – men hun er i hvert fall skildret som den mest sympatiske i denne trekanten. Onassis er skildret med mange negative karaktertrekk, sjalu var han, tiltrukket av kjendisnavn og berømtheter – slik var Jackie en av hans siste trofeer.
Konklusjon: Jeg har lest romanene til Gill Paul rett og slett av nysgjerrighet når det gjelder denne genren - Jeg konkluderer med at hun mestrer fint balansegangen mellom historisk stoff som bygger på ni-tidige undersøkelser og "research" og et tilskudd av egen diktning som gir liv til karakterene og tilfører hendelsesforløpet ekstra spennings-momenter. Det er lett forståelig at mange lesere tiltrekkes av denne forteller-stilen - fakta-innholdet kan lett verifiseres ved å Google eller gå til oppslagsverker. Slik kan man si at denne formen for litteratur er verdifull og gir leseren både kunnskaper og hyggestunder. Der dokumentasjon og forskning ikke er tilgjengelig, gir det forfatteren fritt spillerom til å dikte inn spennende sekvenser - dette er Gill Paul virkelig en mester til etter min oppfatning. Forholdet mellom historisk korrekthet og fantasifull diktning er en balansegang hun mestrer på en vellykket måte. En kritisk leser vil lett reagere hvis noe skurrer når det gjelder tidsepoke, og detaljer rundt miljø, kultur språk osv. - Jeg anbefaler hennes romaner.
Terningkast:5
Interessant video-klipp - Gill Paul intervjues om romanen:

9 comments:

  1. Så morsomt. Trodde ikke du leste slike romaner, men her viser du at det finnes gode og dårlige innen denne sjangeren også. Har ikke lest noe av Gill Paul, men husker at jeg fikk den I gode og onde dager i av forlaget en gang. Ble ikke lest, tror jeg ga den bort. Den om Jackie og Maria virket i alle fall interessant.:) Noteres.
    Selv skal jeg lese Lucinda Rileys siste i serien om De syv søstre, ganske snart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. He.He.Takk for kommentar Anita - Nei, egentlig leser jeg ikke "slike" bøker - men synes ikke man har "uttalerett" uten å ha lest heller - og innen denne genren synes jeg Gill Paul gjør en god jobb.Og så hadde jeg lydfilen, og den var utmerket å gå til. Som sagt har jeg lest alle hennes "historiske" - og da jeg har historie i fagkretsen min, var det litt interessant å finne ut hvordan hun har brukt historiske hendelser på en spesiell måte - og som sagt, denne siste var så absolutt den beste. (Lucinda Riley og søstrene har jeg imidlertid valgt bort - bare lest "om")

      Delete
    2. Enig med deg.
      Jeg synes de fortjener å kalles historiske romaner, heller enn "dameromaner". Mange gjør skikkelig research. At kvaliteten varierer her som i andre sjangere, er naturlig.

      Lucindas søstre er en makaløs underholdende serie. Jeg liker konseptet basert på gresk mytologi og reiser til historiske steder rundt i verden.

      Delete
    3. ...og det er fint å variere litt. Akkurat nå "går jeg på" krim - Elskeren av Helene Flood - god thriller....

      Delete
    4. Ser noen skrev et sted at det var for lite action - men jeg liker den godt slik, mer psykologisk thriller.....

      Delete
    5. Ja, det er jo en psykologisk thriller :)

      Delete
  2. Se der ja, du overrasker :) Det viser seg at jeg ikke har lest noe av denne forfatteren, men siden jeg nettopp har fått meg Storytel, så skal jeg sjekke ut om jeg finner henne der. Antar at bøkene ikke er i serie, så rekkefølgen ikke spiller noen rolle?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nei ingen serie dette - jeg hadde lydfilen fra BookBites. Det er interessant å se hvordan hun utnytter historiske fakta i sin fiksjon - så langt jeg kan bedømme, har denne siste mest fakta-kunnskaper i seg. Veldig interessant trekant-historien: Maria Callas - Jackie Kennedy og Onassis.

      Delete