Tuesday 3 August 2021

Tanker om bok - Sam Lloyd: Minneskogen

Arrangert cover-bilde - Foto:RandiAa©

Mytisk og vakker samtidig som den er sjokkerende grusom - de mørkeste krefter i mennesket kommer frem i denne. En knall-debut av Sam Lloyd.

Tittel: Minneskogen
Forfatter: Sam Lloyd
Utgivelsesår: 2021 
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Memory Wood
Oversatt av: Egil Halmøy
ISBN/EAN: 9788202650674
Jeg hadde Forhånds-eksemplar fra Cappelen Damm og brukte også lydfil lånt fra BookBites, innleser Kristine Rui Slettebakken
Forfatteren Sam Lloyd - foto Sarah Blackie
Sam Lloyd (f.1971) debuterte med Minneskogen i England, 2020. Han vokste opp i Hampshire og ble sikkert fascinert av skogen der han lekte som barn.
I denne mytiske trilleren står både skogen og eventyret sentralt. The Memory Wood, som er den engelske tittelen er altså hans debut - og nå, 2021, kom han med sin andre roman: The Rising Tide.

Mine tanker om Minneskogen:

Eventyret om Hans og Grete og Pepperkakehuset i skogen får en enda mer grøssende, gruoppvekkende fremstilling i denne thrilleren enn i det originale eventyret av brødrene Grimm. 
Kort fortalt om handling: Elissa Mirzoyan  er en positiv, intelligent og sjakk-elskende jente på 13 år, moren er skilt – men det ser ut som de har et normalt hjem og familieforhold likevel. Det hele starter med at Elissa er deltager på en stor sjakk-turnering, moren ledsager henne dit. Et øyeblikk, når Elissa går ut for å hente noe i bilen, blir hun brutalt kidnappet, neddopet og kjørt bort i en nedslitt, hvit varebil – og så begynner et grusomt og merkelig helvete for henne. Hun våkner fast-lenket i en illeluktende kjeller – etter hvert får hun besøk av det som til å begynne med fortoner seg som en 12-årig gutt –  Etter hvert avsløres ondskap verre enn verst og ”minner” om barn som har vært fanget der tidligere, men nå er borte…. Uvissheten blir sterkere etter hvert: kan hun stole på denne ”gutten” Elijah som noen ganger sier han vil hjelpe henne – det han forteller er alltid vanskelig å fastslå som realiteter eller fantasier – nok om handlingen – Sikkert er det at leseren får uventede overraskelser hele tiden etter hvert som vi følger  Elissas kamp mot tiden og  de onde, destruktive kreftene som blir hennes fiender.  Det avsløres etter hvert at det ikke bare er henne som er ondskapens offer. Dette er så absolutt thrilleren man ikke greier å legge fra seg  - På ”utsiden” følger vi politietterforsker Mairéad som går inn for å finne Elissa. Mairéad føler veldig sympati med Elissas mor, men hun har også sine egne problemer å stri med – blant annet mislykkede forsøk på å bli gravid og mor selv.
Elissas utrettelige overlevelseskamp er en desperat katt-mus døds-lek, og det er interessant å følge hvordan hun blir hjulpet av sin intelligens og oppfinnsomhet – blant annet er hennes sjakk-kunnskaper til stor hjelp - Interessant ”trekk” dette hvordan sjakk er flettet inn i historien - Overraskende er innholdet også – ikke helt forutsigbart – som i sjakk-spill lurer leseren på hva det neste trekket blir fra Elijah, Elissa eller en av de andre skumle aktørene vi skimter glimtvis i bakgrunnen.
Lloyds skildring av de to hovedpersonene Elissa og Elijah gjør inntrykk – for meg har de blitt uforglemmelige karakterer i et brutalt, men vakkert eventyr – og deres kamp, historie og ”Hans og Grete”-eventyr blir en leseropplevelse man ikke glemmer så lett. At det meste av handlingen foregår ”underjordisk”, blir et sterkt symbol på det helvete Elissa og Elijah (og andre barn før dem) går igjennom.
Konklusjon: Ulidelig spenning fra først til sist - og velskrevet. Et lite ankepunkt - slutten kunne vært litt mer "dvelende" og avklarende. Og tema, eller moral i romanen vil kanskje mange spørre seg - er det bare spenning og eventyr det dreier seg om? – For meg lå alvoret og temaet i en god anskuelig-gjøring av ondskapen i verden og ondskapen i enkelte mennesker – og sentralt i kampen mot ondskapen står overlevelses-evnen  som en sterk drift. 
En anbefalelsesverdig spennings-roman - og selv ser jeg  frem til forfatterens neste roman. Den er allerede kommet ut i England.

2 comments:

  1. Såpass ja. Har fått med meg at mangel liker den og den står også på vent hos meg i hylla:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den var i hvert fall veldig engasjerende - ikke en kjedelig linje, og velskrevet også. (I tillegg ikke så mange karakterer, så den var "lett som gå-bok")- Spent på din omtale.

      Delete