Saturday, 12 July 2014

Tanker om bok - Jørgen Brekke: Doktor Fredrikis kabinett

Tittel:Doktor Fredrikis kabinett
Forfatter:Jørgen Brekke
Produsert av:LBF
Først utgitt:05.05.2014
Spilletid:09:43:37
Antall CDer:8
ISBN CD:9788242157676
ISBN Lydfil:9788242160805
ISBN Digikort:9788242157690
Målform: Bokmål
Sjanger:Krim og spenning
Lest av:Kim Haugen
 

(Jeg brukte lydbokutgaven)
Men fikk også et Lese-eksemplar fra forlaget:
Tittel: Doktor Fredrikis kabinett
Forfatter: Jørgen Brekke
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår:2014
344 sider
1. utgave
ISBN/EAN: 9788205462625

Jørgen Brekke - Foto: Elin Iversen (fra forlagets side)

Om forfatteren fra forlagets side:

Jørgen Brekke
Krimforfatter i særklasse
Jørgen Brekke (f. 1968) har vokst opp i Horten. Etter fullførte studier ved NTNU bosatte han seg i Trondheim der han i dag bor med kone og tre barn. Brekke har lektorutdannelse, men har de siste årene jobbet som frilansjournalist ved siden av deltidsjobb i omsorgsyrket. Han debuterte med Nådens omkrets i 2011. Den var hovedbok i to bokklubber og ble solgt til tretten land.

Utgivelser:

Nådens omkrets. Kriminalroman 2011
Drømmeløs. Kriminalroman 2012
Menneskets natur. Kriminalroman 2013
Doktor Fredrikis kabinett 2014


Mer info

Om  Doktor Fredrikis kabinett fra Gyldendals side:

Trondheim anno 1769: Politimester Nils Bayer har lovt å holde seg unna de sterke drikker i et forsøk på å vinne kropiken Ingrid Smeddatters kjærlighet. I tillegg sliter han med helsen, men får liten tid til sengeleie. Først dukker det blodige liket av en ung jente opp i et skogholt utenfor byen. Så vender byens tidligere lege, Stadsfysikus Fredriki, tilbake etter over ett år i utlendighet, han har med seg et mystisk kabinett og en søvngjenger med profetiske evner. Bayer får annet å tenke på enn numne lemmer og hyppig vannlating. Snart virvles politimesteren inn i en spiral av hendelser, som kan vise seg å være mer dødelig enn sykdommen han bærer på.

I Doktor Fredrikis kabinett tar Jørgen Brekke en pause fra serien om førstebetjent Odd Singsaker, men leserne av disse bøkene vil likevel gjenkjenne den gretne, men skarpsindige politimesteren Nils Bayer fra Singsaker-romanen Drømmeløs, der han spiller en viktig rolle i fortellingens historiske partier.

Mine tanker om Doktor Fredrikis kabinett:

I 2011 leste jeg Nådens omkrets, Jørgen Brekkes første kriminalroman. Den syntes jeg var overraskende god - og ikke minst falt settingen i smak hos meg, min egen kjære by, Trondheim. Brekke greide å skape skikkelig Trondheims-atmosfære i den romanen, jeg følte at byen og personene var levendegjort på en interessant måte, samtidig som boken var en riktig spennende krim-roman.
Doktor Fredrikis kabinett har også en setting lagt til Trondheim, men da i tid 250 år tidligere enn Nådens omkrets. Trondheims "gullalder" - opplysningstiden - på slutten av 1700-tallet, året er 1769, og byen har et innbyggertall på ca 7000, her kjente vel nærmest alle hverandre. Steder og personer er levendegjort og miljøet er godt skildret. Forfatteren har tydeligvis gjort god research når det gjelder lokalhistorie og persongalleri. Han forteller litt om dette i epilogen til boken, at utgangspunktet for noen av karakterene er historiske personer, og steder, bygninger osv har mye av realismen i seg. (Noen kjente personer har han sogar brukt rette navn på, for eksempel Gerhard Schønning, veimester Krogh med flere)
Politimesteren er den sympatiske Nils Bayer (han opptrer også i Drømmeløs fra 2012), han er både boklærd og glad i "flasken", byens rikmann er en slags parallell til Thomas Angell, han heter her Thomas Egeland og har et sjuskete sted på Bakklandet - hvor det hele starter med en ung pike som er forsvunnet derfra - og dette er det første mordet….mer drama blir det når byens tidligere stadsfysikus Fredrikis kommer tilbake med et merkelig kabinett - og innholdet i dette er enda merkeligere, en søvngjenger som han skal lage show og forestilling med. Persongalleriet består av enda flere interessante karakterer, blant annet en tjener som er "svart" og til og med homofil - (avsløres etter hvert).
Jørgen Brekke skriver så levende og velformulert og interessant at jeg følte meg hensatt til denne historiske tidsepoken - jeg formelig opplevde steder, gater, veiter, søppel, søle, kråkene ved Domkirkegården, skjenkesteder, Bakklandet, Brattøra, de kondisjonerte, tjenestefolk, fattiglemmer osv slik det var for 250 år siden - riktig fornøyelig. (spesielt når man har historie i sin fagkrets). Her nevnes lukter av mat, av skitne kropper og parykker - og hvordan de "fine" prøvde å skjule luktene med parfyme og pudder - men selvsagt er krim-storyen viktig også i tillegg til den historiske skildringen av folk og steder Trondheim anno 1769 - og den er ikke mindre spennende - en ung pike forsvunnet, og blir funnet myrdet - men her er det en velformulert intrige som utspilles - ingrediensene er mange og spennende, det ligger blant annet et nederlandsk skip på havnen, er det forløperen til moderne trafficking som utspilles? En del drap blir begått, vi fornemmer kjærlighets-historier også, misunnelse og hevn og sjalusi - noe vold, men heldigvis ikke detaljert og spekulativt.

Min konklusjon: Skal man lese krim-litteratur foretrekker jeg krim som er "meningsfull" og velskrevet, og det greier Jørgen Brekke å fremskaffe. Dette er bra - håper han fortsetter å skrive fra Trondheims-miljøet.

Terningkast:5


Jeg fikk leser-eksemplar fra Gyldendal Forlag


4 comments:

  1. Så kjekt at du likte denne. Jeg likte den også veldig godt, selv om jeg er bergenser :) Enig med det siste du sier, krim kan godt bli presentert med så mye mening som denne her :)

    ReplyDelete
  2. Jeg synes Nådens omkrets var bedre. (Den har jeg ikke blogget om), litt svak 5 på denne - det mest positive er settingen, atmosfæren og tidsepoken, og karakterskildringene og det språklige - litt morsom er den også - et pluss for originaliteten, og interessant å høre at en som ikke er Trondhjemmer ser så positivt på den.....

    ReplyDelete
  3. Bortsett fra det makabre likte jeg Nådens omkrets velsdig godt. De neste to litt mindre. Nå har jeg lånt denne på eBokBib, men har bare mobilen å lese på, så det blir litt knøbert.. får sette meg på venteliste på vanlig bok på biblioteket, tenker jeg..eller høre om jeg kan få et leseeks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mobil å lese på må da være strevsomt. Jeg har den i lyd heldigvis, fikk boken sent fra forlaget, så det ble lydbok fra biblioteket først - (med litt ettersjekk i papirutgaven)

      Delete