Friday, 11 July 2014

Tanker om bok - Gretchen Rubin: The Happiness Project - Lykkeprosjektet

Tittel:Lykkeprosjektet
Originalens tittel:The happiness project, or ....
Forfatter:Gretchen Rubin
Oversatt av:Lars Borgersen Lenth
Produsert av:LBF
Utgitt:11.01.2011
Antall CDer:8
CD-Spilletid 09:53:44
ISBN:9788242150851
Målform:Bokmå
Lest av:Ane Skumsvoll


Papirutgaven:
Forlag:Gyldendal
Tittel:Lykkeprosjektet
Forfatter:Gretchen Rubin
Oversetter:Lars Lenth
Utgivelsesår:2011
304 sider
1. utgave
Språk:Bokmål
ISBN/EAN: 9788205405349 

Gretchen Rubin - foto fra Gyldendals side

Om forfatteren - fra forlagets side:

Gretchen Rubin er utdannet jurist, men lever nå som forfatter på heltid. Hun er født i Kansas City og bor i New york med mann og to døtre. 

Litt mer forfatter-info:
Forfatterens web-side
Forfatterens FB-side
Wikipedia 
The Happiness Project 

Om Lykkeprojektet fra forlagets side:

Gretchen Rubin sitter på bussen i New York en regnfull ettermiddag. Hun har et godt ekteskap, to barn, vellykket karriere og storfamilien rundt seg. Allikevel treffer en innsikt henne med full tyngde: Jeg er ikke så lykkelig som jeg burde være. Der og da bestemmer hun seg for å bruke et år på å gjøre noe med det. Men kan man bestemme seg for å bli lykkeligere? Forskere hevder at lykkefølelsen er 50 prosent genetisk bestemt, mens mellom 10 og 20 prosent består av rammevilkår som helse, økonomi og familiesituasjon. Resten er opp til oss selv.

Gretchen legger en plan, og setter seg et personlig mål hver måned. Januar er måneden for å få mer energi, juni er måneden for å dyrke vennskap. Hvert mål følges av leveregler, både praktiske – gå til sengs tidligere – og prinsipielle – gjør det som må gjøres. Og det virker!

Lykkeprosjektet handler om å ta tak i dagliglivets små og store problemer med én hensikt: å bli så lykkelig som mulig i den hverdagen vi har.

Lykkeprosjektet har blitt en enorm bestselger og er oversatt til flere språk. Den er lettlest, underholdende, inspirerende og tankevekkende. En bok for alle kvinner som har lest Spis, elsk, lev, men uten all reisingen.

«Lykkeprosjektet» beviser at du ikke trenger å reise jorda rundt for å bli mer fornøyd! Den er proppfull av inspirerende tips til hvordan vi selv kan ta tak i stort
og smått i hverdagen, lære oss til å sette pris på det vi har – og ja; kanskje ende opp litt lykkeligere! Vi tok oss selv i, flere ganger, å notere oss enkle grep bak øret. Underholdende, gjenkjennelig, lettlest og med høy bruksverdi!" KK

Mine tanker om Lykkeprojektet:

(Denne ble lest faktisk i 2011 da den utkom, så fant jeg nå tilfeldigvis mine halvferdige notater på den, repeterte litt og fant ut at den kunne være verd en blogg-post.)
Det er så mye man kanskje vil bli flinkere til, bedre med osv - man går med drømmer og målsettinger som ikke blir satt ut i livet - forfatteren Gretchen Rubin gjør et forsøk på å hjelpe oss å sette noen av disse "drømmene" ut i livet. Av egenerfaring, da noe buttet midt i livet til tross for vellykkethet både med hensyn til familieforhold og jobben - så lå det uforløste drømmer der som kanskje kunne fylle opp for "manglene" i tilværelsen.

Men hun skjønte hun måtte jobbe for det, ga prosjektet ett år, med ett tema å jobbe med hver måned.
Det handler om å strukturere sin tilværelse. Og akseptere seg selv. Man må ta kontroll over egen tilværelse -skape system og orden.

Det blir vel kanskje i meste laget med systematisering her…… til og med for meg som er litt kontroll-freak på forhånd - og har "drevet med dette" selv - men i langt mindre stram målestokk.

På sine systematiserings-runder refererer hun til svært mange personer, forfattere og sitater - ikke noe i veien med det - bortsett fra at dette ble i overkant. I overkant ble det nok også med all planleggingen her, alle reglene, og alle systemene som ble satt i verk - og i tillegg ble det en del unødig, tørt prat - forfatteren stod frem som en skikkelig bokholder

Hun systematiserer,planlegger og lager regler, orden og system - ikke noe i veien med det heller - bortsett fra at også dette ble i overkant.

Det kan bli mye unødig, tørt prat med en bokholder som fører regnskap med det meste. Det mest positive er vel budskapet om å være seg selv - og så endrer man livet sitt, egentlig uten å ha endret det, man har bare strukturert litt, og fått fokuset på det som i utgangspunktet var bra og positivt, og dette er jo opplagt verdt å satse på  -å kunne fremheve det positive og beste man er god for, og kunne følge opp alle sine gode forsetter - at man lytter til seg selv, og kjenner etter "når er jeg lykkelig" - og så gjør man bare "mer av det som gjør en lykkelig".
Summa summarum: å systematisere, strukturere og skrivet ned alt - og så er den store, etterlengtede lykken nådd når året er omme.

Forfatteren har skrevet om hvordan dette fungerte for henne og deler sine erfaringer med mange andre som er på lykke-jakt

Men sannelig må man stå på for å oppnå suksess - og nokså ressursrik på forhånd med et godt utgangspunkt både når det gjelder økonomi og en vellykket familie-setting.

Dette er vel "Hjelp-deg-selv" "Elsk-deg-selv"-boken som topper alle de andre gitt ut rundt dette tema - typisk amerikansk "pursue the dream"-opplegg  - mon tro om ikke mange bare blir mer deprimert eller stresset ved å følge dette opplegget. Men mislykkes man, kan man vel også snu litt på mislykketheten og si at det også er en erfaring, som gir livet litt spenning og "lykke-rus".
For å konkludere med noe positivt om denne: den overrasket meg  litt, hun skriver godt og lett, man kjenner seg igjen og man tar poengene raskt..egentlig mye i denne som det er lurt å bli påminnet.

 Terningkast:4-

2 comments:

  1. Å, denne må jeg lese, var det første jeg tenkte. Men jeg ble litt i tvil etterhvert. Dog fikk jeg ordentlig sansen for lykkeprosjektet, og lurer på om jeg heller skal lage mitt eget ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, tror virkelig det er lurt å personalisere dette - dvs skreddersy det tilpasset en selv; slik kan det være en god del tips å ta med seg.

      Delete