Monday 21 February 2011

Tanker om bok - Lydbok - Audiobook - "min greie"

Walking with the Audiobook:








På min raske "Evening-Audio-Walk" i kveld slo det meg: Jeg burde ha en liten blogg-post om Lydbok, dette "fenomenet" som har vært så sterkt innslag i mitt liv i ti år nå. Det begynte med en lang alene-biltur, jeg skulle holde meg våken ved rattet og hadde lånt noen lydbøker på biblioteket for turen. Siden den turen har ikke lydbok vært med i bil, men den er blitt et fast holdepunkt i mitt liv hver eneste dag - til fots, på sykkel, i trenings-studio, på tog og fly, på stranden og i "glasshuset" - ja rett og slett over alt, ingen dag uten. Det begynte til og fra jobb, skolen - gikk gjerne litt ekstra tidlig på morgenen for å få min "lesestund", og var jeg midt i et spennende kapittel, tok jeg gjerne en ekstra kvartal-sløyfe for å få med slutten. Turer til og fra byen, kveldsturer, sykkelturer går fint å kombinere med lydboken....jeg er litt mer reservert med bruken i bratte skiløyper...
Men å være effektiv får jeg si er en av mine "dyder", så dette med lydbok gjør at jeg får både i pose og sekk, eller slår flere fluer i en smekk: Man kommer dit man skal samtidig som man opplever mye fin litteratur, man får trening, og ikke minst man holder seg våken når man går eller sykler med lydbok.....sittende i en god lenestol, eller liggende i sengen med en bok, hmmmm da sovner man kanskje lett har jeg erfart. Men jeg sovner ikke når jeg går.
Så til et annet "bekjentskap" man får i tillegg til lydboken: den gode oppleserstemmen! 

Jeg har lyttet til hundrede-vis av lydbøker; og jeg må si det er utrolig mange gode opplesere. De tilfører faktisk boken noe ekstra, man merker fort om oppleseren er engasjert i dette, det er nesten å sammenligne med en musiker....fremføringen kan være korrekt og teknisk god, men hvis de ikke leger følelsene og sin sjel i musikken og opplesingen så treffer det ikke de rette strengene hos lytteren heller.
Jeg kan ikke nevne opp alle de imponerende flinke oppleserne jeg har lyttet til - så her blir nevnt bare noen få: To forfattere som leser opp sine egne bøker på kjempefin måte er Erlend Loe (tror jeg har fått med meg alle de Loe leser selv) og Tore Renberg - spesielt fin hans opplesing av lille Charlotte Isabel Hansen. Yngve Berven har jeg også "stiftet bekjentskap med" - han hadde en utrolig fin opplesing av  Kompani Orheim.
 
Nylig hadde jeg det store høydepunktet med Ketil Bjørnstads musikktrilogi (Til musikken, Elven og Damen i dalen) alle lest av Haakon Strøm - en helt fantastisk innlesing:

















Til slutt må jeg nevne Anders Ribu, som har lest inn utrolig mange bøker..det er vel han som har vært med meg på flest turer. Foruten innlesing for Lydbokforlaget, har Anders Ribu lest inn over 400 bøker for Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek,


en del for Cappelen Damm forlag, blant annet Knausgårds: Min kamp; og innlesinger for Bazar Forlag,blant annet Hotellet på hjørnet av bitter og søt.
(Anders Ribu -brukt med tillatelse - foto:Kirsten Ribu)













Et intervju med Anders Ribu - om å lese inn lydbøker:


For meg er dette med lydbøker det ideelle, for noen så vil det kreve en "innøvingsfase", man må venne seg til denne formen for "lesing" for å kunne konsentrere seg best mulig....nå må jeg nesten innrømme at jeg konsentrerer meg bedre med lydbok enn med papirbok. Lydbøkene har jeg skaffet på ulike måter: Jeg har kjøpt en del selv, jeg har fått noen i gaver, jeg har lånt de fleste fra mitt utmerkede lokale bibliotek - flere hundrede faktisk (Tenker jeg topper lånestatistikken der); og noen har jeg kjøpt ved å laste ned fra iTunes. Jeg lastet de inn på diverse Mp3 spillere de første par årene, men da iPod kom på markedet ble denne anskaffet, de siste årene har det vært iPhone, og det er ideelt for da har man liksom alt i ett, jeg hører når noen ringer eller sender melding, og jeg har GPS eller Runkeeper på i tillegg.
Jeg vil gjerne høre andres erfaring og synspunkter på dette med lydbok, det vil være interessant.

5 comments:

  1. Hei der Randi :)
    Jeg har hørt på lydbøker helt siden de kun var å få tak i på kassett og tror jeg har hørt på 99% av alle lydbøker som har kommet ut på norsk.
    Så for noen år siden var jeg bare nødt til å innse at selv om utgivelser av norske lydbøker har eksplodert i antall de siste fem årene så gis det ut alt for få til at det kan tilfredsstille mitt behov :)
    Så svenske og engelske lydbøker er blitt min redning.
    Jeg må innrømme at selv om kvaliteten på de norske oppleserne har blitt utrolig mye bedre enn på kassettenes tid så har vi ennå litt å gå på hvis vi skal komme opp til kvaliteten til de engelske oppleserne; hmmm eller det er ikke nødvendigvis at de engelske oppleserne er bedre men kanskje valget av opplesere til en bok er mer i gjennomtenkt i engelske lydbøker??
    Og så har vi svenskene da….. der er kvaliteten på oppleserne så variable at det kan være ganske så frustrerende til tider. Men det er så mye bra svensk litteratur som ikke blir oversatt til norsk og ergo ikke ville ha blitt lest av meg hvis det ikke hadde vært for lydbokens vidunderige verden at litt frustrasjon nå og da ikke spiller noe rolle

    Brit

    ReplyDelete
  2. Jeg er veldig uttrent på lydbøker må jeg si, men har lyst til å prøve. Jeg føler at jeg må konsenterer meg veldig, kan ikke gjøre andre ting samtidig, og da kan jeg jo like så godt lese foran peisen. Men kanskje det er en treningssak? (å høre lydbok altså, men også å trene mens man hører :o)

    ReplyDelete
  3. bhonnin, morsom å høre at du er storbruker av lydbøker....joda, veldig mange bra innleste på engelsk, og det har jeg egentlig ikke nevnt i posten min - at jeg lytter veldig mye på engelsk også - foretrekker originalspråket der det er tilgjengelig. Jeg har lånt engelsk innlesing på biblioteket, eller kjøpt gjennom iTunes flere ganger.
    Og til knirk: ja det er riktig...det er en innlærings-sak dette med konsentrasjonen; men jeg synes det gikk veldig raskt...og den kombinasjonen min med gåing og lytting er veldig "konsentrasjons-skapende". Da velger jeg ut greie ruter og unngår den verste trafikken. I bylarmen og på innkjøpsrunder blir det bare korte "leseperioder" innimellom...

    ReplyDelete
  4. Fint og inspirerende innlegg. Jeg vil gjerne bli flinkere med lydbok. Mitt problem er fortsatt at jeg sliter med å få bibliotekets CD'er inn på iPoden med kapitlene i riktig rekkefølge. Et par ganger har jeg fått det til, men som regel får jeg kap. 3 foran kap. 1 og John Grisham innimellom Tove Nilsen. Jeg vet at dette er fingertrøbbel og dovenskap, men det tar så mye tid å lære seg. Når jeg kjøper fra iTunes går det bedre, men jeg synes at utvalget er begrenset. Jeg er veldig enig i at engelske opplesere, spesielt de kvinnelige, er suverene. Det blir ofte litt vel te-ater med norske opplesere. Tror ikke jeg har hørt Ribu.

    ReplyDelete
  5. Kan maile deg en oppskrift, Gerd. Jeg har laget en, jeg underviste for biblioteket i dette. Bruk manuell overøring, og ikke synkroniser, og navne alle cd-er likt, og på iPod lønner det seg ofte å lage en spille-liste for en bok.Etter at det er lagt inn, må du gå på info og sjekke valg, at det ikke står musikk, men lydbok. Og diverse ja, skal krysses av. Husk ikke ha iPod på mix av sanger.

    ReplyDelete