Tittel: På kafé i Trondheim - Tilbakeblikk 5
Forfatter: Per Christiansen
Utgitt: Oktober 2014
ISBN: 9788283050158
Antall sider:152 sider
Innbinding: Innbundet
Serie: Tilbakeblikk
Forlag: Museumsforlaget
Illustrert
Fra forlagets omtale:
På kafé i Trondheim er den femte boka i serien Tilbakeblikk. Trondheim hadde et tilbud til alle, om man var ute etter en kaffe og et stykke kake, et karbonadesmørbrød med erter og løk, en bedre middag, frokost eller aftensmat. Kafeene bød på mat og drikke, sosialt samvær og den gode følelsen av å være en velkommen gjest.
Dette er ei bok om kafeer i Trondheim, med raske besøk i vertshus, gjestgiverier, kroer, kneiper, øltapperier, ølhaller, brennevinssjapper, fattigkjøkkener, avholdskafeer, misjonskafeer og stamkafeer, tesalonger, konditorier, restauranter, barer og snackbarer.
De utvalgte bildene dekker et tidsrom på drøyt femti år, med hovedvekt på motiver fra 1930- til 1960-årene – den tiden da den gamle kafékulturen ennå levde, restaurantene var fulle av gjester pyntet til dans, og det var få, om noen, internasjonale retter på menyen.
Fotograf Schrøder var et velkjent navn i Trondheim. Alf Schrøder og hans fotografer tok ikke bare portrettbilder av store og små, de var pressefotografer på farten rundt om i byen med et våkent øye for begivenheter. Sverresborg Trøndelag Folkemuseum har overtatt arkivet til fotografen og det omfattende arbeidet med å digitalisere bildene i Schrødersamlingen.
Tilbakeblikk er en bokserie basert på Schrødersamlingen og utgis i samarbeid mellom Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og Museumsforlaget.
Mine tanker om På kafé i Trondheim:
Jeg må innrømme at jeg leser ikke bare skjønnlitterære romaner - jeg har en sterk dragning mot denne type sakprosabøker, mimrealbumer, tilbakeblikk eller hva man skal kalle det. Kanskje det har noe med alder å gjøre? Nei, tror ikke utelukkende det - men "gamle dager" begynte vel å fascinere meg enda sterkere etter at jeg for en del år tilbake begynte som hobby genealogist.
Da en stor del av mine aner kommer fra Trøndelag, dukker jeg ofte ned i slike bøker for å få et glimt inn i den verden som besteforeldre, oldeforeldre eller tippoldeforeldre beveget seg i.......
Denne boken på 152 sider ga meg uendelig mye kunnskap om og minner fra min hjemby - full av illustrasjoner og fakta-opplysninger om kafé-kultur, uteliv og bymiljø fra hovedsaklig første halvdel av 1900-tallet - men også med en god del tilbakeblikk på langt eldre epoker, og med notater så vel fremover på 2000-tallet.
En morsom start på boken, tilbake i tid - I kroer og kneiper. s7. Vi er på 1600-tallet og hører om forskjellige kneiper i byen, om ølserveringen i veitene og langs ferdselsveiene.
Folk gikk vel en del, og hadde ofte lang vei hjem - og måtte slukke tørsten.
Vi får også opplysning om rektor på Latinskolen (Katedralskolen) i byen som måtte "spionere" på skolegutter som snikdrakk og spilte kort.
Det så ut til å være ølsalg over alt, og noen drev ulovlig salg også. "Dram for en skilling", s.10 gir en beskrivelse av 1700-tallet, en "gullalder" i byens historie, med borgerskapets fremvekst og deres flotte paléer som synlig tegn på velstand og luksus. De drakk gjerne hjemme, med finere vin som kom til havna fra fjernere strøk. De offentlige spise- og skjenke-stedene ble mest brukt av "folk i de lavere sosiale lag, som ikke fikk sin tørst slukket av sydlandske viner og finere druebrennevin, men av ett eller flere krus av et lokalt brygget øl eller en dram brent av like lokale produkter." (s.10)
|
Boken - s.10-11 |
Havnekneipa, Tavern, på Brattøra ved skillet mellom elv og fjord var et sentralt sted. Tavern er nå å finne som et idyllisk bevertningssted på Sverresborg folkemuseum.
Vertshuset er både utvendig og innvendig slik det står på Sverresborg restaurert nært opp til opprinnelig utforming. Her et par bilder fra vertshusets nettside, slik det ser ut i dag:
Så kom kafeene på 1800 tallet med innflytelse fra England og kontinentet. Ernst Erichsen grunnla familiebedriften Erichsens konditori og kafe (1856-2007), det var vel den første kafeen som tar opp stilen fra det kontinentale mønster. Ernst Erichsen var utdannet konditor fra blant annet Tyskland. Sønnen Ole Erichsen tok over etter han.
Slike kafeer og konditorier ble etablissementer som passet borgerskapet. En annen type spisested som var tidlig ute er Dampkjøkkenet. Det lå i Kongens gate, og fikk sin "oppstart" i 1842, med tilskudd fra kongen - spisestedet skulle hjelpe fattige og trengende etter bybranner i 1841 og 1842.
|
"Dampkjøkkenet" foto i boken s.19
|
|
Dampkjøkkenet - foto fra Schrøderarkivet 1937
Fotograf Schrøder, en sentral person og "institusjon" i byen har dokumentert mye av Trondheims miljø og historie med sine flotte fotografier - han og familiemedlemmene er viet behørig plass i boken, (s.41-43) - det er hovedsaklig bilder fra "Schrøder-arkivet" som er fundamentet for denne boken med vekt på kafé-livet utover 1900-tallet, og da hovedsaklig årene 1930-1960.
Likeså Hjorten og Teaterkafeen, ærverdige Britannia med Palmehave og Bar - og mange andre minneverdige steder er avbildet og omtalt - og gir en dokumentarisk miljøskildring av det sosiale liv i byen - (Søk i digitaliserte bilder)
Her en annen illustrasjon fra boken, s.141 - ikke akkurat kafé, men spisested dette også - den stod der i mange år:
|
Jeg skal ikke gå i detaljer, denne boken bør oppleves! - vil bare si litt mer om ett av stedene som var velkjent i min oppvekst, og som jeg vet også min mor "visiterte" ofte både i ungdommen og som "frue" - Erichsens Konditori i Nordre gate 8. I boken får vi vite at konditoriet startet egentlig i Vår Frue gate 4, med Vår Frue kirke som nabo allerede i 1856 - sjokolade og konfekt og kaker av utsøkt kvalitet var varemerkene - fyrstekake med oppskrift fra Belgia - I 1914 ble lokalene lagt til Nordre gate, slik jeg kjenner det, og min mor opplevde det. På Nordre promenerte ungdom og studenter, og konditoriet ble et viktig "treff-sted".
Mine minner er spesielt knyttet til årene på realskolen og gymnaset - min skole lå ikke langt unna, så ofte ble langfriminuttet benyttet til en rask tur på Nordre og for mange en tur innom for å kjøpe kremboller eller Punch kake. - Og dessuten var Erichsen stedet for "etter skoletid" på lørdager. Simpson appelsinsaft og Napoleonskake var gjerne "menyen" da - og stedet var viktig for "å se" og "å bli sett" - her ble avtaler og dater inngått, for eksempel og hvor det var skolefest denne lørdagen, og hvem man skulle gå med, eller hvem man skulle på "privatfest" med, eller hvilken kino man skulle møtes på - joda Erichsen var stedet - en institusjon i byen - og vi sørget nesten da stedet ble nedlagt. Godt med en slik mimrebok!
Park-Cafeen var stedet som overtok i konditoriets lokaler da Erichsen flyttet til Nordre - Befalsforeningen eide gården, og jeg vet min farfar ofte besøkte den "institusjonen", rett over gaten for skolen min:
|
Fra boken - s.87 |
Egen tilføyelse - her er en liste over noen av dagens kaféer i Trondheim.
Og her et par "moderne" kafébilder fra Nordre - (ikke fra Schrøder-arkivet disse, men fra mitt private foto-arkiv):
|
På kafé i Trondheim - Foto:RandiAa© |
|
På kafé i Trondheim - Foto:RandiAa© |
Konklusjon: Boken har fine tekster i passe lengde med interessante fakta-opplysninger, og billedmaterialet er utrolig rikholdig og variert. Bokens siste sider - 150-153 - gir oss en god oversikt over kilder og litteratur, i tillegg til en "katalogisert" bilde-liste.
En fin bok å eie, og en fin bok å gi bort - jeg vet mange vil være interessert i å få en slik bok.
Hvis jeg skal "terningkaste" denne så blir den for meg en: 6