Saturday 16 January 2016

Tanker om bok - Boklansering i høyden: Paradisplaneten av Jørgen Brekke

Jørgen Brekke skaper mer spenning i høyden - Foto:RandiAa©
Boklanseringer kan av og til ta av litt - og det gjorde da sannelig Jørgen Brekkes lansering av Paradisplaneten, hans siste  kriminalroman med etterforsker-helten Odd Singsaker.
Jeg mintes en 16.mai - natt til 17.mai for mange, mange år siden at jeg bivånet en brannmenn-aksjon på vei til toppen av Olav Tryggvason, men da var det varmt og en rød russelue skulle plasseres på hodet til by-helten  høyt der oppe på søylen - det var min egen russefeiring. Nå var det hutrende kaldt, og det var en modig forfatter som fikk brannvesenets assistanse til å komme til topps for å lese fra sin siste kriminalroman - dette ble virkelig en anskueliggjøring av et sentralt mord i romanen - et avkappet hode blir nemlig funnet høyt der oppe på statuen -
Og funnet blir selvsagt gjort i forbindelse med den årlige seremonien med russeluen som skal pryde den gamle "grunnlegger-kongens" hode.

Forfatteren har på forhånd proklamert sin høydeskrekk, så vi følte vel umiddelbart med hans nervepirrende minutter der han blir "klargjort" av noen av byens ærverdige brannmenn.
I åndeløs spenning fulgte vi bok og forfatter på vei opp til Olav'n - i bitende kulde og sno begynte han å lese fra boken - og utrolig nok, stemmen dirret ikke av redsel - her får vi høre om det uhyggelige hodefunnet høyt der oppe 18 meter over broleggingen på Torget.
Tenker det var lettelse hos forfatteren da han ble senket ned til oss som stod der og frøs men hadde beina trygd plantet på den snøfrie, men frostkalde bakken. Og selvsagt applauderte vi - det hadde han da fortjent for dette stuntet.

Det forberedes til boklansering - Foto:RandiAa©
Forfatteren er ved godt mot - i det ytre i hvert fall - Foto:RandiAa©
Her går det mot de store høyder - Foto:RandiAa©
Byens grunnlegger får forfatterbesøk - Foto:RandiAa©
Publikum er fulle av beundring for forfattermotet - Foto:RandiAa©
Et lettelsens sukk da stuntet er vel over - Foto:RandiAa© 

Samlet gikk vi til Trondheim Hovedbibliotek, og der hadde en del personer allerede innfunnet seg i Rådhussalen - for det var ikke alle som var djerve nok til å stå i kulden på Torget og bivåne forfatterens dristige boklansering.
Nå fortsatte lanseringen i varme og trygge omgivelser, med en hyggelig velkomsttale av Trond Åm, leder for Trondheim Litteraturhus - det vil si - vi har jo ikke noe eget Litteraturhus enda, han er Prosjektleder for det som skal komme, men du verden hvor mange fine litteratur-arrangementer vi allerede har hatt på vårt (kommende)Litteraturhus, og da ofte i samarbeid med byens bibliotek og diverse forlag eller bokhandlere.
Trond Åm ønsker velkommen - Foto:RandiAa© 
Ørjan Greiff Johnsen og Jørgen Brekke - Foto:RandiAa©Jørgen Brekke leser fra Paradisplaneten- Foto:RandiAa©
Jeg skal ikke si mye om kriminal-romanens innhold her, jeg har ikke fått lest den enda - bare så vidt begynt på den, og omtale vil komme senere - men Bokbadet med Ørjan Greiff Johnsen ga en interessant bakgrunn for lesingen av Paradisplaneten.
Det kom frem i intervjuet med forfatteren at han også i denne romanen har gjort et grundig research-arbeid - og jeg skjønner at mye har sin rot i virkeligheten, men der virkeligheten ikke har mer å gi, er det en forfatters soleklare frihet å dikte videre på det man "vet" - og kanskje det man spinner videre blir en slags virkelighet det også?
Det som også er spennende med Jørgen Brekkes romaner, er bruken av Trondheim som setting - dette har han gjort på en ypperlig måte synes jeg. (Jeg har lest alle bøkene hans, den siste var uten Odd Singsaker, men veldig spennende den også - Doktor Fredrikis kabinett.) I Paradisplaneten er settingen ikke bare Trondheim, men vi blir med til andre spennende steder også - 

I bokbadet kom det  frem at denne siste kriminalromanen var grundig bearbeidet - og det endelige resultatet takket han også sin redaktør for.
Ørjan Greiff Johnsen trakk også frem Brekkes ganske spesielle kriminal-helt, som egentlig ikke har så mye storslagent heltemodig over seg, likevel blir Odd Singsaker en type man blir litt glad i, og så gir han rom for personalgalleriet rundt seg, Singsaker tar liksom ikke hele oppmerksomheten fra karakterene rundt seg - ble det konstatert i bokbadet.
Vitenskapsmannen Sir Francis Bacon blir sentral i sakens kjerne her - og det er en spennende person.
Likeså røpes det i Bokbadet at mye av romanens innhold er aktuelt for "skremmende" ting som skjer i vår tid, terror, og dommedagstanker, økonomiske kriser og flyktningestrømmer - det er interessant å knytte nåtid opp mot mystiske "brorskaps-samfunn" langt tilbake i tid.
Men heldigvis ble ikke så mye røpet i Bokbadet at det tok spenningen fra leseren - jeg ser virkelig frem til å starte for fullt med lesingen nå.
Etter bokbadet var det boksignering:

Boksignering - Jørgen Brekke - Randi og Pål -Foto:Anita


Her er noen flere bilder på min Flickr

Anita har også referat fra boklanseringen 
 

Jørgen Brekkes trigger-video på Paradisplanaten:

7 comments:

 1. Flott innlegg Randi.:) Dette var en spennende lansering. Spent på hvordan du liker boka når du har lest den, skjønt jeg er sikker på at du vil like den når du likte de andre.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Linker ditt innlegg inn i mitt også.

   Delete
  2. Takk. Anita. Har lest en del bakgrunns-stoff nå, og jeg tror sikkert jeg vil like boken. Brekke skriver lett og engasjerende. Selv om jeg ikke liker "fantasy", så er dette noe som knyttes til reality på en elegant måte.

   Delete
  3. (Da har jeg visst fått på rett link til ditt referat)

   Delete
  4. (merket ikke at det feil engang..;) btw- har justert og korrigert, samt tilføyd innlegget mitt om Playa DI noe mer tekst og bilder)

   Delete
 2. Flott referat fra de spennende hendelsene denne kvelden. For et blinkskudd du fikk av forfatteren, med glimt i øyet før han skulle heises opp :) Regner med at du koser deg med boken, det gjorde jeg.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det var et morsomt stunt Tine - fin omtale du har gitt boken også. Jeg linker til din blogg senere når jeg har blogget om boken.

   Delete