Monday 18 September 2017

Tanker om bok - Carl Frode Tiller: Fra Innsirkling til Begynnelser - Boklansering i Litteraturhuset Trondheim 18.09.2017

Carl Frode Tiller og Siv Gøril Brandtzæg - Foto:RandiAa©
 Det er 16 år siden Carl Frode Tillers Skråninga ble lansert i 2001, en sterk debut som vakte oppsikt – og enda mer oppsikt og oppmerksomhet fikk forfatteren med trilogien Innsirkling – som kom ut over en 7-års-periode: Innsirkling I i 2007 og Innsirkling II i 2010 og den siste, Innsirkling III i 2014.

Allerede Innsirkling I fikk strålende kritikker både i Norge og i andre land – og priser har det vært flere av for denne trilogien.

Her hjemme ble han sågar sammenlignet både med Ibsen og Bergmann – Innsirklings-bøkene gikk dypt inn i menneskesinnet og vi ble besnæret av Tillers skildringer av psykologiske irrganger han malte frem i ord hos  persongalleriet sitt. Et lite tilbakeblikk:
Carl Frode Tiller og Karin Haugen Kapittel 10 -September 2010 - Foto:RandiAa©

Dette er et utdrag fra et referat i bloggen min av 16.mars 2011 - om litteraturfestivalen i Stavanger september 2010
Her er den opprinnelige bloggposten
Carl Frode Tiller i samtale med Karin Haugen, om Innsirkling II:  Tillers Innsirkling-romaner var selvskrevne på en Litteratur-festival med mottoet Hukommelse. (Kapittel 10 - Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet - September 2010)
Her ble mange sentrale temaer berørt: Eksistensialisme, et bygde-samfunns verdier i relasjon til mannsroller, macho-verdier og kvinnerollen - forstillelse og rollespill og ikke minst identitets-problematikk. Karin Haugen stilte de riktige spørsmålene og Tiller fikk sagt mye vesentlig om intensjonen med sin roman - han har lagt vekt på konflikter mellom mennesker som en drivende kraft for handlings-forløpet. Det ligger mye dyp, menneskelig, "dyster" psykologi i Tillers romaner, dette gjelder både Skråninga og Innsirkling-trilogien. Det er personer på leting etter seg selv, usikre personer som dekker over sin usikkerhet ved stadig å komme med stikk til andre for å fremheve seg selv. "Hovedpersonen" David  binder det hele sammen ved at persongalleriet skriver brev til han for at han skal hjelpes til å huske hvem han er...men det er like mye "de andre" i romanen som finner ut av hvem de er, som avslører seg selv gjennom brevene til David; slik virker David som en katalysator for andre til å "finne seg selv". Innsirkling II, i likhet med den første i serien, er en fascinerende psykologisk spenningsroman. Fortsettelsen kom i
Innsirkling III: Jeg var på boklansering av den -  Litterær salong med Carl Frode Tiller i samtale med Stian Wallum i september 2014
Og suksessen fortsetter med romanen Begynnelser i 2017 - Den fikk sin velfortjente lansering  18.09.2017 i Litteraturhuset – en fullsatt sal - Litteraturforsker Siv Gøril Brandtzæg stilte kloke og utfordrende spørsmål til forfatteren og Carl Frode Tiller ga utdypende og interessante svar – jeg hadde lest romanen på forhånd (var nesten helt ferdig), men denne samtalen i Litteraturhuset ga meg mange aha-opplevelser og enda mer innsikt i denne spennende, men faktisk ”utfordrende” romanen som Begynnelser er – tror dette må være det beste Tiller har skrevet, og det sier mye – for alle hans bøker er gode.  Her er noen bildeglimt fra lanseringen:

Carl Frode Tiller, Siv Gøril Brandtzæg og Litteraturhus-leder Trond Åm- Foto:RandiAa©
Trond Åm introduserer Carl Frode Tiller og Siv Gøril Brandtzæg
Carl Frode Tiller og Siv Gøril Brandtzæg - Foto:RandiAa©
Carl Frode Tiller leser fra Begynnelser - Foto:RandiAa©
Boksignering og avslutning - Foto:RandiAa©

Gjennom samtalen fikk vi innblikk i hvordan Tiller har arbeidet med romanen - den er jo litt av et eksperiment - begynnelsen er romanens slutt og vi går gjennom Terjes, hovedpersonens liv fra "slutten" og til begynnelsen - Og "Begynnelser" hva er nå det? Et forsøk på å finne ut hvordan Terje ble slik han ble? Eller kanskje også i den større sammenheng - livet på jorden, begynnelsen til artenes opprinnelse, evolusjon og utryddelse av arter og miljøvern? - Jøss! Dette er stort, dette er sammensatt, dette er komplisert og utrolig spennende. Tiller fortalte om sin research når det gjaldt det store innslag av miljø og fauna, flora i romanen - og hvordan så å si "bordet fanget" mens han arbeidet med dette. - Det er mye alvor i denne romanen - likevel, samtalen var fylt av mye humor og fremkalte latter hos publikum  - Det var utrolig mye interessant Brandtzæg fikk Carl Frode Tiller til å "avsløre" for oss tilhørere - stor takk for det - både til forfatter og intervjuer. Nå skal jeg ikke si mer om denne romanen, for jeg regner med å gi den full oppmerksomhet i en egen omtale i bloggen min - Men jeg skal ikke holde hemmelig - fra meg får den uten tvil Terningkast:6

Min omtale av Begynnelser 

 

3 comments:

  1. Kjempefin boksamtale i går på Litteraturhuset. Spesielt det med faunaen i vårt nærområde som forsvinner så fort- det har jeg ikke hørt før, det fokuseres som regel på mer eksotiske plasser, regnskogen andre steder som i Amazonas når det gjelder de artene som har forsvunnet, flora og insekter. Også interessant det med romtid.(eller var det rundtid?- roinnti?)

    Spent på å lese boka. Jeg så jo også teaterstykket Begynnelser.

    Synd at ikke romanen kom ut før valget! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det var mye lærdom å ta med seg - Tiller har gjort grundig arbeid underveis - utrolig hva han har fått med i den romanen - en geni-strek å parallellføre livet til hovedpersonen med naturen slik . (Det så ut til at du også gjorde en god jobb i går)

      Delete
    2. Absolutt. Må være gøy å kunne bruke så mye tid på research.

      (Takk, jo det var mye å gjøre med rigging av 270 stoler opp og ned, rydding av arealet, innslipp, salg av billetter og bøker- men verdt det)

      Delete