Friday 13 October 2017

Tanker om bok - Helga Flatland: Vingebelastning

Alt ligger til rette for et vellykket liv for Andreas – han tilhører ”dessertgenerasjonen” – så hvorfor er han ikke lykkelig?

Tittel: Vingebelastning
Forfatter: Helga Flatland
Produsert av: LBF
Først utgitt: 23.12.2016
ISBN Lydfil: 9788242164759
Målform: Bokmål
Innlest av: Christoffer Hag Maure

Jeg brukte lydfil fra Lydbokforlaget og papirutgaven fra Aschehoug forlag (2015), 267s ISBN978-82-03-35940-8

Mine tanker om Vingebelastning:

Det handler om Andreas og Vingebelastning
- Helga Flatland i samtale med Anne Tønseth - Foto:RandiAa©
Helga Flatland hørte jeg på første gang da hun snakket om romanen Vingebelastning på biblioteket i Trondheim høsten 2015. Men jeg leste ikke denne romanen umiddelbart da. Hennes debut-roman fra 2010 var overraskende bra og ble godt mottatt. Jeg har lest fem romaner av henne og alle kan anbefales - givende litteratur.
Flatland er godt skolert innen litteraturen med bachelor i Nordisk språk og litteratur i tillegg til tekstforfatter- utdanning – og prisene og nominasjonene har vært mange helt fra debuten.
Vingebelastning handler om Andreas, født inn i verden i en tid og i et land hvor alt ligger til rette for han – han er i sin beste alder når vi møter han, 30 år. Han har utdanning og god jobb, han har en flott samboer, Hanne, som jobber i NRK – likevel, Andreas er ikke fornøyd, han grubler og tenker  og sentrerer seg om seg selv. En ulykke dreier kursen hans inn i et nytt spor -  det blir et slags escape fra den ”problematiske” verden han føler han lever i – nå kan psykiatrien og helsevesenet ta ”saken” Andreas, så slipper han å anstrenge seg selv.
Vi får glimt inn i Andreas sitt liv både i fortid og i nåtid  - Det handler om å være vellykket eller mislykket, å være tilpasset eller utilpass – det er nesten så man ender med Hamlets ord ”To be or not to be, that is the question” – Andreas er i ”eksistensiell nød” – og psykologen (Bjørnar) blir nærmest krykken og guden hans….for Andreas ble den lille ulykken en slags ”stopp karusellen jeg vil av” – men nå blir han enda mer selvsentrert, dyrker sin egen nevrotiske situasjon – hjelp får han til dette av psykologen sin – hjelp til å degge om denne nye ”psykologiserte” tilstanden som han finner ganske beleilig.

Coveret lydboken har fått gir et godt bilde på en (Andreas) som virkelig føler seg i klemmen – han skuer mot en himmel og en frigjørelse – flyet som stadig nevnes i romanen blir en sterk metafor også – et fly gir luft under vingene og frihet – men det hender jo at fly crash-lander.....
I de glimtene vi får av Andreas tidligere i livet, skjønner vi at han alltid har vært litt spesiell – liker seg for seg selv, og pusler hele tiden med flymodeller som han bygger – og så skjer det noe som kanskje ble en traumatisk opplevelse som følger han resten av livet – han er 15 år og betatt av en jente som er flere år eldre – og hun tar initiativet og introduserer han til ”voksen sex” – men i det store og hele handler vel historien om Andreas og hans liv og om at det  ikke bare er rosenrødt å vokse opp i dag heller – livet handler om å gjøre valg, om å innfri forventninger, om sosial tilpasning, om forelskelser, om lengsler og savn – og ”weltschmerz” – livslede kan være en naturlig del av livet for mange, i hvert fall i en periode av livet…. – så kanskje ikke historien om Andreas er så unik - han blir mer en representant for og et symptom på en tid og en generasjon - c'est la vie – (Slik er livet)
 

Denne syntes jeg, om mulig, var enda bedre enn hennes tre første romaner –  Terningkast:5

Mine omtaler av Helga Flatlands romaner:

1 comment:

  1. Så kjekt å høre at du likte Vingebelastning så godt, det gjorde jeg også :)

    ReplyDelete