Wednesday 11 October 2017

Tanker om bok - Trude Teige: Pasienten

Pasienten er en spennende kriminalroman – men den er mer enn det – Trude Teige skriver krim med mening.  Denne svarte til forventningene.

Tittel: Pasienten
Forfatter: Trude Teige
Produsert av: LBF
Serie: Kajsa Coren-bøkene
Først utgitt: 07.09.2017
Spilletid: 09:59:40
ISBN Lydfil: 9788242165664
Målform: Bokmål
Sjanger: Krim og spenning
Innlest av: Nina Woxholtt


Jeg brukte lydfil fra Lydbokforlaget, veldig god innlesing av Nina Woxholtt
Papirutgaven er utgitt på Aschehoug forlag, 2017, 379 sider, ISBN9788203362408


Trude Teige - foto fra Aschehougs side - fotograf: Oda Berby

Mine tanker om Pasienten:

Trude Teige kjente jeg først til fra NRK og TV2, som journalist og reporter – jeg syntes hun gjorde en meget god jobb der – og etter hvert oppdaget jeg at hun bega seg ut på forfatter-arenaen også. Hun debuterte allerede i 2002 med romanen Havet syng. Men jeg ”våget” meg ikke på noen av bøkene hennes før i 2010 – det var etter at hun hadde begynt å skrive kriminalromaner med den dyktige TV-journalisten Kajsa Coren som hovedperson – den første kom i 2009, det var Noen vet. Hun har skrevet disse bøkene: Havet syng (2002), Matminne frå mors kjøkken (2003), Lene seg mot vinden (2004), Noen vet, kriminalroman (2009),  En hjelpende hånd, kriminalroman (2010), Svik, kriminalroman (2012), Jenta som sluttet å snakke, kriminalroman (2014), Mormor danset i regnet, roman (2015),  Pasienten, kriminalroman (2017)
Jeg har lest disse av Trude Teige:

 ”Pasienten” var jeg spent på – av flere grunner: For det første fordi jeg syntes de bøkene jeg allerede hadde lest av Teige var gode, spesielt Mormor danset i regnet, for det andre interesserer temaet meg (jeg har psykologi i min fagkrets) – og jeg så et TV-innslag med Trude Teige der hun tar oss med i kjelleren på Dikemark, og nok en grunn - jeg kjente noen som hadde jobbet der – så her var motivasjonen god til å fatte interesse for denne siste kriminalromanen til Trude Teige – og først som sist kan jeg si - Den skuffet ikke.
Mye merkelig er blitt gjort med psykiatriske pasienter på sykehus i fredstid og ved umenneskelige eksperimenter i krigstid. Her handler det om behandlingsformer som ikke helt tåler dagens lys. Trude Teige har gjort bruk av en interessant karakter i denne romanen – hun har diktet rundt navnet på en virkelig pasient som var internert på Dikemark en gang for lenge siden – Krøsus – Gunnar Lauritzen -  var der i femti år – og døde i 2002 – han hintet om at pasienter ble drept på sykehuset – og Julia, datter av en kvinnelig lege som jobbet der, var ofte og besøkte Krøsus – de fant tonen de to. Men Julia forsvant plutselig i 2002, da bodde hun på et lite tettsted på Sunnmøre. Journalist Kajsa Coren blir engasjert av en mystisk ung mann til å finne ut hva som kan ha skjedd med Julia – Julia forsvant etter et bedehusmøte der på tettstedet Losvika – og broren Allan ble en stund satt i forbindelse med hennes forsvinning – Julias famile Winther består av moren som er psykiatrisk nevrolog, broren som angivelig er død og en søster – faren som også var lege, har forlatt familien. Moren var tidligere lege ved Dikemark – men anla et nytt psykiatrisk sykehus der på Sunnmøre.
Krøsus ble en spennende person – en kunstnertype, her kommer Munch malerier inn i bildet også på en spennende måte – Krøsus maler og lager utsøkte parfymer med ingredienser fra roseblader og egen urin
Her skal ikke røpes mer av et spennende innhold – parallelt med Julia-forsvinningen og psykiatri på ville veier, får vi også innblikk i Kajsas privatliv og sykdom, og livet til Krøsus-karakteren.

Konklusjon:

Realistisk og troverdig og gjennomarbeidet – og ikke minst - her fokuserer Trude Teige igjen på alvorlige temaer som handler om urett begått av type ”hensikten helliger midlet” – i tillegg til å ta opp alvorlige samfunns-spørsmål, greier Trude Teige å gi oss spenning og ”mysterier” fra første til siste side. Anbefales - Terningkast:5

Fortiden lever på  Dikemark. (Blant annet en interessant video her)

Andre bloggere som har omtalt Pasienten:
Anita i Artemisias verden
Bjørn i Bjørnebok 
Tine sin blogg

Mine omtaler av noen av Trude Teiges bøker:

Etternotat:26.08.2018
Nå har jeg vandret tur blant bygningene på Dikemark sykehus - de ligger der som spøkelses-bygg nå - det meste står ubrukt - her er noen bilder jeg tok på vandringen - Flickr-album Dikemark 
Ved Dikemark - Foto:RandiAa©

4 comments:

 1. Hm... kanskje jeg skal prøve meg på denne? La fra meg en bok av henne en gang, så jeg egentlig ikke blitt kjent med forfatteren. Dette hørtes spennende ut :)

  ReplyDelete
 2. Så der var en bok du ikke hadde lest. Jeg drøyet også før jeg tok fatt på Teige. Jeg ble overrasket. Jeg har omtalt tre av bøkene her, alle solid arbeid.

  ReplyDelete
 3. Regnet med at du likte denne , ja.
  Den er god, om enn litt langsom i begynnelsen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, vi er enige om den der.....ser hun kommer på "Høstmøtet" også, som vi skal på.

   Delete