Monday, 15 October 2018

Tanker om bok - Trude Teige: En hjelpende hånd

Trude Teige skriver spennende kriminal-romaner med søkelyset på viktige temaer - og gjennomgangs-figuren,  journalist Kajsa Coren, vet å bruke sin stilling i kampen for de svake i samfunnet.

Tittel: En hjelpende hånd
Forfatter: Trude Teige
Produsert av: LBF
Målform: Bokmål
Serier: Kajsa Coren-bøkene
Spilletid: 7:49:16
Først utgitt: 20.10.2010
ISBN CD: 9788242149152
Lest av: Nina Woxholtt
Jeg brukte lydboken - fint innlest av Nina Woxholtt, og leste også noe i papirutgaven gitt ut på Aschehoug forlag 2010, 250 sider, ISBN13 9788203198137 

Trude Teige - foto fra Aschehougs side av Oda Berby

Om forfatteren:

Trude Teige ble jeg oppmerksom på gjennom TV2 og den utmerkede reporter-jobben hun gjorde der. Hun er godt skolert både som journalist og oversetter. Hun fikk faktisk Kringkastingsprisen i 2008.  Først på 2000-tallet begynte hun å skrive bøker  - det fanget ikke min interesse i starten – men da hun kom med sin første kriminalroman i 2009, Noen vet, ble jeg litt nysgjerrig på om hun kunne skrive romaner…..
Og per nå har hun skrevet disse bøkene
2002: Havet syng
2003: Matminne frå mors kjøkken
2004: Lene seg mot vinden her
2009: Noen vet, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2010: En hjelpende hånd, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2012: Svik, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2014: Jenta som sluttet å snakke, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2015: Mormor danset i regnet, roman
2017: Pasienten, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren

Mine tanker om En hjelpende hånd:

Det er en god stund siden denne er lest - jeg fant mine notater om den, og ser at her er det enda en roman som oppfyller mine kriterier på en god kriminalroman: den er spennende og den tar for seg viktige temaer - Det har blitt et varemerke for Trude Teige å skrive spennende kriminal-romaner med søkelyset på skjevheter i samfunnet - "talerøret" er journalisten Kajsa Coren  - hun er av den samfunnsengasjerte og sympatiske sorten som vet å bruke sin stilling i kampen for de svake i samfunnet. 
Kort skissering av handlingen: Denne gangen er TV-journalisten Kajsa Coren i gang med et helt privat opplegg på et sykehjem; hun skal lage dokumentar om sin egen mor som bor der. Tema eldreomsorg fokuseres fra starten her. Men selvsagt er det noe der på sykehjemmet i tillegg som fanger hennes oppmerksomhet: Det skjer uforklarlige dødsfall der, og det hevdes at det foregår mye feilmedisinering. En sykepleier hun har blitt kjent med uteblir også fra jobben sin  - og en gutt forsvinner i området. Politietterforsker Karsten Kjølås har saken, det vil si, etter hvert kobles flere saker sammen på en realistisk og interessant måte. Og Kajsa setter seg selv i en farlig situasjon når hun etter hvert begynner å koble løse ender sammen – dette blir mer og mer spennende.
Samtidig med ”saken” følger vi også hovedpersonene ”privat” – Det er den travle tobarns-moren Kajsa med ektemannen Aksel som er psykolog, og politietterforsker Karsten Kjølås som er venn av både Kajsa og Aksel …. Her tegner det til litt trekant og romanse…..
Et annet spennende innslag denne gangen er at vi underveis hele tiden ”hører stemmen til” en ukjent person som vi etter hvert skjønner står bak alt det onde som skjer – vi får det i form av en slags dagbok-notater. Gutten Martin i rullestol tilfører også et spennings-moment i boken. Han er observant og får med seg mye av det som skjer – men han kan bare bruke datamaskinen for å formidle ting - en god medhjelper blir han imidlertid for Kajsa – men selvsagt setter han seg selv i fare på grunn av observeringene sine. Også Kajsas egen sønn Anders forsvinner på en mystisk måte - så her kommer mye tett inn på Kajsas privatliv - og spenningen fortsetter gjennom hele romanen - og som sagt, i tillegg til "underholdnings-momentet" med spenning, greier Trude Teige å flette inn mange viktige samfunns-temaer – eldreomsorg er allerede nevnt, her er det også søkelys på arbeidstakeres travle hverdag på sykehjem, og på journalistens stadige etiske dilemmaer når man eksponerer saker og personer.
Alt i alt var dette en underholdende og tankevekkende kriminal-roman – skulle jeg sette fingeren på noe, måtte det være det som ble skrevet ETTER at saken kom til et klimaks og en løsning – det føltes litt unødvendig og et antiklimaks, her kunne det vært avsluttet på en mer elegant måte - men det var spenning gjennom hele boken, den var velskrevet og det var mye her som speilet virkeligheten - politiarbeid, og  journalistarbeid, pent og pyntelig "hånd i hånd" (bokstavelig talt) - realistiske skildringer av eldres opphold på sykehjem, karrierekvinne (Kajsa) og takling av krevende jobb, barn og hus og hjem og mann - og i tillegg til kriminalsaken, fikk vi også følge en romanse på gang - en "pen og pyntelig" krim som gir spenning nok, uten å være gruoppvekkende skremmende. Jeg liker Trude Teiges solide, nærmest klassiske kriminalromaner, som alltid i tillegg til spenningen og gåten, legger inn samfunns-aktuelle temaer.
Terningkast:5Video - Trude Teige om boken:

Mine omtaler av noen av Trude Teiges bøker:

4 comments:

 1. Denne boken har jeg ikke hørt om før, selv om jeg har lest litt av Trude Teige. Flott omtale du har skrevet, jeg har så mye liggende for tiden, at det er tvingende nødvendig med streng prioritering :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, luksusproblem - dessverre så får jeg ikke ut omtaler rett etter at en bok er lest - nå ser jeg at jeg har en prioriteringsliste på 85 bøker som er lest og det ligger kladdnotater på. Dette var en av dem - jeg tar en og annen når inspirasjonen slår ned. Skal prøve å følge opp på den lange listen. Men det kommer stadig så mange nye spennende. I dag var det Høstmøte med Aschehoug her - og så kom det selvsagt mange nye fristelser.

   Delete
 2. Jeg gar heller ikke fått med meg denne boka. Etter omtalen din vil jeg nok lese den en gang.Nå er bokliste lang, og jeg har mange andre saker å holde på med. Liker Trude Teige godt, både som krimforfatter og leverandør av annen litteratur.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, vi har noe å holde på med Åslaug, med disse hobbyene våre - men jeg prøver stadig å si til meg selv at det er frivillig "arbeid" som skal være hygge og ikke stress

   Delete