Sunday, 1 October 2017

Tanker om bok - Trude Teige: Noen vet

Trude Teige skriver spennende kriminal-romaner med søkelyset på viktige temaer - "talerøret" er journalisten Kajsa Coren  - hun er av den samfunnsengasjerte og sympatiske sorten som vet å bruke sin stilling i kampen for de svake i samfunnet. 
Tittel: Noen vet
Forfatter: Trude Teige
Produsert av: LBF
Serie: Kajsa Coren-bøkene
Først utgitt: 16.11.2009
Spilletid: 09:46:32
Format: CD
ISBN13 9788242147967
Målform: Bokmål
Sjanger: Krim og spenning
Innlesere: Kim Haugen, Nina Woxholtt
Jeg brukte lydbok fra biblioteket


Papirutgaven er utgitt på Aschehoug forlag i 2009,  284sider, ISBN13 9788203195495

Trude Teige - foto fra Aschehougs side av Oda Berby

Mine tanker om Noen vet:

Trude Teige ble jeg oppmerksom på gjennom TV2 og den utmerkede reporter-jobben hun gjorde der. Hun er godt skolert både som journalist og oversetter. Hun fikk faktisk Kringkastingsprisen i 2008.  Først på 2000-tallet begynte hun å skrive bøker  - det fanget ikke min interesse i starten – men da hun kom med sin første kriminalroman i 2009, Noen vet, ble jeg litt nysgjerrig på om hun kunne skrive…..
Hun har rukket å skrive disse bøkene:
2002: Havet syng
2003: Matminne frå mors kjøkken
2004: Lene seg mot vinden her
2009: Noen vet, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2010: En hjelpende hånd, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2012: Svik, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2014: Jenta som sluttet å snakke, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2015: Mormor danset i regnet, roman
2017:Pasienten, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren

Her er de bøkene jeg har lest av henne:
Selv om jeg har lest flere av  Trude Teige sine bøker, har jeg ikke omtalt en eneste en av dem. Jeg har sogar vært på boklansering med forfatteren – nå bestemte jeg meg plutselig for at jeg  burde si noe om et par-tre av bøkene hennes. Hun er egentlig en jevnt god forfatter.
Jeg har valgt ut tre av Trude Teige sine bøker for en kort omtale: Noen vet fra 2009, Mormor danset i regnet fra 2016 og Pasienten fra 2017.
Den første boken jeg leste av henne var Noen vet - en kriminalroman, det var i mai 2010.

I starten av romanen er vi i fortiden og det skisseres opp en tragisk beskrivelse av et uønsket barn i barnehjem – når vi hopper frem i tid møter vi en mystisk mannsperson som observerer journalisten Kajsa, hun blir involvert i reportasjen om et eldre ektepar, brutalt drept på en gård i Asker – og vi kobler snart drapet og en sak som rulles opp om overgrep på barn på barnehjem og skolehjem – Parallelt med fokuset på den gamle "barnesvikt" saken og ektepar-drapet, får vi også litt innblikk i Kajsas ekteskap og familiesituasjon – det skurrer nok en del hennes ekteskap med psykologen Aksel, og vi aner at politivennen Karsten Kjølås er en langt mer sympatisk mann. (Han ”traff” jeg igjen i Pasienten, 2017) - (Litt romantikk i luften også.....)
Selv om ektemannen Aksel, som ofte jobber for politiet, har ”nektet” henne å jobbe med kriminalsaker fordi det kolliderer med hans egen jobb, blir Kajsa personlig engasjert i denne saken – og klart ser hun sammenhengen mellom drapet på ekteparet og de andre undersøkelsene hun har gjort rundt barnehjemsbarn og overgrep. Kajsa rystes over kjensgjerningene at barna som har lidd overlast i offentlige institusjoner har fått livene sine ødelagt – de fleste fungerer dårlig når det gjelder skolegang, jobb og familierelasjoner – Dette er høyst realistisk og gjenspeiler mange saker som er slått opp i media  de siste ti-årene.
Kajsa får også mystisk brev med tips om tidligere barnehjems-ansatte som er drept – og det blir naturlig å se en sammenheng mellom drap og hevn fra ”skadeskutte” barnehjemsbarn. Vi hører stadig ”stemmen” til en person som er hatefull og bitter… og hva som rulles opp og avsløres etter hvert skal ikke røpes her. Men det skal være sagt: Kajsa blir mer involvert i dette enn godt er - hun kommer opp i en nokså tøff situasjon. 

Boken anbefales for de som søker krim og spenning med mening og innhold, og ikke utspekulert vold – romanen er velskrevet og logisk oppbygning - slutten virket muligens noe "forhastet" - men temaet og behandling av dette er bra, så jeg lar det telle positivt i min helhetsvurdering.  Man leser gjerne flere bøker av Trude Teige.
Terningkast: 5-


Mine omtaler av noen av Trude Teiges bøker:


3 comments:

 1. Interessant.. Jeg har lest Svik og Pasienten, men har flere av bøkene hennes i hylla enda ulest.
  Venter spent på din omtale av Pasienten.:)

  ReplyDelete
 2. Ja, denne har vært på listen med de ca 150 leste romaner de siste årene som ikke er blogget på. (En del leste bøker er ikke kommet på den listen i det hele tatt - jeg bruker en dag eller to på en omtale jeg, så tiden strekker ikke til - denne måtte jeg faktisk repeter-lytte mesteparten av i dag også, for å huske den godt nok) - Teige er overraskende bra, så jeg bestemte nå at jeg skal omtale tre av hennes, den neste blir Mormor danset i regnet, og så Pasienten - den synes jeg er hennes beste krim.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ???? - nå skriver jeg om Mormor danset i regnet - en vakker historie egentlig i all sin tristesse

   Delete