Thursday 1 March 2018

Tanker om bok - Boklansering: Lucifers fall av Jan Boris Stene - 28.02.2018

Jan Boris Stene signerer sin tredje kriminal-roman - Foto:RandiAa©
Tittel: Lucifers fall
Forfatter: Jan Boris Stene
Utgitt: 21.02.2018
Forlag: Vigmostad og Bjørke
240 sider
ISBN:9788241916366

Tanker om boklansering og Lucifers fall:

Da fikk Anita og jeg med oss en interessant bok-lansering igjen. Det var faktisk den tredje boken i krim-serien til Jan Boris Stene – og vi hadde bivånet alle tre lanseringene som startet i august 2015 med Nådegiveren, bok to, I djevelens klør, kom i mars 2017, og nå Lucifers fall som ble lansert 28.februar 2018.
I Jan Boris sin tredje klassiske kriminalroman fra "hjemlige" trakter - stiller vi tiden tilbake nøyaktig 100 år - bakteppet er som de to første bøkene, vår vakre by Trondheim, og hovedaktørene er fortsatt det velfungerende ”teamet” etterforsker Falkener  og hans assistent doktor Wilberg.
Lanserings-sted for romanen denne gangen var valgt restaurant Tulla Fischer (hun var gift med arkitekt og arkeolog Gerhard Fischer) – sentralt i Trondheim vis a vis Vår Frue kirke. Forlaget er fortsatt Vigmostad og Bjørke, men med ny redaktør denne gangen, Marius Aronsen.

Forlagets lanserings-bilde
Anita og jeg, pluss Roar Ræstad – (forfatter av god Trondheims krim han også, og tidligere kollega av meg), slo oss ned sammen ved et bord med god utsikt til ”begivenhetene”. Litt bakgrunns-støy fra andre deler av restauranten var det i starten, men det glemte vi fort, det sjenerte oss ikke.
Jan Boris startet med å fortelle om sentrale steder og bygninger i Trondheim anno 1918 som han har flettet inn i sin kriminalroman – foran oss på bordet hadde vi fått et lite hefte med mange fine fotografier med ”før og nå” bilder. Jan Boris er god på dette med lokal-historie, så man føler seg virkelig hensatt til ”den gang da” i bøkene hans – det er et pluss som gjør ”lettfordøyelig” kriminal-litteratur interessant og meningsfylt.
Etter noe bakgrunns-informasjon og bilde-studering får vi høre litt om innholdet i denne tredje romanen – året er altså 1918 – og det virker som det er enda litt mer action i denne siste boken enn de foregående – vi møter en bestialsk morder som sprer uhygge i byen – det går ut over prominente byborgere – de blir tatt av dage på en lite hensynsfull måte. De to etterforskerne blir ledet inn i byens overklasse og prøver å finne svar på hvorfor disse groteske drapene blir begått.
Jan Boris holder seg til sin klassiske stil innen kriminallitteraturen – han er en storsamler på gamle klassikere som Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes og dr.Watson) og Agatha Christie (Miss Marple, Poirot og Hastings) vet jeg.

Bilde lånt fra WikiStrinda
Frimurerlogen og frimureri og den staselige mursteinsgården i Trondheim er også en del av settingen, andre steder som er nevnt er blant annet Telegrafen (Børsbygningen) og Tronka.
I tillegg til ”mord-historien” får vi også litt mer innblikk i Falkeners privatliv, hans forestående bryllup og hans bakgrunn – det er greit å vite litt mer om denne ganske sympatiske Falkener.
Jan Boris leste litt fra romanen og ga oss en idé om hva vi har i vente – min ”hagevenn” Øyvind har allerede lest romanen og jeg er ofte enig i hans vurderinger når det gjelder litteratur, han sendte meg denne meldingen (gjengitt med tillatelse):  

Så da ser vi frem til å studere denne nærmere – det anbefales.
Her er noen billedglimt fra lanseringen av Lucifers fall:
Redaktør Marius Aronsen bokbader Jan Boris Stene  - Foto:RandiAa©
Jan Boris Stene forteller om relevante steder i romanen sin - Foto:RandiAa©
Vi følger med i utlagt billedmateriale - Foto:RandiAa©
Jan Boris leser fra Lucifers fall - Foto:RandiAa©
Mange kjente hadde møtt opp til boklanseringen - Foto:RandiAa©

Flere bilder av Jan Boris Stenes boklanseringer i mitt Flickr-album:


Boklansering av Nådegiveren - Jan Boris Stene
Min omtale av Nådegiveren - Jan Boris Stene
Boklansering av I djevelens klør - Jan Boris Stene
Boklansering av Lucifers fall - Jan Boris Stene2 comments:

  1. Flott referat Randi. Jeg rekker nok ikke å lage et slikt i dag, men skrev litt om det i måendsoppsummeringen min i går: https://artemisiasverden.blogspot.no/2018/02/oppsummering-februar-18.html#more

    Tror jeg skal linke innlegget ditt in der..

    frisør nå, og så pakke ferdig.. Kamera ladet, nye fotobrikker innkjøpt , det meste er i boks, men det er alltid mye småting å fikse før man drar bort..

    ReplyDelete
  2. Takk for i går Anita, hyggelig som alltid - og lykke til med spennende tur - "Take care", og gi lyd fra deg.

    ReplyDelete