Friday, 28 September 2018

Tanker om bok - Ruth Lillegraven: Skogen den grøne - Dikt for barn

Arrangert cover-bilde - Foto:RandiAa©
I skogen den grøne av Ruth Lillegraven er det naturopplevelser for store og små - en vakker liten diktsamling med fargerike og spennende illustrasjoner av Mari Kanstad Johnsen
Tittel: Skogen den grøne
Forfatter: Ruth Lillegraven
Språk: nynorsk
Illustrasjoner: Mari Kanstad Johnsen
Forlag: Samlaget
ISBN: 9788252196870
Dikt for barn
Antall sider: 62


Foto fra Samlagets side - Foto:Agnete Brun
Høsten har visst satt inn her nå – i dag var det riktig ruskete å jogge trim-turen min - men så var jeg innom postkontoret og hentet et lite høstlig lyspunkt: En ny diktsamling av Ruth Lillegraven – for barn denne – og jeg har ikke lest noen av hennes barnebøker før.  Jeg leste Urd da vi nominerte den til Bokbloggerprisen, Åpen klasse i 2014 (Den fikk hun også Brageprisen for) – og jeg har også lest diktsamlingen Manilahallen. Ruth Lillegraven debuterte med Store stygge dikt i 2005. Hun kommer fra Hardanger og bruker den vakre dialekten derfra i sine bøker – nynorsk altså. (Nå har hun også debutert med sin første kriminal-roman, Alt er mitt, kommer tilbake til den senere)
Høst - Foto:RandiAa©

Mine tanker om Skogen den grøne:

Det første som gledet meg ved denne er rett og slett gleden over naturen – å lese disse diktene sammen med barn vil gi mange fine naturopplevelser.
Det innledende diktet på s.4/5 leder oss rett og slett inn i boken og inn i Lillegravens prising av naturen:


Her møter barna naturen på en fin måte – og blir de lei av lekser og foreldre og bakgården og mye annet i hverdagen (som det står i diktet Noko nytt), kan de ta en tur i skogen og finne ”konglevenner” – i diktene om Skogen hører vi også om orm og årstidene om "Alt som hoppar", om sommerfugler og mauren.
Her er noen talende titler på natur-diktene: Haust. Alt som hoppar. Spor. Årstidene. På villspor. Tjernet. Skodda. Lav. Storm. Skiftande vêr - og mye annet forunderlig og spennende....
Vi hører ikke bare om det levende og det lyse, men døden er også en del av livet og naturen:
Død –
ein død sau
ligg ved stien
………..
kanskje går det slik
med alt som lever


Her ligger det til rette for både miljøbevissthet og omtanke for naturen, og ikke minst glede over poesi og vakkert språk – det er barnelitteratur med mening.
Dette var bare et lite glimt inn i denne vakre, lille diktboken – den vil kanskje etterlate undring både hos voksne og barn - den ga i hvert fall meg både glede og naturopplevelse
Terningkast: 5
 

 Tine har også omtalt denne.

Mine omtaler:
Urd - Ruth Lillegraven - dikt
Manilahallen - Ruth Lillegraven - dikt
Skogen den grøne - Ruth Lillegraven  - dikt - barnebok

Alt er mitt - Ruth Lillegraven - kriminalroman


8 comments:

 1. Fin omtale Randi.:) Denne boka skal jeg ta en titt på.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk skal du ha, Anita - den er virkelig stemningsfull - skal lese den med barnebarn også. Du ser liksom naturen for deg gjennom diktene - og flotte illustrasjoner av Mari Kanstad Johnsen

   Delete
  2. Fint å lese for barnebarn. Gleder meg til det.For LIlle Jakob passer det enda best med pekebøker med dyr - mømø, bææh og bubu..

   Delete
  3. Det blir nok mer etter hvert ja - jeg har lest mye for barnebarn - selv når de leser selv, liker de å bli lest for

   Delete
 2. Denne har jeg også liggende, gleder meg til å lese den, og ikke minst prøve meg på dikt med gjengen min i barnehagen. Har lest hennes andre bøker for barn og selvfølgelig også Urd og Manilahallen. Kan anbefale hennes debut som thrillerforfatter, Alt er mitt var veldig bra!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så fint at du bruker disse bøkene i barnehagen - unger får med seg ganske mye, og man kan få mange fornuftige etterpå-samtaler etter lesingen.

   Delete
 3. Har nettopp lest denne jeg også og likte den veldig godt. Nå har jeg ikke barnebarn ennå så jeg har ikke fått testet den på et barn. Hadde vært spennende å vite hvordan den hadde blitt mottatt hos dem den er ment for.

  ReplyDelete
 4. Så bra at du likte den. Og ja, det er alltid kjekt å «prøve ut» bøkene på barn. Jeg har gjort det med flere av de jeg har omtalt. Og skal gjøre det med denne også neste gang de minste barnebarna kommer på besøk fra Oslo.

  ReplyDelete