Sunday, 30 September 2018

Tanker om bok - Gunnar Staalesen: Utenfor er hundene

Gunnar Staalesen skriver kriminalromaner som "passer" meg - de er moderate når det gjelder voldelige beskrivelser og detaljer, likevel er det mer enn nok spenning og temaene er alltid viktige og meningsfulle.
 

Tittel: Utenfor er hundene
Forfatter: Gunnar Staalesen
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2018
ISBN: 13 9788205517011
Språk: Bokmål
Serie: Varg Veum
Antall sider: 320
Jeg brukte papirutgaven fra Gyldendal og lydfil fra Lydbokforlaget -  ISBN:9788242168290 lest av Bjørn Willberg Andersen, spilletid 9:36:56, utgitt 2018


Gunnar Staalesen - fota av Helge Skodvin - fra Gyldendals side
Om forfatteren på forlagets side
Mer info om Gunnar Staalesen

Mine tanker om Utenfor er hundene

Litt tilbakeblikk på mitt ”bekjentskap" med Gunnar Staalesen som forfatter - Det var først for et par år siden at jeg begynte å lese Gunnar Staalesen sine kriminalromaner - jeg hadde på forhånd sett noen film-versjoner med Varg Veum - og ble nok litt nysgjerrig på om jeg møtte den samme helten i bøkene.
Gyldendals høstmøte 2016 i Trondheim fikk jeg også høre litt om hans siste bok Storesøster, og fikk også snakket litt med forfatteren. (Anitas bilde)

Jeg leste Storesøster, og likte den.

Nå har jeg i tillegg lest noen flere av bøkene blant annet Der hvor roser aldri dør (2012) - Den var god. Logisk også. Til tross for visse sammentreff. Spennende hele veien og imponerende god opplesing i lydboken (Mitt terningkast 5 på den)
Din, til døden - en gammel årgang fra 1979 - men jeg brukte lydbok. Denne boken var på en måte full av klisjeer. Tittelen er en klisje også. Men klisjeene er brukt på en ”målrettet” og elegant måte. Spenningen økte etter hvert. Her var det mange man kunne mistenke for litt av hvert. En del  pussige sammentreff var det. Men ikke mer enn at det ble spennende med dette persongalleriet. Og så skildringene av Bergen da! Selv for en som ikke er kjent i byen, men har vært der for lenge, lenge siden, så er det fornøyelig og også lærerikt å få med seg slikt skildreri innimellom. Språklig er også dette glitrende – og oppleseren var utrolig god. Boken er så gammel årgang at mobilen manglet – her måtte Varg gå i en telefonboks for å ringe politiet etter hjelp – jeg savnet ikke mobilen, la det være klart – men jeg ser jo at i enkelte situasjoner her, kunne den vært god å ha. Terningkast 5 fra meg på den. Ingen er så trygg i fare (2014) - den var litt mer brutal av seg, litt "ekkel" også, med mange navn og relasjoner å holde styr på – ikke noe for ”sarte” sjeler (terningkast 4 fra meg her) – men temaet er viktig og det følges opp nå i denne siste: Utenfor er hundene.
 

Utenfor er hundene, er altså en slags oppfølger og avslutning av Ingen er så trygg i fare fra 2014. I disse to bøkene bruker Staalesen titler som gir religiøse assosiasjoner – i den første er det en salme - og tittelen Utenfor er hundene har sitt opphav i Åpenbaringen 22.15 – og sitatet er gjengitt i sin helhet i boken før handlingen starter:
"Men utenfor er hundene og de som driver med trolldom, og de som driver hor, morderne, avgudsdyrkerne og alle som elsker løgn og taler løgn. (Åp.22,25)"

Bibelteksten gir en sterk hentydning til alt det onde og farlige som  ligger der og gjør livet utrygt – her var det utryggheten for barn det gjaldt igjen.
 

Kort skissert innholdet: Det hele starter en kald, mørk søndags-kveld i januar – Varg Veum unnslipper så vidt en bil som helt tydelig har han som målskive – og han setter det hele ganske snart i en sammenheng, det er to menn i  en sak som ble opprullet tidligere (Handlingen i Ingen er så trygg i fare) som dør samtidig under noe mystiske forhold, Varg Veum var også anklaget i den samme barne-porno-sedelighets-saken som disse mennene, men han ble frikjent fordi det ble bevist at han var ”plantet” inn i saken – nå er kanskje noen ute etter de mennene som var innblandet i den saken. Varg Veum føler at han står i fare  – for å beskytte sitt eget liv, må Veum komme til bunns i dette – flere dødsfall skjer og han avdekker også at et nettverk av overgripere fortsatt er aktivt. Her avslører jeg ikke mer av handlingen – men her ble det mye dør til dør etterforskning og interessante konfrontasjoner med diverse suspekte mennesker – ikke usannsynlig noe av dette,  det er sjokkerende og triste handlinger han avslører.
Nå begynner Varg Veum å bli en godt voksen mann – og han har jo holdt koken siden han var med i Bukken til havresekken  - den første boken i serien som kom i 1977 – Jøss! Det er jo 41 år siden. Denne sympatiske, litt lurvete helten er ganske utrettelig – stor rettferdighets-sans har han også og mye bra etterforskning og ”humant” arbeid har han utført, han er jo også utdannet sosionom da – det hjelper litt på menneskeligheten -  og i denne boken gjør han en god innsats når det gjelder barn som blir sviktet på det groveste. Litt konservativ er denne Varg, men det liker jeg - og sympatisk er han også, han strever litt med sitt forhold til alkohol da, og til relasjoner med kvinner.
 

Et nytt innslag i denne boken er hans kontakt med advokaten og etterforskeren Svend Foyn i Tønsberg - altså helten til Jan Mehlum, en annen kriminal-forfatter – og Varg og Svend så ut til å finne tonen – kanskje det blir mer samarbeid?

Konklusjon

Dette er en krimsjanger som passer meg - jeg unngår den blod-dryppende, voldelige typen - og føler meg mer "trygg" med en spenningsbok som går på det jevne og dagligdagse og der puslespillet og etterforskningen står sentralt.
Kriminalromanen Ingen er så trygg i fare fra 2014 hadde noe "uoppgjort" på slutten - ved Utenfor er hundene får vi håpe denne saken er godt ferdig-oppklart og avgjort. I hvert fall får vi et inntrykk av det med den grundige redegjørelsen og oppsummeringen vi får i siste kapittel - her skal ikke røpes noe av den spennende handlingen, men kapittel 48, side 307 begynner slik: "Dagene som fulgte var i oppsummeringens tegn".
Men hvordan går det med kjærlighetslivet til Varg? Det er nokså uavklart - noen ganger må man kanskje gjøre et valg når det gjelder prioritering av jobben eller privatlivet, det er ikke alltid det lar seg gjøre å få i pose og sekk - noe annet som er uavklart, og som jeg håper vi får høre mer om i neste Varg Veum bok - det er hovedpersonens "mystiske" fars-relasjon.

Solid krim som anbefales - Terningkast:4


Bjørnebok og Tine har også omtalt denne

Min omtale av Storesøster

 

2 comments:

  1. Jeg digger at du har blitt glad i disse staute karene fra Bergen! Selv ønsker jeg meg litt med "blod og gørr" når jeg leser krim, men Staalesen gir en det en forventer, og det er noe trygt ved det. God leseoktober Randi!

    ReplyDelete
  2. Takk for kommentar, Tine - enig med deg at det er "trygghet" i den slags kriminal-litteratur. Og jeg foretrekker denne typen - (selv om jeg på bare trass leser alle bøkene til Jo Nesbø også - he,he)

    ReplyDelete