Saturday 23 October 2021

Tanker om bok - Frode Lindgjerdet: Operasjon Title

Arrangert cover-bilde - iPhonefoto:RandiAa©
 Forskningsprosjektet til Frode Lindgjerdet har resultert i en spennende bok - den føyer seg inn i rekken av mange interessante publikasjoner fra Museumsforlaget.
Tittel: Operasjon Title - Tokt mot "Tirpitz" i Trondheimsfjorden
Forfatter: Frode Lindgjerdet
Forlag: Museumsforlaget
Språk: norsk bokmål
ISBN: 9788283051063
Utgitt: September 2021
Format: Myk permt
Antall sider:180
Illustrert med flere originale bilder

Tanker om bok - Operasjon Title:

Morsomt å se at elever du tidligere har hatt i historie fortsetter interessen for faget - slik også med Frode Lindgjerdet. Husker han som en utrolig interessert elev - og det var spesielt nyere historie, verdenskrigene, han var interessert i  - og det var ikke lite han visste den gangen, og interessen har bare vokst ser jeg.
Fredag 22.10.2021 var jeg invitert til lanseringen av hans forskningsprosjekt om Tirpitz som her utgis i bokform på Museumsforlaget. Stedet var Rustkammeret ved Erkebispegården i Trondheim. 
Dette er en spennende historie fra virkeligheten - beretningen om forsøket på å senke det tyske slagskipet Tirpitz mens det lå i Trondheimsfjorden, nærmere bestemt den delen som heter Fættenfjorden. Dette var i oktober 1942 og måten dette skulle gjøres på, var kanskje ganske ny og oppfinnsom. (Wikipedia nevner de mange flyangrepene som ble gjennomført i Fættenfjorden for å senke Tirpitz - men ikke noe om operasjon Title - slik er det interessant å se at Frode setter søkelyset på denne operasjonen, uansett hvordan den lyktes eller mislyktes - den er interessant, og kanskje det er en del lærdom å trekke her. - Her har imidlertid Title nylig fått sin egen artikkel i Wikipedia)
Innholdslisten i boken taler for seg - ryddig og kronologisk:
Vi hører i innledningen om betydningen av operasjonen - betydningen av motstandsbevegelsen i Midt-Norge, og at Title egentlig var noe nytenking om å få has på dette betydningsfulle krigs-skipet som flere foregående flyangrep hadde mislyktes med. Det nye her var at nå ville man forsøke å bruke menneskelige torpedoer/dykkere i "samarbeid" med noen små innretninger -  kodenavn Chariot.
Bilde fra Frodes boklanserings-foredrag - iPhonefoto:RandiAa©
Folk fra Shetlands-gjengen på fiskebåten Arthur kom med utstyret fra Shetland i oktober 1942 - ved fullført jobb skulle båten senkes og de involverte skulle flykte til Sverige. Frode får levende frem denne utrolig spennende historien - det handler om nytenking, om brave menn, dristighet og håp. Her er det også gravd frem mange viktige kilder rundt dette, spesielt fra britiske arkiver. Frode redegjør grundig for kildene her - i innledningen, videre er de involverte personer introdusert på en interessant måt. (ss.15-18)
Fin beskrivelse av slagskipet følger, ss.19-30). Motstandsgruppen som var underlagt SOE - Special Operation Executive presenteres, s.31, og deretter selve CHARIOT "innretningen" - videre følger redegjørelse av selve planleggingen og treningen, og overfarten til Norge - ikke helt enkel den heller,- og hvordan det gikk med toktet? Se det kan man lese om på ss.95-100. Den strabasiøse flukten til Sverige er grundig og dramatisk beskrevet (ss.101-135). Men til Sverige kom de da (ss.137-149)
.
Bilde fra Frodes boklanserings-foredrag - iPhonefoto:RandiAa©
I slutten av boken berettes hvordan resultatet av operasjonen ble formidlet til London. (ss.149-158). Og helt til slutt en klargjørende konklusjon til ettertanke (ss.159-163) - Et kart med datoer (s.164) fant jeg også interessant, her ser man ferden inn Trondheimsfjorden og flukten inn i Sverige. De siste sidene inneholder en ryddig epilog, noter,og litteraturliste (ss.165-178) - og et lite, men nyttig stikkord-register avslutter det hele (ss.179-180).
Og hyggelig signering i boken fra forfatteren:
 
Min konklusjon:

Et gjennomført og ryddig bokresultat av historisk forskning - oversiktlig, klart og tydelig språklig, klargjørende og interessant og "folkelig" skrevet - mange vil nok finne denne historien spennende å lese - og dessuten: den er sann og dokumentert.
Terningkast:5
Som et apropos - jeg har tidligere lest en "dokumentar-roman" om Tirpitz, den har en helt annen vinkling - spennende den også. Her lå Tirpitz av Ingrid Storholmen
Lanserings-kvelden for Frodes bok var en fin høstkveld - her kommer noen bilder fra kvelden, forfatteren, Rustkammeret og omgivelsene rundt:
Gamle Bybro - på vei til boklansering - iPhonefoto:RandiAa©
Passerer Nidarosdomen - på vei til Erkebispegården - iPhonefoto:RandiAa©
Forsvarsmuseet ved Erkebispegården - iPhonefoto:RandiAa©
Museet Rustkammeret - iPhonefoto:RandiAa©
Museet Rustkammeret - iPhonefoto:RandiAa©
Frode Lindgjerdet - iPhonefoto:RandiAa©
Kvelds-stemning ved Vestfronten - iPhonefoto:RandiAa©
Høstmåne over Erkebispegården - iPhonefoto:RandiAa©

4 comments:

  1. Så gøy å lese Randi, og veldig kjekt for dere begge å møtes igjen over en bok :) Det begynner å bli lenge siden jeg leste Her lå Tirpiz, husker at jeg ikke var klar for å synes synd i de tyske soldatene, så jeg likte den ikke så godt. Kanskje Lindegjerdes bok vil sette tematikken på planen igjen :) Ha en super søndag Randi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk for kommentar Tine. Ja, Ingrid Storholmens bok er en helt annen beretning i romans form. Det blir også gjerne en del myter rundt slike saker - Interessant å forholde seg til dokumenterte fakta også der det går an - Fin søndag til deg også Tine.

      Delete
  2. Så fine bilder Randi:) Interessant om boka også:)

    ReplyDelete
  3. Takk Anita, prøver å greie meg med iPhone'n for tiden - og boken var selvsagt interessant for en gammel historielærer.....

    ReplyDelete