Saturday, 6 November 2021

Tanker om bok - Ibn Butlan:Tacuinum Sanitatis - om løk

Foto:RandiA©
Kinesisk hvitløk begynner å bli like mye brukt som vanlig hvitløk, den er litt annerledes å se på både utvendig og inni. Den består av bare et stort fedd. Altså ikke alle disse "båtene" (fedd) som den vanlige består av. Derfor kalles den også enkløftet hvitløk på norsk. (På engelsk: headgarlic eller one cloved garlic, single clove garlic,).
Utvendig ser den litt jevnere og penere ut også, enn den vanlige hvitløken. Skallet har ofte litt lilla eller rødfiolette nyanser eller striper. Bruken blir omtrent likt med den vanlige "fedd-hvitløken".  Om man skal ha mye hvitløk i en rett, er denne raskere å rense og kutte opp.
Hvitløk er veldig godt, men sjenerende for omgivelsene, dessverre…. Det heter seg: An Apple a Day keeps the doctor away - an Onion a Day keeps everybody away.  Litt hjelp er det kanskje å tygge litt frisk persille eller timian etter løk-spisingen…men spiser man jevnlig hvitløk, lukter det rett og slett  av huden….
Hvitløk er morsomt å dyrke og formere selv...jeg har ikke prøvd med den kinesiske, men den vanlige fedd-hvitløken splitter man bare i "båter" - fedd og stikker de litt ned i jorden og det tar ikke lang tid før skuddene begynner å vise seg. (Best å bruke krukker så kan man ta de inn når frosten kommer)

En gammel helse/urte bok fra middelalderen viser også den store betydningen av løk i kostholdet og i medisinen.Tacuinum Sanitatis er en gammel overlevert helse/urte-bok fra Ibn Butlan (ca 1040) Han var en kristen lege fra Bagdad.

Her er noen bilder fra boken som viser løkhøsting og løkbinding og nyting av mat:


Boken kan faktisk kjøpes i oversettelse i dag:
Helseboken hans handler om å ta vare på kroppen ved riktig hygiene, mosjon og kosthold. Mat, planter og urter er omtalt i boken..også hvitløk. Hans kunnskaper ble overført til vestlige Europeiske land og boken oversatt til latin...populær i syd- og mellom-Europa på 1500-1600 tallet.
Ibn Butlan omtalte 6 områder det var viktig å fokusere på:
    1. mat og drikke i moderate mengder,
    2. frisk luft
    3. veksling mellom aktivitet og hvile,
    4. veksling mellom søvn og våken tilstand
    5. secretions and excretions of humours 

       (vanskelig å oversette dette,   men det var en teori om fire slags 
        Humour-typer se skjema nedenfor) 
     6. stabil sinnstilstand.
Disse seks områdene måtte man pleie og holde i balanse, slik kunne man holde sykdom borte.
Til sammenligning en moderne urtebok, litt enklere, litt mindre fargespekket, og helt sikkert raskere å produsere:

Alt om krydderuret av P.McHoy og P.Westland
Den kinesiske hvitløken finhakkes lett:

Eller den deles i to, slik jeg gjorde for retten idag...jeg måtte jo spise motivet når jeg var ferdig med å fotografere. Jeg delte 5-6 kinesiske hvitløker for å lage min egen variant av  Kow Choi Gau (fylte kinesiske hvitløk). Retten er sunn og velsmakende, og kinesisk hvitløk er definitivt mer lettvint å bruke til slikt enn vanlig hvitløk, ikke så sterk heller...det som er sterkest i denne egenkomponerte retten er fersk ingefær-rot. Men det bruker jeg ofte veldig mye av. Hakker litt hver dag i teen jeg drikker også.

Middagen ble jeg fornøyd med, spiste to porsjoner..og tror ikke jeg skal ha noen viktige avtaler med folk det nærmeste døgnet...he,he...
For de som er urte-interessert, ta en titt på Rolv Hjelmstads Urte-leksikon. Jeg var på urtemedisin-kurs hos han for en del år tilbake. Jeg hadde fra før en god del litteratur om emnet, men det ble nok kjøpt en del i tillegg etter det kurset...
Se også: Derfor bør du spise hvitløk



11 comments:

  1. For en artig bok du har kost deg med. Jeg liker godt den kinesiske hvitløken og bruker den mye, vi bruker i det hele tatt mye hvitløk her hos oss, men har aldri fått kommentarer om vond lukt :)

    ReplyDelete
  2. Takk for kommentar Tine. Lenge siden jeg har bladd i denne ett eller annet sted på nett. Tenkte kjøpe nyutgivelsen på Amazon, men de hadde den ikke på lager da.. (Spiser litt hvitløk nesten hver dag jeg)

    ReplyDelete
  3. Artig innlegg. Jeg er også glad i hvitløk, men liker best den vanlige, helst fra Spania eller andre Europeiske land.
    Enig med deg i at Rolv Hjelmstads nettside er bra. Har brukt den mye opp gjennom. Har boka hans også.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, "ekte" hvitløk er best - men den kinesiske er mild og fin i den retten jeg laget. Dårlige bilder fra boken - det er skrevet for lenge siden. En annen gammel, morsom jeg har skrevet om for akkurat 10 år siden nå ser jeg, er Horticultura av Christian Gartner. Den var lettere å få tak i.

      Delete
    2. Ja, vet..
      Horticultura har jeg også. Kjøpte den på Ringve for mange år siden. Har masse urte- og hagebøker. Hildegard von Bingen sin gamle er også spennende. Bruker dem ikke så ofte nå, men har vært temmelig lidenskaplig opptatt av urter og medisinske planter opp gjennom årene.

      Delete
    3. Ja. Se det. Føler meg beslektet der ja Anita.

      Delete
  4. Spennende! Jeg bruker i all hovedsak den kinesiske hvitløken - og bruker masse! Kanskje derfor jeg ikke får så mange nye venner? ;-) Nei jeg har ikke hørt at det lukter fælt. Men før i verden - da vi virkelig begynte å bruke hvitløk i Norge - var det svært mange kommentarer husker jeg.
    Morsom bok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lukter ikke så mye etter den kinesiske - den er litt snillere. En tidligere kollega var veldig hvitløk-spisende, og vi luktet alltid hvor han hadde gått i korridorer og klasserom - men man kjenner ikke så godt egen hvitløk-lukt, tror jeg.

      Delete
  5. Jeg elsker hvitløk. Smaken. Lukten. Hvordan den får alt annet til å smake mer intenst. Og så er den fotogen :) Fine bilder!
    Dessverre er jeg alergisk og kan ikke lenger spise mat med hvitøk, men jeg nyter bilder og leser oppskrifter og innlegg om hvitløk.
    Litt som å være avstandsforelska :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takker for kommentar - leit å være allergisk for noe man liker godt.

      Delete
    2. Det er jo bagateller i den store sammenhengen. Og lukten kan jeg fortsatt nyte :)

      Delete