Sunday 20 October 2013

Tanker om bok - Jørn Lier Horst: Hulemannen


Tittel: Hulemannen
Forfatter: Jørn Lier Horst
Utgitt: 2013
Forlag:Gyldendal
Innb:Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 350
ISBN: 9788205455573

Tittel: Hulemannen
Forfatter: Jørn Lier Horst
Forlag: Lydbokforl.
Utgivelsesår: 2013
Format: CD, 8t. 42min.
ISBN: 13 9788242156549
Språk: Bokmål
Innleser: Ivar Nergaard
Forlag: LBF


(Jeg brukte både papirbok og lydbok)

Fra Forlagets side:

Denne gangen kommer døden til Wistings eget nabolag.
Bare tre hus bortenfor politimannens hjem har en mann sittet død foran et flimrende TV-apparat i fire måneder. Ingenting tyder på at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet. Viggo Hansen var et menneske som ikke ble sett, selv om han levde midt blant andre. Dødsfallet får ingen overskrifter i avisene, men noe ved saken vekker nysgjerrigheten hos Wistings journalistdatter Line. Hun vil lage et nyskapende portrett av et helt ukjent menneske.
Samtidig som Line setter i gang sine undersøkelser, får politiet melding om et annet dødsfall. En mann blir funnet på et hogstfelt, og han bærer preg av å ha ligget lenge. Et oppsiktsvekkende funn på den døde blir innledningen til en av de største menneskejaktene i norsk kriminalhistorie. Det eneste som kan hindre politiet i arbeidet er om pressen får nyss om det som er under oppseiling.

Jørn Lier Horst - Foto: Jesper Magerøy

Mine tanker om Hulemannen:

Hulemannen beskriver og handler om et interessant "fenomen" - den velvalgte tittelen gikk etter hvert opp for meg - skal ikke røpe for mye - men her handler det om hvordan en person så å si kan forsvinne fra jordens overfalte, og likevel fortsette uforstyrret sine grusomme handlinger i lang, lang tid. Politietterforsker William Wisting og datteren Line blir sentrale personer i oppklaringen av en sak fra fortiden som strekker seg inn i nåtiden, og som også har internasjonal forgreining til både Sverige og USA.

I tillegg berører romanen et viktig tema: ensomhet. Line blir dratt inn i saken fordi hun har bestemt seg for å skrive om Viggo Hansen som levde og døde som et ensomt menneske - hun kommer til å spille en sentral rolle gjennom hele denne saken - fint skildret er også far-datter-forholdet i denne romanen. En tanke tammere kanskje, enn Jakthundene - men solid, velskrevet krim var også dette. Horst skriver på en meget engasjerende måte, det var ingen kjedelige sider ved denne romanen, samtidig som hans bøker preges av grundig, realistisk kunnskap om "krim-verdenen", og ikke bare det - språklig holder  Horst's krim-romaner et høyt nivå, så slipper man å irritere seg over kvaliteten slik mens man pirres av spenningen.

Positivt i Horst's bøker er også at man får tillit til politiets arbeid og at grundig, utrettelig etterforskning og samarbeid (her også over langdegrenser) fører til gode resultater - man liker jo helst at det ryddes opp og at verden blir tryggere å leve i - selv om man nyter spenningen underveis mens forbryterne og drapsmennene herjer, så puster man lettet ut når flinke politi-etterforskere gjør jobben sin.

En ekstra grunn  for meg til å like Jørn Lier Horst sine krim-bøker - foruten det at de er veldig spennende, velskrevet og realistiske - så vil jeg fremheve som positivt at forfatteren ikke dveler ved og utbroderer det voldelige og grusomme, slik visse andre av dagens populære krim-forfattere har en tendens til å gjøre.  


Terningkast: 5

Mine omtaler av Jørn Lier Horst-krim med William Wisting: 
  Nøkkelvitnet - 2004 - 4
  Felicia forsvant - 2005 - 5
  Når havet stilner - 2006 - 4
  Den eneste ene - 2007 - 5
  Nattmannen - 2009 - 5
  Bunnfall - 2010
    - 4
  Vinterstengt - 2011 - 5
  Jakthundene - 2012 - 6
  Hulemannen – 2013 - 5
  Blindgang - 2015 - 5
  Når det mørkner - 2016 - 4
  Katharina-koden – 2017 - 5

  Det innerste rommet - 2018 - 4
  Illvilje - 2019 - 5-    No comments:

    Post a Comment