Friday, 28 August 2015

Tanker om bok - Karin Alvtegen: En sannsynlig historie

Tittel: En sannsynlig historie
Forfatter: Karin Alvtegen
Innleser: Tone Danielsen
Språk: bokmål
Originaltittel: En sannolik historia
Oversetter: Bodil Engen
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2011
Format: 1 CD i MP3-format
Tid: 10 t,9 min
ISBN: 978-82-02-35960-7
Jeg brukte lydboken lånt på biblioteket, papirutgaven er også gitt ut i 2011 av Cappelen Damm, 271 sider, ISBN 9788202341251

Karin Alvtegen - Foto: Nina Hansen, Dagbladet

Forlagets omtale - Om forfatteren:

Karin Alvtegen (f. 1965) er kjent for sine psykologiske krimbøker og er blitt en forfatter av internasjonale bestselgere som selger på fem kontinenter. For sine tidligere utgivelser, Skyld (2003), Savn (2003), Svik (2004) og Skam (2006) har hun mottatt flere priser, blant annet den skandinaviske krimprisen Glassnøkkelen, og blitt nominert til den svenske Poloniprisen og det svenske krimakademiets pris. I alt seks av hennes bøker har kommet ut på norsk. Forfatteren er bosatt i Stockholm.

Karin Alvtegen - Wikipedia

Forlagets omtale av En sannsynlig historie:

Helena får oppfylt en gammel drøm når hun og mannen kjøper en liten gård i Norrland for å drive et hotell. Men ekteskapet knaker i sammenføyningene, og snart er skilsmissen et faktum. Tilbake står Helena med hotellet, en ødelagt tilværelse og en ulykkelig tenåringsdatter.
Finansmannen Anders' karriere har vært fremgangsrik. Men i takt med at pengene har strømmet inn, har tilværelsen blitt stadig mer meningsløs. På en landevei i Norrland utfordrer han skjebnen, lukker øynene, gir gass og tenker at nå får det gå som det går. Han våkner på sykehuset. Etter oppholdet der tar han inn på et lite hotell i en norrlandsk småby.
Dette er en historie der to ulykkelige mennesker møtes og oppdager at vi faktisk kan forandre vår måte å betrakte tilværelsen på, og at det finnes helt andre valg i livet enn dem vi kanskje tror.
Med sikker hånd, sterk psykologisk ladning og en usvikelig evne til å blottlegge det dypt menneskelige skildrer Karin Alvtegen forhold, sorg, konfliktredsel, fordommer og kjærlighet.

Mine tanker om En sannsynlig historie:

Mitt første møte med denne forfatteren - hadde ingen særlig kjennskap til henne, så det var rent tilfeldig jeg tok fatt på romanen - mulig jeg hadde sett den nevnt på FB's side "Hva leser du akkurat nå?" - og så trodde jeg det var en krim-bok…..
Settingen er på landsbygda, et småkoselig sted i Norrland - og det meste foregår i og rundt et lite hotell som Helena driver alene etter en skilsmisse. Hennes tenåringsdatter bor der også. Hun har litt av hvert å stri med, det er ikke lett økonomisk, og heller ikke lett å oppdra en tenåring som heller vil være i byen med venner, eller møte sin far oftere, noe hun vet vil såre moren. Så fører tilfeldighetene Anders dit - rik, "vellykket" mann, men ikke lykkelig - to mennesker som sentrerer rundt sin egen "ulykkelige" akse - og det tar litt tid før de kryper frem fra skallet sitt.
I tillegg skildrer Alvtegen miljøet på et lite sted, nabokonflikter og en interessant bygdemann Verner blir også sentral i historien - hans livsvisdom gir nok lærdom både til den ene og den andre…..
Persongalleriet i romanen er ikke så stort, derfor var det en ypperlig lydbok å "gå til".
Jeg oppdaget fort at Alvtegen er god på dette med å skildre mennesketyper - jeg følte jeg kjente dem godt etter hvert.
Likeså skildrer hun menneskelige følelser på en livsklok måte - ensomhet, skyldfølelse, lengsler, drømmer og svik.
Hun peker også på dette med å være fastlåst i sin adferd, ha fordommer og tankemønstre man ikke greier å bryte….menneskene hun skildrer er hverdagsmennesker man kan identifisere seg med, og kanskje er det litt lærdom å hente….det er alltid fint å lese om mennesker som til tross for sin fastlåshet greier å komme inn på andre spor - ta inn på en vei som skaper positiv endring i livet deres - at tomhet i livet kan fylles med ny mening, at livet kan bli rikere når man tør slippe andre mennesker innpå seg - slik det blir både for Anders, Helena og hennes datter Emelie - men her skal jeg ikke avsløre for mye av handlingen, litt spenning ligger det faktisk i denne fine, lille hverdagshistorien.
Konklusjon:
Så absolutt lesverdig dette  - Litt romantikk er ikke av veien. Selv om noen kanskje vil synes det tenderer en tanke mot det sentimentale. (Men for meg var dette langt fra Kate Mortons sentimentalitet....en forfatter jeg gikk på med åpent sinn - i et "lese-eksperiment")  Alvtegens roman minte meg litt om Maeve Binchys bøker som jeg leste en periode. Som lydbok var den faktisk engasjerende og fin å "gå til" -
Den kunne gjerne vart litt lengre - mange vil være nysgjerrige på en fortsettelse - kanskje(?)
Litt moral og lærdom gir romanen også - det er ikke alltid lurt å være for fastlåst i sine oppfatninger, noen ganger kommer man lengre ved å tenke nytt - og når livet er kommet til et punkt der ikke alt gir mening, da er det i hvert fall lurt å tenke nytt - og her var det flere av hovedpersonene som var på glid slik. En "feel-good-roman" dette - man har behov for slike hyggelige "affærer" av og til - kanskje litt forutsigbar i hendelsesforløpet, men velskrevet og stemningsfull var den.

Terningkast 4 som tenderer mot 5


 

4 comments:

 1. Jeg har planer om å lese boka, så det var fint å få lese omtalen din. Fikk ikke mindre lyst til å mese den nå.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyggelig lesing ja, Åslaug - ser ut til å være en forfatter med god innsikt i menneskets psyke....

   Delete
 2. Replies
  1. Takk for det, Gerd - jeg synes det er godt med en slik stemningsfull roman innimellom - anbefaler den - nå har jeg nettopp gjort ferdig to helt "motsatte" av den der. (Jo Nesbø's "blod-bøker")

   Delete