Thursday 27 August 2015

Tanker om bok - Jørn Lier Horst: Den eneste ene

Tittel: Den eneste ene
Forfatter: Jørn Lier Horst
Produsert av: LBF
Serie: William Wisting-serien
Først utgitt: 15.02.2007
Antall CD-er: 6
Spilletid: 07:49
ISBN: 978-82-421-2218-6
Målform: Bokmål
Sjanger: Krim og spenning
Innleser: Yngve Berven
9788242122186
Jeg brukte lydboken. Og boken er gitt ut på Gyldendal forlag, Utgivelsesår: 2008. 272 sider. ISBN:9788205383517 - Yngve Berven skapte en god og spennende stemning med sin opplesing.

Forlagets omtale:

Varmen holder på å kvele byen, og i horisonten tårner røyken fra skogbrannene seg opp. Den eneste ene er dyster og foruroligende krim fra et midtsommershett Larvik.
Kajsa Berg er publikums og medienes yndling. Den blide håndballjenta er mest-scorende spiller i eliteserien, og har en sentral rolle på håndballandslaget. En varm julidag forsvinner hun på vei til treningssenteret, i løpet av en spasertur på to minutter. Det er midt på dagen, likevel blir politiet stående helt uten spor. Så finner brannmannskap som kjemper mot en skogbrann et forkullet mannslik, lenket fast til et tre, og ved siden av liket en katt med avkappete forpoter. Og fremdeles leter de etter Kajsa.
Alle rundt henne ser ut til å ha noe å skjule, og etterforskningen skal komme til å avdekke lag på lag av menneskelig ynkelighet og maktberuselse. William Wisting føler at han kaver i et dystert mørke, mens kona Ingrid er på oppdrag for Norad. Dag etter dag går, uten nye spor. Og uten at Ingrid ringer.

Jørn Lier Horst - Foto: Jesper Magerøy
Jørn Lier Horsts web-side
Info - Wikipedia

Wisting-serien i kronologisk orden:

  • Nøkkelvitnet – (2004)-lest
  • Felicia forsvant - (2005) 
  • Når havet stilner - (2006) 
  • Den eneste ene - (2007)-lest
  • Nattmannen - (2009)-lest
  • Bunnfall - (2010)-lest
  • Vinterstengt - (2011)-lest – mottok Bokhandlerprisen for denne
  • Jakthundene - (2012)-lest - vinner av Rivertonprisen for denne og Glassnøkkelen og Svenska Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman
  • Hulemannen - (2013)-lest
  • Blindgang - (2015)-lest
Mine tanker om Den eneste ene:

Selv om det er vonde ting det skrives om, mennesker som er "ut å kjøre", farlige situasjoner og ofte drap - så føles det likevel "trygt" å lese Jørn Lier Horst sine kriminalromaner - man setter sin lit til et grundig politiarbeid, forfatteren har "utdannelsen" - og man forventer en "fornuftig" løsning til slutt.
Det er godt gjort å komme opp med så mange ulike temaer, saker som er aktuelle og gir et bilde på vårt samfunn og vår samtid. Denne gangen beveger vi oss i håndball-miljø - en kjendis-spiller, Kajsa Berg, forsvinner på en mystisk måte en varm sommerdag i Larvik. Her skjer det også andre mystiske ting parallelt - det er skogbrann, det er fastlenkede personer som omkommer, det er en bølge av innbrudd i omegnen, det er graving i skogen og katter som forsvinner, eller blir mishandlet - ja, mye spennende skjer, men heldigvis ikke altfor mye - Horst holder seg alltid i tømmene slik - det liker jeg - og etter hvert flettes ulike hendelser inn i hverandre - og Wistings datter Line har selvsagt en finger med i spillet denne gangen også. Spenningen holdes oppe gjennom hele romanen. Språket er klart og naturlig, og persongalleriet er realistisk og troverdig skildret - både de "slemme" og de "greie"
Jeg går ikke nærmere inn på handlingen her, men konstaterer at også denne kriminalromanen føyer seg  pent inn i rekken av solide Jørn Lier Horst-Wisting-bøker som jeg har lest - den siste i rekken for meg, men   kronologisk fra serien, den fjerde boken - fra 2007.
Jeg oppfatter tittelen ganske god i denne også, valgt med omhu - den hinter sannsynligvis til flere den "eneste ene" - En sangtittel: You are my only One  og en film The One and Only - på en DVD som får litt spesiell betydning i dette forsvinnings- og draps-mysteriet - Her skal så absolutt ikke røpes for mye.

Sound Track fra filmen:
 
Bokens tittel kan også henspeile på W. Wistings kjære kone - som vi hører om sporadisk gjennom etterforskerens race mot løsning av mysteriet - hun er William Wistings eneste ene - og da han er til veis ende i løsningen av denne saken - avsluttes et kapittel i hans eget liv - (de som har lest bøkene som kom etter denne, vet hva det dreier seg om - det visste jeg også da jeg startet på denne, fordi min første Wisting-bok var en av de siste….).  
God krim som gis de beste anbefalinger - Terningkast:

Mine omtaler av William Wisting serien
Nøkkelvitnet - 2004 - 4
Felicia forsvant - 2005 - 5
Når havet stilner - 2006 - 4
Den eneste ene - 2007 - 5
Nattmannen - 2009 - 5
Bunnfall - 2010
  - 4
Vinterstengt - 2011 - 5
Jakthundene - 2012 - 6
Hulemannen – 2013 - 5
Blindgang - 2015 - 5
Når det mørkner - 2016 - 4
Katharina-koden – 2017 - 5

Det innerste rommet - 2018 - 4
Illvilje - 2019 - 5-

No comments:

Post a Comment