Friday 9 September 2016

Tanker om bok - Jørn Lier Horst: Når havet stilner

Tittel: Når havet stilner
Forfatter: Jørn Lier Horst
Produsert av: Lydbokforlaget
Serie: William Wisting-serien
Først utgitt: 27.09.2013 boken kom i 2006
Spilletid: 08:58:50
Antall CDer: 7
ISBN CD: 9788242157195
Målform: Bokmål
Sjanger: Krim og spenning
Innleser: Helge Winther-Larsen

Jeg brukte lydbok lånt på biblioteket

Papirutgaven er utgitt på Gyldendal forlag 2006, første utgave, 289sider,
ISBN: 9788205486492

Omtale fra forlaget:

Han er skutt i magen, og det er tydelig at noen ville at han skulle bli oppdaget.
Snart finner politiet forkullede beinrester på en branntomt i nærheten. Når så et oppsvulmet lik skylles inn på stranden, forstår William Wisting at han denne gangen har å gjøre med en kriminalsak av helt nye dimensjoner.

Jørn Lier Horst - foto av Jesper Magerøy på Gyldendals side
Forfatterens web-side

Mine tanker om Når havet stilner:

Nå har jeg lest alle William Wisting-bøkene som er utgitt fra 2004 til 2015 - mine blogg-omtaler av disse kommer ikke i kronologisk rekkefølge - de har blitt liggende som kladd-notater, og nå er jeg nesten à jour med "publiseringen". Alle har jeg lyttet fra lydbøker lånt på biblioteket - og noen har jeg lest i papir-utgave i tillegg. Da er jeg faktisk klar for bok 11 som skal komme i november 2016.
William Wisting-bøkene - min oversikt
Som i alle Wisting-bøkene skjer det også en uventet vending i denne. Litt sent i boken kanskje.
Handlingen er spennende og aktuell - og så absolutt ikke urealistisk - å gå i detaljer om handlingen, vil avsløre for mye. Men "storyen" vekker vår nysgjerrighet helt fra starten - en mann blir funnet skutt og plassert utenfor apoteket, på samme tid brenner en hytte i området, og her dukker en forkullet menneske-kropp opp i ruinene - vi skjønner her kan være en sammenheng - og det er mye utrolig som avsløres etter hvert
Også i denne boken følger vi mye nitid etterforskning, til minste detalj - interessant å følge politiarbeidet slik, men til tider blir det litt vel mye detaljer  denne romanen - Når Wistings datter Line trer i aksjon, blir det litt mer fart - hun er selvsagt med i denne boken også - det gjør Wisting-bøkene ekstra "familiære"
Og så er det litt romantikk med i bildet - det har sneket seg med en liten affære - ikke til å unngå dette - kanskje det blir et engangstilfelle bare.

Nivået hevet seg betraktelig helt mot slutten - ikke bare fordi det ble mer "action", men også fordi alt ble snevret inn og ble mer strukturert og klart - og fordi realismen ble beholdt - i etterordet kommer også noen viktige og vektige ord fra forfatteren - slutten av boken trakk så avgjort opp - Jørn Lier Horst er ekspert på å gi leserne overraskelser....
Nå når jeg har lest de ti publiserte "Wisting-bøkene", må jeg bare slå fast at 

forfatteren har vært utrolig kreativ når det gjelder å variere tema og persongalleri - det ser ut til at politi-jobben hans fra det virkelige liv har foret han med mye han kan spinne videre på - derfor føler man seg nær det virkelige liv når man leser disse bøkene - Jørn Lier Horst gir oss samfunnet rundt oss og mennesker på godt og vondt, men heldigvis avstår han fra å skildre dette på en altfor brutal og voldelig måte - som leser er jeg glad for å bli skånet for de verste grusomhetene - det er nok å vite at "slikt" finnes der ute….
Jeg anbefaler alltid Jørn Lier Horsts voksen-krim "med god samvittighet"

Terningkast: 4

Mine omtaler av William Wisting serien
Nøkkelvitnet - 2004 - 4
Felicia forsvant - 2005 - 5
Når havet stilner - 2006 - 4
Den eneste ene - 2007 - 5
Nattmannen - 2009 - 5
Bunnfall - 2010
  - 4
Vinterstengt - 2011 - 5
Jakthundene - 2012 - 6
Hulemannen – 2013 - 5
Blindgang - 2015 - 5
Når det mørkner - 2016 - 4
Katharina-koden – 2017 - 5

Det innerste rommet - 2018 - 4
Illvilje - 2019 - 5-


4 comments:

 1. Denne har jeg ikke lest. Er det ikke en nyutgivelse? Kom meg ikke gjennom Blindgang, ellers har jeg likt alt det andre jeg har leste av Horst.

  ReplyDelete
 2. Takk, Anita - du gjorde meg oppmerksom på det. Jeg har rettet på det nå - boken var jo bok 3 og kom i 2006 - første utgave. Blindgang var enda bedre synes jeg. (Den svakeste var Bunnfall, 2010 - etter mitt syn)

  ReplyDelete
 3. Det er litt av et prosjekt du har gående :) Leser forfatteren jeg også, men det har blitt litt sporadisk, og jeg har sikkert hoppet over en bok eller to. Den siste likte jeg ikke, så jeg avventer den neste til jeg ser om den er spennende :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er lenge siden bøkene er lest da, og nå har jeg igjen bare en å omtale før bok 11 kommer på senhøsten. Jeg må prøve å omtale bøker rett etter at de er lest. Det er enklere. Men jeg har likt alle Wisting-bøkene. De er fine som "gå-bøker".

   Delete