Saturday, 11 November 2017

Tanker om bok - Giulia Enders: Sjarmen med tarmen


Dette er en bok alle kan ha godt av å lese … i hvert fall har kroppen godt av at vi leser den. Anbefales.
 

Tittel: Sjarmen med tarmen
Forfatter: Giulia Enders
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 289
Illustratør: Jill Enders
Innhold: Illustrert
Forlag: Cappelen Damm
Språk:    Bokmål
Originaltittel: Darm mit Charme
Oversatt av: Benedicta Windt-Val
ISBN/EAN: 9788202455668
Kategori: Helse og Populærvitenskap
Leser-eksemplar fra Cappelen Damm - lest april 2015

Giuklia Enders - Foto fra Cappelen Damm sin side
Fra bok-coveret

Mine tanker om Sjarmen med tarmen:

Jeg leste Sjarmen med tarmen i april 2015 – og ser jeg gjorde mange notater underveis i lesingen – da jeg fant disse nå, var det på tide å omtale denne morsomme og lærerike boken.
Helse og biologi har alltid interessert meg - og denne boken bare måtte jeg se nærmere på.
Førsteinntrykket etter en titt på innledningen , innholdslisten og illustrasjonene motiverte meg for lesing med en gang.
Boken starter med et forord av Jørgen Valeur som har doktorgrad innen matoverfølsomhet,(s.11-14) – han gir oss litt historikk på emnet, og understreker viktigheten av opplysning rundt tarm- og mage-funksjoner, og han gir ros til Giulia for hvordan hun har behandlet temaet – han sier at boken er både for lærd og leg – og fremhever at forfatteren skriver med respekt for temaet og hun skriver med sjarm – og at boken er som en reiseskildring gjennom mage-tarm-systemet – Valeur ønsker oss God tur - og god fordøyelse! gjennom denne boken.

Utrolig at man kan skrive så morsomt om tarm-systemet – her er det mye ”fram-snakk” av et organ som nesten er tabu å snakke om – et organ som er undervurdert, men som er av aller største viktighet i kroppen vår. Boken har visst gått som varmt hvetebrød (eller helst grov-brød da) først i hjemlandet Tyskland hvor det raskt ble solgt 1 million bøker – etter hvert har rundt 25 land ønsket å ta tarmen i øyesyn. Forfatteren Guilia Enders har jeg bare opplevd på TV-skjermen – men at denne boken ble så morsom og samtidig lærerik, forstår man når man opplever forfatteren – lege og forsker og forfatter og formidler av folkelig opplysning om tarm, mat, bakterieflora, og ikke minst viktigheten av tarmen i vår kropp og tilværelse. Det er kanskje ikke mange som har tenkt på at tarmen kan settes i forbindelse med depresjoner, allergier, til og med Alzheimer og mye mer – så det er verdt å sette seg godt inn i hvordan denne fungerer og ikke minst bør man stå på god fot med dette organet – skal man føle kroppslig harmoni og  leve et godt liv. Dette er en bok alle kan ha godt av å lese … i hvert fall har kroppen godt av at vi leser den. Anbefales.
Bere det å lese innholdslisten, motiverer til å studere denne boken nærmere - for her er det litt av hvert av interesse:

Jeg skal så absolutt ikke referere alt innholdet i denne, men jeg trekker frem noe av det jeg fant spennende under lesingen - og det bør også nevnes at boken er rikt illustrert med ganske spesielle tegninger - de er både informative og morsomme. 
Morsomme illustrasjoner gjennom hele boken
Og vanskelige begreper og faguttrykk er gjort folkelig tilgjengelig av forfatteren - det kan ikke ha vært helt lett å oversette dette til norsk - men jeg synes dette har vært vellykket.
Joda, boken er veldig morsom og veldig popularisert, mange vil kanskje mene det er "litt på grensen" – men den makter i hvertfall å formidle vitenskap slik at de fleste kan fordøye dette med letthet. Vi følger maten fra prosessen i munnen med spytt, og alle prosessene videre til avfallet kommer ut. Mye vil kanskje være nytt og merkelig for leseren, eller det er ”fenomener” man aldri har tenkt over.
Her får vi også beskrivelse av ”det som kommer ut”, og alle varianter av dette – og var det noe man ikke visste om ”skitt” fra før, så ble man nok klokere her, etter å ha lest side 81-88.
(Og at man sitter på rett måte når man kvitter seg med avfallet, blir også nøye forklart – noe som opptok mine to yngste barnebarn 4 og 8 år veldig, de spurte litt rundt i familien om dette, "hvordan de satt" – boken Sjarmen med tarmen var de i det hele tatt veldig opptatt av)
Og plages man av sure oppstøt, er det lurt å kikke nøye på side 106-111.
Forstoppelse er vel også en ganske vanlig plage – her er det mye å bli opplyst om – fra side 122ff - og at 95% av seratonin  i kroppen produseres i tarmen, nei, det visste jeg ikke.
Noe av det jeg fant mest interessant, var kanskje dette med bakteriefloraen i tarmen – det var spennende å lese om alle de "effektive" bakteriene som finnes  og at tarmbakterie-floraen er så viktig for harmoni og balanse i kroppen vår – og nå vet jeg at 95% av mage-tarm-bakteriene er "snille" bakterier – de kan til og med hjelpe til å regulere kolesterolnivået vårt – (men det finnes noen ”slemme” også da – som salmonella og helicobacter pylori (den har jeg faktisk kjennskap til selv, at den førte til magekatarr og antibiotika-kur) -  og antibiotika brukes mot disse, men boken understreker det som de fleste vet nå – at antibiotika bør brukes med forsiktighet.
Noe jeg savner i boken? - Ja, et stikkord-register hadde vært fint….
Men ellers er denne topp – spennende og viktig lesing. Og det forskes videre på dette viktige feltet – så det kommer sikkert enda mer nyttig lærdom om tarmsystemet vårt – viktig forskning som har stor betydning for bekjempelse av mange alvorlige sykdommer.

Konklusjon: Kunnskap på en morsom og lærerik måte - en bok man ikke bør gå glipp av. Anbefales
Terningkast: 5


 Videoklipp - Giulia Enders:
 

Andre bloggere som har omtalt denne:
Anita i Artemisias Verden 


5 comments:

 1. Jeg har ikke latt meg friste av denne boken, men nå tror jeg sannelig jeg er klar. Takk for spark bak Randi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Denne er virkelig interessant, Tine - veldig innholdsrik. Interessant for barn også, fant jeg ut. Jeg leste den med det samme den kom ut - (men notatene ble liggende sammen ca 100 andre bøker jeg hadde tanker om å blogge om - det er tidkrevende, jeg bruker ofte to-tre dager på en blogg-omtale)

   Delete
 2. Dette var en utrolig artig skrevet bok om et viktig tema. Jeg plages selv med mage-tarm, og dette ga mye nyttig å tenke på.
  Har også last en annen i samme kategori: sunn tarm, klart hode av David Pearlmutter, om tarm og hjerne- mer spisset ift til en del diagnosetilstander som ADHD; Altzheimer, Asperger, Depresjoner mm. Veldig interessant bok det også, men ikke godt nok underbygget forskningsmessig ifølge min psykologsvigersønn som leser mye forskning . Sjarmen med tarmen derimot har jeg ikke hørt kritiske innvendinger mot.
  Det er vel ganske tidlig mtp forsknings på dette området, men det kommer nok mer..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, dette er en nyttig bok som gir viktig kunnskap - nå har jeg lest din oversiktlige omtale.

   Delete
  2. Ja, ikke sant. Husket knapt at jeg har blogget om den. Var vel mest som et notat.. takk for link:)

   Delete