Tuesday, 23 December 2014

Tanker om bok - Perly Folstad Norberg: Huset på Singsaker

Tittel: Huset på Singsaker
Forfatter: Perly Folstad Norberg
Format: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Forlag: Pirforlaget
Språk: Bokmål

Innbundet
Illustrert
ISBN: 9788282870344 


Fra forlagets omtale:

Vi møter en mormor fra Tynset som i Eidsvolls gate 18b på Singsaker var enehersker i 55 år til hun døde i 1987. Morfaren kom fra Orkanger. Han var lærer på Lademoen skole og en pioner i skoleidretten i Trondheim. Faren kom fra Telneset. Han var strategen bak de omfattende kommunale tomteoppkjøpene i Trondheim på 1960 og 1970-tallet. Moren var historieforteller og sin manns hustru. Forfatteren vokste opp med utelek i gata, men også med organiserte aktiviteter man selv måtte administrere den gangen. Ektemannen har aner fra Trolla. I et nytt århundre har de barnebarn på Singsaker som gjerne vil høre beretningene om de gamle og om livet i bydelen. Forfatteren deler dem gjerne med flere


Mine tanker om Huset på Singsaker: 

"En bydelskrønike om oppvekst, familiebånd og byutvikling".Ved siden av skjønnlitterære romaner er dette så absolutt en genre som tiltaler meg, lokalhistorie, litt mimring fra kjente trakter, en spennende familie-"krønike" og til og med av en forfatter som jeg var kollega med en gang i tiden. Jeg driver selv litt "slektsforskning" i egne aner, og det er inspirerende å se hva andre finner frem til når de går litt tilbake i tid. Her var det mye spennende om foreldres herkomst og besteforeldre og oldeforeldre.

Innholdslisten ser slik ut:


Forfatteren tar utgangspunkt i mormoren og huset på Singsaker der hun bodde fra 1922 til 1987, og så er dette huset fortsatt bebodd av slekten - nå er det forfatterens barnebarn som bor der.
Forfatteren og mormoren - foto i boken

"Slektskrøniken" fører oss også til andre steder i Norge: Bergen, Stavanger, Røros, Tynset og Oslo blant annet. Og 1900-tallet blir beskrevet med krig og kjærlighet - i sentrum står en rik oppvekst på Singsaker -
Jeg likte spesielt beskrivelsen av bydelen Singsaker - med beskrivelse av gater og folk der, Singsaker skole, Singsaker-trikken og Eidsvollsgaten (s.185-214)
Forfatteren har funnet mye interessant materiale i form av bilder og brever. Mye blir selvsagt litt privat, men det gir et innblikk i hvordan folk levde og hvordan tidsepoken i ti årene fra 1930 og under krigsårene, og etterkrigstiden fortonet seg for familie og naboer.
Brevene faren Lars skrev til forfatterens mor, Aase, under krigen var hyggelig lesing, og spesielt fint er det at slikt blir tatt vare på innen en familie.
En riktig fengslende familie- og bydels-krønike var dette.
Mange som har vokst opp på samme tid som forfatteren, vil finne mye å identifisere seg med her.
Terningkast: 5


No comments:

Post a Comment