Thursday, 11 December 2014

Tanker om film: En dag uten krig - Joyeux Noël - Regi ved Christian Carion

Originaltittel: Joyeux Noël
Norsk: En dag uten krig
Nasjonalitet: Fransk / Tysk / Engelsk
Sjanger: Drama
Produksjonsår: 2005
Regi: Christian Carion

Spilletid: 1time, 51 minutter
Med: Diane Krüger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Gary Lewis, Dany Boon, Daniel Brühl, Alex Ferns, Steven Robertson, Frank Witter, Bernard Le Coq, Ian Richardson, Lucas Belvaux, Thomas Scmauser, Natalie Dessay, Rolando
Horstmayer - (Daniel Brühl)
Horstmayer - (Daniel Brühl) og Nikolaus (Benno Fürmann)

Mine tanker om Joyeux Noël - En dag uten krig:

Det er 100 år siden - men vi har noe å lære av det i dag også: Freden senket seg en julaften 1 1914. Å føre krig på en julaften var vel uhørt. Å føre krig i det hele tatt er uhørt - enn om verden og menneskeheten en gang kunne innse det. Vakker er i hvert fall denne " julaften-filmen". Så synd at julefreden ikke ble varig.
I filmen fokuseres det på at soldatene er bare redskaper for de styrendes politiske avgjørelser - krigen er ofte like meningsløs for soldatene som for sivilbefolkningen - her demonstrerte de at de var mennesker som kunne krysse "barrieren" mellom fiendemakter, de kunne legge ned våpnene, de kunne feire julefreden med "fienden"From The Illustrated London News of January 9, 1915: 
"British and German Soldiers Arm-in-Arm Exchanging Headgear:
 A Christmas Truce between Opposing Trenches
Dette hendte i virkeligheten - en impulsiv våpenstillstand i skyttergravene - franske, tyske, skotske soldater valgte å nærme seg hverandre som mennesker og venner og ikke som krigførende fiende-soldater.
Her demonstrerte de det som julebudskapet egentlig bebuder - vi kommer nærmere innpå noen av personene i filmen - da blir de historiske begivenhetene noe nært som angår oss - det er den franske løytnanten som skulle glede seg over å være nybakt far, det er presten fra Skottland som vil være nær sine landsmenn som må delta i krigen, og det er den tyske sangeren og konen hans som vil skape julestemning - og freden og julestemningen varte en stakket stund, til de militære og politiske myndigheter tar affære mot slik "ukultur"
I skyttergravene ved fronten i Flandern , blant døde, og i frykten for at livet kanskje snart er slutt, senket freden seg, lyden av kuler og eksplosjoner ble avløst av vakre toner -  Silent Night - Stille Nacht fra en tysk tenor.(Det hadde vært en tenor der, Walter Kirchhoff, som skulle muntre opp soldatene).

At man blir rørt til tårer når han synger Adeste Fideles og skottene spiller sekkepipe - ja, det får man bare innrømme - Good Evening Germans - What about ceasefire for Christmas Eve? - Og så skåler de i champagne - Merry Christmas. Et vakkert juleeventyr - en gang fra virkeligheten - øyeblikk som gir en troen på menneskene.
Livet ble "normalt" en stund - de var ikke fiender, de kunne ta en kamp mot hverandre, men det var en vennskapelig fotballkamp, de holdt juleandakt sammen, de kunne glede seg over juletrærne som keiseren hadde sendt til fronten - de kunne dele litt sjokolade - represaliene var ikke i tankene der og da.....

Å se dette 100 år etter at det skjedde, og vite at når det gjelder "fred på jord" er det fortsatt en lang vei menneskeheten har å gå - så bør man kanskje ikke bare resignere, men tenke at det vi må kjempe for er ikke makt og materiell rikdom, men fred og kjærlighet og sameksistens.
Det som er positivt, er vel kanskje at vi aldri gir opp håpet…..
"under" kan skje - og dette var kanskje et slikt under som er dokumentert i denne filmen - og som kan vekke oss til å tenke i riktig retning - til å få oss til å se hverandre som mennesker, og ikke som fiender, eller ulike raser, eller ulike religioner - men bare som medmennesker.

God filming, gode skuespillere som fremstiller sympatiske mennesker,
den franske løytnant Audebert spilt av Guillaume Canet ble kanskje min favoritt)
- sentimentalt? Ja, kanskje litt, men vi tåler det ved juletider - dette er en litt annerledes krigs-film, kanskje vi heller skal kalle den en "freds-film". Budskapet er klart og det er viktig.

Terningkast:5

Filmer og musikk-låter har i hvert fall latt seg inspirere av denne hendelsen.
Her er en fra Paul McCartney:

Klipp fra filmen:
 

Det finnes en bok om dette også:
Forlag: Plume
Utgivelsesår: 2002
Format: Paperback
ISBN:13 9780452283671
Språk: Engelsk
Sider: 224 


2 comments:

  1. Å ja! Vi kan gjerne se denne filmen om og om igjen. Ikke minst på grunn av budskapet. Slik verden er i dag, trenger vi noen lysglimt innimellom. Ikke mye fred. Nye påminninger om en grusom verden etter nyheter fra Mexico. Var så båøyd at jeg helt hadde glemt denne verdensdelen midt oppe i alt som skjer andre steder. Likevel - ønsker deg en fin dag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, dette er en film med MENING - den er tankevekkende. Vakker, faktisk samtidig med at den forteller om krigens grusomheter......men man må aldri slutte å håpe at menneskeheten skal komme bort fra kriger som "løsning" på problemer. Fin dag til deg også, aariho.

      Delete