Saturday, 20 December 2014

Tanker om bok - Ruth Lillegraven: Manilahallen

Tittel: Manilahallen 
Forfatter: Ruth Lillegraven 
Antall sider: 231 
Utgitt: 2014 
Format: Innbundet 
Forlag: Tiden 
Språk: Nynorsk 
Form: dikt 
ISBN: 9788210054068 
Emne: Spiseforstyrrelser 

Fra forlagets side:

Manilahallen
Eit dikt. Eit liv
Som 33-åring blir ho innlagd på Modum bad, med ei kroppsvekt på berre 38 kilo. Birgit, fødd i 1946, gledesbarnet, gutejenta, ho som elskar dyr og skog, bøker og musikk. Korleis blei livet hennar slik?

Kvart menneske ber på si historie. Og den historia inneheld kjærleik, smerte, glede, sorg. Det mørkaste mørke og det lysaste lyse. Det er berre å spørje. Snakkar ein saman lenge nok, kjem alt fram til slutt. Slik blei boka du held i handa til. For Birgit finst. Ho svara då Ruth Lillegraven spurde. Manilahallen er biografien om Birgit, skriven som dikt. Eit heilt vanleg - og difor heilt uvanleg - liv, i ei bok du ikkje har lese maken til.

Ruth Lillegraven foto fra forlagets side:Paal-Audestad

Om forfatteren fra forlagets side:

Ruth Lillegraven
(21.10.1978 - )
Ruth Lillegraven kjem frå Granvin i Hardanger, og bur no i Lommedalen i Bærum. Ho debuterte med diktsamlinga Store stygge dikt i 2005 og har seinare gitt ut romanen Mellom oss og diktsamlinga Urd, som ho vann Brageprisen og bokbloggarprisen 2013 for, og Manilahallen (2014). Ho har i tillegg gitt ut fire bøker for små barn om søskenparet Mari og Magnus (sjå Samlaget).

PRISER
2012: Sokneprest Alfred Andersson-Rysst fond
2013: Brageprisen
2013: Bokbloggerprisen


Mine tanker om Manilahallen:

Vi følger livet til Birgit så langt tilbake i tid hun kan huske og frem til bortimot 70 år - en roman eller kanskje heller en biografi i dikt - med en oversiktlig inndeling:
Prolog: Knokkelkontakt - (Det er når hun kjenner knoklene sine at hun har "herredømme" over livet sitt)
Del 1 - Sommarfuglsus og vrimlevind - s.21 - en barndomsbeskrivelse
Del 2 - Larmen og livet - s.75
Del 3 - Kantar og konturar - s.115
Del 4 - Og trea skiftar - s.155
Del 5 - I midten av stjerna - s.174
 

De ulike delene gir oss et innblikk i ulike perioder av livet - det første inntrykket vi får er av et barn som nærmest roper på oppmerksomhet, et barn som vil bli sett - en lekebøtte med sand blir kastet utover et nyskurt gulv:
her er bøtta mi
her er sanden min
og her er eg
At hele dikt-romanen går i ett, med korte setninger uten punktum og ingen "store" bokstaver, gjør den til spennende lesing som man må se i en sammenheng - de ulike periodene av livet glir over i hverandre - barnet opplever tidlig fødsel på gården, kalven hun blir glad i, men også det triste når den blir slaktet og lekekameraten er borte. Som 4-åring opplever hun også at moren blir borte på sykehus en stund.
Som 7-åring kommer mer utrygghet inn i livet hennes, de flytter fra gården og til mer bynært strøk - og allerede nå opplever hun mobbing, enda verre blir det når hun som 12-åring blir mobbet, voldtatt og truet - og ingen voksenperson i nærmiljøet tar ansvar og gir henne trygghet - fra da av dukker alltid "skuggen bak ryggen" opp når livet er problematisk - og skammen blir noe som preger henne - som 18-åring blir hun gift og får barn, og som 20-åring har hun to barn - skilsmisse og "raud-dame"-tid følger med demonstrasjoner og aktivist-miljø, studier og vaskejobber, nytt ekteskap med Asgeir-teolog, sønnen Hans er nå 7 år, og datteren Stina er 5, og så kommer Simen når hun er 26 - og etter han kommer slankingen og sykdommen - anoreksia. Som 33-åring begynner sykehusoppholdene -

så byrjar dei spørja og
grave, peike og plage
(s.122)
åttitalet kjem
dette tiåret etter
modun, og før deg

Så jobber hun for lokalradio, skal intervjue en kriminell - det blir et nytt forhold - hun opplever å blir mormor - hun opplever sykdom og elendighet - hun får en diagnose - Sjøgrens syndrom - hun har hatt både det ene og det andre:
men flaks har du
ikkje hatt,seier legen
Litt flaks blir det kanskje, hun arver onkel Oskar - og så var det hjelp å få på Modum
og manilahallen etter rommet med
med dei store vindauga, dei
som slepper inn lyset og
lufta og livet

Manilahallen er salen på Modum Bad som ble noe positivt i livet hennes - oppholdet fikk livet hennes inn i en bedre fase.

I 2006 er hun 60 år - hun er tilbake til barndommens hytte - et levd liv - kanskje er man herdet - kanskje har man lært seg å holde ut, å takle dette livet på en eller annen overlevelsesmåte:
dette er mi gate
dette er mitt folk
dette er mitt liv - (s.231)
Kanskje har man sin plass og hører til noe sted, tross alt. Birgits liv og dikt-romanen om henne er vel kanskje ikke så mye annerledes enn mange andre livshistorier - men egentlig har vel hvert menneske sin egen enestående historie - Birgits liv var i perioder tungt og slitsomt og problematisk, Ruth Lillegraven har skrevet hennes liv slik at leseren nesten føler det på kroppen - og hovedpersonen har nok møtt litt mer motgang enn gjennomsnitts-mennesker vi kjenner.
Jeg har oppsummert noen "streif-glimt" av Birgits liv - av Lillegravens fremstilling - Det kunne ha vært et "diktet" liv, men her har Lillegraven tatt utgangspunkt i en historie fra virkeligheten

I Urd var det også en livshistorie hun skildret, men den livshistorien opplevde jeg litt mykere, varmere, mer positiv enn historien om Berits liv - skjønt Manilahallen fortalte vel også på mange måter en positiv historie om et menneske som tross problemer og motgang hadde evnen til å reise seg og ta det livet bød på av godt og vondt, Berit hadde evnen til å glede seg over naturen, menneskene rundt seg, barn og barnebarn - hun deltok i samfunnslivet, i demonstrasjoner og var på mange måter et aktivt og positivt menneske - hennes livs-historie blir så mye mer levende og spesiell når den trer frem gjennom korte dikt-linjer, i stedet for en lang, og kanskje kjedelig roman - historien er meget vakkert fortalt av Ruth Lillegraven. - Jeg må innrømme at det var først og fremst den fine måten denne historien var fortalt på - mer enn selve det som skjedde i livet til en kvinne - som gjør at jeg velger å gi den terningkast:5

Kilde: Jeg lånte boken på biblioteket

Andre bloggere som har omtalt denne:
Mine omtaler:
Urd - Ruth Lillegraven - dikt
Manilahallen - Ruth Lillegraven - dikt
Skogen den grøne - Ruth Lillegraven  - dikt - barnebok

Alt er mitt - Ruth Lillegraven - kriminalroman




7 comments:

  1. Takk for fin omtale. Sterkt å lese dette, Randi. Ser at dette er en bok jeg må ha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Synes den var god ja - og veldig effektfull med historien i korte diktlinjer. (Nå ble det nok litt hulter til bulter i blogg-omtalen, den var vanskelig å blogge på, men opplevelsen under lesingen var dessto større)

      Delete
  2. Denne likte jeg også godt.:) Sterk historie, og fint skrevet. Fin omtale Randi.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, du har laget en fin omtale av den, Anita. Jeg linker til deg.

      Delete
    2. Takk, da har jeg linket til deg også.:)

      Delete
  3. Herlig omtale Randi! jeg likte også boken veldig godt. Ruth Lillegraven har en helt egen stemme som det gjør godt å lytte til. Historien er jo også ganske unik, så jeg er med å anbefale :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk, Tine. Ser av bloggposten din at du omtalerer denne positivt ja.....

      Delete