Friday, 30 January 2015

Tanker om film: Hyde Park on Hudson

Tittel: Hyde Park on Hudson
Produksjon: 2012 (USA)
Regissør: Roger Michell
Lengde: 95 minutter
Musikk komponert av: Jeremy Sams
Writer: Richard Nelson
Sjangere: Biografisk film, Komedie, Historisk drama, Drama
Hovedroller: Bill Murray og Laura Linney som h.h.v. Franklin D. Roosevelt og Margaret Suckley.

Mine tanker om Hyde Park on Hudson:

Hyde Park on Hudson er en fin liten film som utspilles med reelle begivenheter som bakgrunn - det meste av handlingen utspilles stort sett en weekend-end i 1939, rett før 2.verdenskrig bryter ut.To kulturer møtes, British English og American English - det er ikke helt knirkefritt i starten - de kongelige engelske må "krype" for "ukulturen" - det er viktig når man trenger allierte for å  bekjempe Hitler - og mye ordner seg etter en middag med litt forviklinger, litt piknik og noen cocktails.
De to statsoverhodene har begge hvert sitt handicap - Franklin D. Roosevelt sine lamme bein etter poliomyelitt, og den George VI, den engelske kongen, lider under sitt "stuttering" handicap - men disse to ser ut til å overvinne kulturbarrierene og ulikheter for øvrig - og vi får et fornøyelig samspill mellom dem.

Dessuten får vi et innblikk i alle kvinneaffærene til presidenten, og ikke minst litt av historien til Margaret Suckley (1891 -  1991), hans fjerne slektning som ble hans langvarige "partner" gjennom flere år - hun oppnådde å bli 100 år, og det er på hennes dagboknotater mye av denne filmen bygger. Filmen får også frem at F.D. Roosevelt, til tross for alle menneskene rundt seg, til tross for alle kvinnene, kanskje var en ensom mann - flere kvinner hadde en dominerende rolle i livet hans - litt for dominerende til tider. Det kommer også frem i filmen. - det var moren, det var hustruen Eleanor, det var sekretæren - når enda en kvinne kommer inn i livet hans, Margaret "Daisy" Suckley, så oppstår det en fin kontakt, en romantisk affære mellom henne og presidenten - og de andre kvinnene i hans liv lar dette skje, de skjønner det er til det beste for presidenten.Besøket av Englands konge, George VI (Samuel West) og dronning Elizabeth (Olivia Colman), er den sentrale begivenheten i filmen - de må gjøre et forsøk på å sikre seg en viktig alliert mot Hitler - og høydepunktet i disse "forhandlingene" blir mellom de to statsoverhodene, begge med et handicap å stri med, så finner de tonen og et fellesskap i respekt for hverandre.
Selvsagt er ikke dette en storpolitisk, alvorlig film, men den er varm og menneskelig og spiller på humor og "småting" - morsomt er det når de kongelige "høykultiverte" engelske gjestene må delta på en piknik hvor det blir servert noe så lav-kulturelt og "vulgært" som hot-dogs - men pikniken så ut til å bli et vellykket arrangement.
En "ufarlig", hyggelig film som ikke varte så lenge at den ble kjedelig - gode skuespillerprestasjoner og fin fotografering.
Terningkast - en god 4


Filmens WEB-site
Noen bilder fra filmen:
Det engelske kongeparet kommer på besøk - Roosevelt viste seg nødig offentlig i rullestolen
"Daisy" og Roosevelt
Eleanor - "Daisy" - Roosevelt
 
Det finnes også en bok på den samme begivenheten:
Hot Dogs and Cocktails
When FDR Met King George VI at Hyde Park on Hudson
av Peter Conradi (forfatter).
Alma Books 2013 Hardcover
Forlag Alma Books
Utgivelsesår 2013
Format Hardcover
EAN 9781846882944
Språk Engelsk
Sider 282


Om boken:

From the coauthor of The King's Speech, the story behind the historic meeting between FDR and King George VI on the eve of World War II, a meeting that is now the subject of a major Hollywood movie, Hyde Park on Hudson

Between June 9th and 12th 1939, King George VI and Queen Elizabeth were the guests of Franklin Delano Roosevelt at his country estate in Hyde Park, New York, during what was the first ever visit by a reigning British monarch to the United States. Coming at a time when Britain desperately needed U.S. help in the conflict that now seemed inevitable, the meeting was front page news on both sides of the Atlantic and imbued with huge political significance. This fascinating book recreates the backdrop to the royal visit, analyzing the political background and the media's reaction, and tells the back stories both of the King and of Roosevelt, whose colorful personal life became entwined with the visit.

2 comments:

  1. Nesten så jeg burde se denne filmen, bare for å se om jeg ligner :) Må først komme meg avgårde og se The imitation game.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, Tine - dronningen var virkelig lik deg, men du er en bedre utgave da. (Jeg lånte filmen på biblioteket, og så den i morges før jeg dro ut) - Synes den var bra jeg - ikke kjedelig, den var så veldig "rask" synes jeg.

      Delete