Monday, 16 September 2019

Tanker om arkitektur - boken Arkitekturens historie - noen bilder - noen tanker

Oslo Opera-house - Foto:RandiAa© 
Oslo Opera-house - Foto:RandiAa©
Byggverk og arkitektur har alltid fascinert meg. Det er kunst for øyet og jeg leser gjerne bøker om emnet. Kjøpte en gang en ganske bra bok på Mammut salg - enkel og inspirerende. Byggverk er ofte noe jeg er på utkikk etter som foto-motiv. Dagens signal-bygg er da temmelig iøynefallende også...det finnes ganske mange av dem rundt omkring i verden - det er tidens trend innen arkitekturen.
Det er et så moderne begrep at det ikke finnes i gamle leksikon eller ordbøker. Men det vil nok bli en del av oppslags-litteraturen etter hvert. Begrepet defineres jo ganske bra av selve navnet - bygget utpeker seg i landskapet eller omgivelsene.
Et signalbygg har ofte "innebygde" pekere - fremad eller oppad.
Glass, refleksjoner og noe som blinker og glitrer i solen gir også "gode signaler" - samtidig som det skiller seg fra omgivelsene, vil det ofte også være godt tilpasset omgivelsene. Det høres litt motstridende ut - men jeg mener jeg har noen illustrerende bilder. Her tar jeg for meg noen eksempler på de nye moderne signalbyggene, men det er jo mange gamle, praktfulle byggverk rundt omkring i verden som er "historiske" signalbygg. (Peterskirken, St.Paul's, og vår egen domkirke er også signalbygg .. og tusenvis av andre flotte byggverk i verden.

Det er tydelige trender i arkitekturens tidsepoker. I våre dager er det mange "linjer" å se som strekker seg i flere retninger, linjer som peker opp eller "ut", linjer som krysser hverandre. Det slo meg da jeg var i Liverpool og beundret det nye Liverpool Museum, at det var da sannelig noe som minnet om Oslo Opera House :
Museum of Liverpool - Foto:RandiAa©
En grei innføring og flott illustrert bok om arkitektur fant jeg altså på Mammut-salg en gang - ikke noe avanserte greier, men jeg synes den ga et godt innblikk i ulike trender, og den inneholder mange vakre bilder:
Bokens forside: Bilbao, Guggenheimmuseet
Bokens bakside: Band des Bundes, Berlin
Arkitekturens historie - fra antikken til vår egen tid
Utgitt: 2010
Forlag: Spektrum
Innb: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 336
ISBN: 9788278228371
Orig.tittel: Geschichte der Architektur
Tekst av Ba
rbara Borngässer, Achim Bednorz er illustratør og Lars Martin Fosse er  oversetter.

Her får man en grei oversikt og eksempler på arkitekturens historie helt fra antikken og frem til vår moderne tid. 600 ulike byggverk har kommet med i boken, litt teori og et greit register slik at man kan slå opp på stikkord. Det var en interessant bok å bla i, men jeg må innrømme at jeg savnet Snøhetta-representasjon, jeg er imponert over deres arkitekt-arbeid. (Mer her)
Arkitektur skaper ofte engasjement og diskusjoner - ganske heftige diskusjoner. Folks estetiske opplevelse når det gjelder byggverk og arkitektur er så forskjellig. Her i Trondheim har vi hatt flere "høylytte" diskusjoner, i media, i demonstrasjoner og i ulike arrangementer. Mange har engasjert seg - fra kjente personer til menig-mann på gata - i senere til har det nye Spektrum-bygget på Øya  - Nidarøhallen - vært til ergrelse for mange - til glede for noen også kanskje. 
Diskusjonen har også gått livlig i flere år om et "ærverdig" Jugendhus som forfaller i Elgeseter gate. Det står der som et spøkelseshus - ikke akkurat noe pent syn i dag - Jeg har hatt flere turer dit for fotografering.
Laget også en liten blogg-post om det i min Året rundt blogg:

Decay i Elgeseter gate 30b - Foto:RandiAa©
Decay i Elgeseter gate 30b - Foto:RandiAa©
Atskillig bedre tatt vare på da er den såkalte Matheson-gården i Olav Tryggvasons gate - Jugend stil:
Matheson-gården - Foto:RandiAa©
Matheson-gården - Foto:RandiAa©
This is a file from the Wikimedia Commons
I have focused a little on modern architecture in Oslo,Trondheim and Liverpool. The greatest modern building in Oslo is the "grand" Oslo Opera House.
Besides there are several great "glass-houses" to go for when photo-walking:
A glass facet building at Skøyen - Foto:RandiAa©
Akerselva Atrium - Dagens Næringsliv-building -  Foto:RandiAa©
In Trondheim, near the waterfront we have the Rockheim Museum, a colossus by the waterfront:
Rockheim - Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©
I was delighted at the architecture I saw in Liverpool. Especially in the Waterfront area. And here there is also perhaps a connection line to Norway.Robert Greenwood had his education from the University of Liverpool, School of Architecture, and was one of the founders of Snøhetta Company. Which has obtained a leading position within architecture to day. But it looks like the influence from The Liverpool School of Architecture has been significant in Europe.
Liverpool - The Waterfront - I love this area:
Foto:RandiAa©
Hiding The Three Graces? - Foto:RandiAa©
I know there has been a lot of discussion about such black colossus destroying the harmony at The Waterfront, and hiding the beautiful Three Graces:
The the "black mastodon": A Beauty or a Monster? -  Foto:RandiAa©
It seems that we have this discussion in Trondheim as well. Do we want such a black colossus to dominate our waterfront? -  Several articles in the media recently (Signalbygg? Ohoi!):
The prospect in Trondheim - a little copy-cat of Liverpool - Adresseavisen 16.03.2012
Adresseavisen - 17.03.2012
Adresseavisen - 17.03.2012
I look forward to seeing it for real....

Architecture, a set on Flickr.
More photos of buildings and architecture - Photo:RandiAa©
Matheson-gården - JugendstilNelson Street The BlackieMaspalomasParque tropical hotel - Playa del InglesParque tropical hotel - Playa del IngleTemplo Ecumenico de San Salvador - Playa del Ingles
Templo Ecumenico de San Salvador - Playa del InglesTemplo Ecumenico de San Salvador - Playa del InglesAkropolis - StavangerAkropolis - Stavanger - Sølvberggata-StavangerMunkegaten 2 The BakeryStiftsgården Front Entrance
Tesli Nedre - PresthusvegenStatoil - LadestienStatoil - LadeStatoil - LadeStatoil - LadeStatoil - Lade
Statoil - LadeThe WharvesThe Wharves - risky operationStiftsgårdenStiftsgårdenStiftsgården
Tilføyelse: Denne bloggposten er en fornyelse av en post om arkitektur jeg en gang la i min Året rundt blogg

2 comments:

  1. Veldig gøy å lese og se alle de fine byggene du har knipset. Jeg gleder meg til å reise til Milano i oktober, og nyte arkitekturen der :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk for det Tine - arkitektur er spennende ja.(Det er en serie på TV som jeg ofte ser på også: Dream design, eller noe slikt heter den) - Milano har jeg ikke vært, det blir nok flott. Venter å se en del fine bilder fra deg da ja.

      Delete