Monday 4 September 2023

Tanker om bok - Cappelen Damm inviterer - Høstens bøker - Trondheim - Scandic Nidelven - 04.09.2023

  
Fin bok-kveld med Cappelen Damm - og et dryss med bøker i høstens katalog.
Stedet var Scandic Nidelven Hotell - og været var ganske grått da jeg gikk over "Blomsterbroen":
  
Det ble en givende kveld med innblikk i nye bøker, møte med interessante forfattere og engasjerende forlags-representanter. Mat og drikke og litterære "smaksprøver" fikk vi også. Anita, Mariann og jeg hadde en topp bok-kveld med Cappelen Damm - her kommer bare et noen små glimt fra kvelden. 
Vi begynte med rikelig mat og drikke - her er Anita's tallerken - hun kom litt sent, direkte fra en flyreise og var sulten. Vi hadde god tid til å bla litt i den rikholdige katalogen på 240 sider, og gjøre oss litt kjent med hva vi hadde i vente før hele bok-forfatter "showet" startet fra scenen - Høstens-bøker-katalogen:
Beate Bille og Knut Gørvell fra Cappelen Damm
Karin Fossum - Farvel, Farah Diba
Karin Fossum er så absolutt en av mine favoritt krim-forfattere. Jeg har lest de fleste av hennes bøker. Hviskeren, for eksempel, gjorde sterkt inntrykk.
Blomsterløker av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen
Kjente hagevenner, Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen kommer med en ypperlig bok om løker - og de guttene vet jeg kan sitt fag. Jeg har fått mange planter fra dem. 

Fikentreet av Elif Shafak
Den tyrkisk-britiske forfatteren Elif Shafak sin roman Fikentreet gleder jeg meg til å lese – forlaget skriver om denne:
”Elif Shafak har med Fikentreet skrevet sin kanskje mest ambisiøse og komplekse roman. Den spenner over fire tiår og flere kulturer, med handling lagt til Kypros og London.
I 1974 invaderte tyrkiske soldater den nordlige delen av Kypros, og øya ble effektivt delt i to. Samme år treffes to tenåringer fra hver sin del av landet på tavernaen Den glade fiken. Der kan Kostas, som er greker og kristen, og Defne, som er tyrkisk og muslim, møtes i smug på bakrommet, skjult under svartsotede takbjelker som det henger kranser av hvitløk, chilipepper og urtekvaster fra. Tavernaen tilbyr diskresjon, samt den beste maten i byen, den beste musikken, den beste vinen. Den lar gjestene fortrenge, i hvert fall i noen timer, den bedrøvelige og truende verdenen utenfor.
Midt i tavernaen vokser et fikentre ut gjennom en åpning i taket. Dette treet er vitne til de to ungdommenes hemmelige, lykkelige møter, såvel som til deres tause, stjålne avskjeder. Treet er der når krigshandlingene bryter ut, når hovedstaden blir lagt i grus – og når kjærestene forsvinner hver til sitt. Kostas til London, mens Defne blir værende på den voldsherjede øya.
Flere tiår senere vokser datteren deres Ada opp i London. 16-åringen har aldri vært på øya foreldrene hennes kommer fra, og hun vil ha en forklaring på hemmeligholdet og tausheten deres. Den eneste forbindelsen hun har til foreldrenes hjemland, er det lille fikentreet som vokser i hagen hjemme, avleggeren som botanikerfaren Kostas har vært og hentet på Kypros.
Kapittel for kapittel beveger romanen seg på tvers av fire årtier, oppklarer enkelte mysterier og skaper andre. Den hjerteskjærende slutten avrunder en vakker og magisk beretning om tap, eksil og lengsel – og om dikterisk frihet til å gjøre trær allvitende".
Min skam av Nadia Ansar fikk jeg også lyst til å lese - hun er kona til Abid Radja og forteller sin historie - jeg fikk anledning til en liten prat med henne:
Nadia Ansar - Min skam
 
Vigdis Hjorth og Nadia Ansar
Gunn Marit Nisja - Gullungen
Et annet kjent navn var Gunn Marit Nisja, hun kommer med romanen Gullungen i år - hun skriver engasjerende. Jeg likte godt hennes debut-roman: Naken i hijab
Gjentakelsen av Vigdis Hjorth
Vigdis Hjorth var også så absolutt til stede - det var hyggelig å få en liten prat med henne. Jeg har lest de fleste av bøkene hennes, og har faktisk også rukket å lese den
siste - Gjentakelsen, en kort, men gnistrende roman som man ikke kan legge fra seg - den må bare leses i en "jafs". Og den er nær "beslektet med" hennes Arv og miljø - en roman jeg omtalte og ga 6-ern på terning.
Hyggelig møte med Vigdis Hjorth
Stor takk til Cappelen Damm for en givende bok-kveld - det har blitt mange av dem nå.
iPhonefotos:RandiAa©
 

1 comment:

  1. Flott Randi:) Jeg skal gjøre ferdig mitt innlegg i morgen. Så gøy at vi fortsatt kan gå sammen på disse møtene.

    ReplyDelete