Sunday, 9 March 2014

Tanker om bok - Elizabeth Gilbert: Spis, elsk, lev

Tittel:Spis,elsk,lev
Forfatter:Elizabeth Gilbert
Original tittel:Eat,Pray,Love
Forlag:Cappelen Damm
Utgivelsesdato:15.10.10
ISBN:9788202340971
Språk/målform:Bokmål
Innbinding:MP3
Spilletid:14t.15 min.    
Oversetter:Gry Wastvedt
Innleser:Yvonne Amundsen

Fra Forlagets side:

Denne boken er blitt et fenomen i USA etter gjentatte anbefalinger fra Oprah Winfrey
Elizabeth Gilberts liv er tilsynelatende perfekt. Hun er trettito år gammel, hun har en flott mann, et vakkert hjem, en spennende jobb, og nå prøver de å få barn. Men i stedet for å føle seg lykkelig og tilfreds, føler hun angst, sorg og forvirring. Hun vil ikke være gift, hun vil ikke ha noe barn. Hun vil være fri, hun vil finne meningen med livet. Men det som venter er en opprivende skilsmisse, en knusende depresjon og nok et mislykket kjærlighetsforhold før Elizabeth vet hva hun må gjøre. Hun kvitter seg med alle sine eiendeler, sier opp jobben, forlater sine kjære og legger ut på en ettårs reise - helt alene.
I denne boken forteller hun om sitt reiseeventyr. Hun starter med et opphold i Italia hvor hun lærer seg å nyte, snakke italiensk og hvor hun legger på seg de hyggeligste 11 kilo i sitt liv. I India lærer hun å finne sinnsro ved hjelp av en innfødt guru og en overraskende klok mann fra Texas. Til slutt ender hun opp i Indonesia hvor en eldgammel medisinmann lærer henne å finne balansen i livet. Og helt uventet, og når hun minst venter det, møter hun kjærligheten.


Elizabeth Gilbert
Elizabeth Gilbert er født i Connecticut 1969. Hun ble ganske berømt gjennom denne biografiske "reise-boken" sin fra 2006, den kom på norsk i 2009 - Oprah Winfrey tilførte også veldig popularitet til denne boken - Gilberts web-side.

Mine tanker om Spis, elsk lev:

"One Woman’s Search for Everything across Italy, India and Indonesia"
Ideen i denne romanen var veldig god - en dokumentarisk reise til fremmede strøk, men også en reise for å finne seg selv.
 - Men rett på sak:
Dette ble for mye "prat" uten at man lærte særlig nytt - den var ikke så veldig engasjerende å lytte til. Jeg kan jo prøve å dra frem noe positivt: Man fikk litt hyggelig innblikk i tre ulike kulturer - Italia med språk, mat og nytelse og gode venner, India med meditasjon, Yoga og det fredfulle liv - og kontakt med en "høyere makt"- Bali, Indonesia med enda mer ro og kontakt med sitt indre selv - og så kjærligheten da, den var jo endelig der igjen ..forfatteren har et elegant språk, det skal romanen ha….
 

Elizabeth Gilbert gjorde noe "drastisk" i sitt liv etter en belastende skilsmisse - hun tok en pause  - et slags "stopp karusellen jeg vil av" - en god ide som jeg bifaller. Dette er et positivt tema i boken - det er fokusert på de eksistensielle spørsmål - akkurat dette var det store plusset jeg fant. Men det er kanskje ikke nødvendig å foreta en lang fysisk reise for å finne mening med livet og komme i kontakt med seg selv? (Og det er ikke alle som får finansiert en slik spennende ego-tripp-reise for å skrive en bok om det - slik jeg har forstått at forfatteren fikk) At hovedpersonen selv, forfatteren, fikk mye lærdom ut av reisen sin - og suksess og fortjeneste i tillegg, gjør vel egentlig ikke denne romanen automatisk populær hos alle og enhver. - Men for forfatteren så det ut til å virke som både terapi og fornyelse.
En kommentar til den norske tittelen - merkelig at ordet Pray ble utelatt, eller oversatt til noe annet enn det det egentlig står for i romanen.
Hovedpersonen hadde jo sine "samtaler" med en høyere makt....og det var en god del "religions-kultur" med i boken.......
At boken ble en bestseller, og skapte en slags trend - ja, ja...det er kanskje spesielt amerikanere som elsker slik selv-realisering med "happy ending" - og enda større populæritet fikk romanen med Julia Roberts i en filmversjon.
(Men jeg må nok innrømme at jeg avsluttet siste del av lyttingen på dobbel hastighet - og jeg tror ikke jeg gikk glipp av noe ved det.)

Min vurdering blir terningkast: 3+ 


Her et par bilder fra filmversjonen:
 
Filmklipp:

6 comments:

 1. Interessant synspunkt. Jeg selv orket ikke fullføre boka. Det ble for mye prat og lite engasjerende. Reisehåndbok light, og ikke egentlig en god en. Hva som også var interessant var at dette ble en bestselger. Jeg forstår ennå ikke hvorfor, selv om emnet er interessant nok - stopp opp, se hvor du er i livet, gjør en vurdering og velg vei å gå videre. Greit nok - men, bestselger?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har akkurat samme oppfatning, Marianne - mulig det var LITT mer interessant å se det på film - (som du ser, gikk jeg til det skritt å doble farten på lydbokens siste del, for ikke å kaste bort for mye tid på denne.)

   Delete
 2. Av og til handler det om rett bok til rett tid, og da jeg leste denne i sin tid var det full klaff. Hun lever jo ut en drøm som er få forunt, så virkelighetsnær kan en vel ikke kalle det. Spent på hva du synes om hennes andre bok :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det har du helt rett i Tine, det hender man er i rett "mood" for en bok, og da kan man se litt annerledes på den - tror kanskje det her handlet mer om måten boken var skrevet på, "småpratende" på en for meg ikke helt engasjerende måte.

   Delete
 3. Har ikke lest denne boken, men den ligger i bokhylla mi. Tror jeg så filmen for mange år siden, rett og slett fordi at Julia Roberts spilte hovedrollen.

  Synes selv historien virker lovende og interessant, men det spørs om jeg også synes det blir for mye prat i boken :) Får se når jeg endelig tar meg tid til å lese den!

  - Siri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanskje like greit bare å ha sett filmen her, Siri - så får man med seg konseptet, - for det er jo ikke så dumt.

   Delete