Tittel: Lamogutt - Barndomserindringer fra Lilleby
Forfatter: Terje Wangberg
Format: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Forlag: Pirforlaget
Språk: Bokmål
ISBN: 9788282870276
Antall sider: 161
Emne: Barndom
Forlagets omtale:
Forfatteren tar oss med til Lilleby i Trondheim, idet andre verdenskrig starter. Her vokser han opp under magre og vanskelige kår. Spesielt sliter husholdningene, men alle er i samme båt noe som gjør samholdet sterkt og folk est oppleves som glade og rause. Lademoen er et fattig arbeiderstrøk med tildels store variasjoner i sosial status. Lilleby er et av de bedre stilte områdene og Lade fabrikker utgjør tryggheten ved å gi fast arbeid. Forfatteren mimrer fram barndommens hendelser full av frodige mennesker gjenfortalt med en lamonsk trønder-sjargong.Lilleby - Lademoen området |
Mine tanker om Lamogutt:
En fin, liten bok som gir tidskoloritt til tid og sted, oppvekst på 1940-50-tallet på Lilleby, en trivelig Østkant av Trondheim. Her er det realistisk og god beskrivelse av hvordan det var å vokse opp på den tiden, og på den kanten av byen.
Til tross for fattigdom, trangboddhet og få muligheter sammenlignet med i dag - var det en god oppvekst, full av gleder og mye oppfinnsom lek - det var samhold og mye moro, det var bading i Korsvika (ingen tenkte så mye på kloakken som ble sluppet ut nettopp der), somrene var lange, glade og solrike og varme - Ikke at man slapp helt unna sorger og problemer, men man hadde jo hverandre, venner og familie - samholdet var sterkt.
Og så alle de originale personene man kunne iaktta og forlyste seg over i strøket - mange av dem hadde ganske betegnende oppnavn, og alle kjente alle.
Man ble kanskje tidligere voksen på den tiden, konfirmasjonen ble det store steget inn i de voksnes verden - det synlige tegnet var hatt og frakk for guttene, hatt, hansker, høye heler for jentene - og så gikk de fleste videre rett inn i arbeidslivet - eller noen var heldige og fikk med seg ett år på "Framhaldsskole" - og noen ganske få fikk anledning til å gå på realskole og gymnas.
Boken var illustrert med mange fine bilder fra gamle dager, og alt blir fortalt i en muntlig, humoristisk tone - tid og sted ble levendegjort - det er bra med slike bøker som bevarer tid, kultur, sted på denne måten. Interessant å lese for en som har vokst opp i Trondheim.
Som genre barndom og oppvekst gir jeg denne terningkast:5
Min omtale av Lamogutt av Terje Wangberg
Min omtale av Munkebrødre av Terje Wangberg
Min omtale av Musikeren av Terje Wangberg
Min omtale av Vandrere på Guds jord av Terje Wangberg
Min omtale av Trompetkurs på gamlehjemmet av Terje Wangberg
Min omtale av Dramakomedier innpå Lamon av Terje Wangberg
Min omtale av Småfolk i drømmeland av Terje Wangberg
Lilleby skole tatt i februar 2010 - Foto:RandiAa© |
Lilleby skole ca 100år gammelt postkort |
Ladeveien der forfatteren vokste opp og Lilleby skole - gammelt postkort |
Lademoen - Lade - Trondheim, a set on Flickr - Photo:RandiAa©
JA, dette er kjente trakter. Ungene mine gikk på Lilleby oppvekstssenter i tre år. Barnehage og skole. Etter vi flytta til Lade ble det skoleskifte da.. Men Lilleby husker vi alltid. :)
ReplyDeleteInteressant, Anita. Det var en fin liten bok - det er jo litt annerledes i strøket nå da, men jeg koste meg veldig med boken - mange fine detaljer. (Du bør bla i den en gang du er på biblioteket)
DeleteJeg har hatt meg noen sporadiske dager i Trondheim på vei hjem til Bergen fra Snåsa, og vandret i gatene, men lommekjent er jeg ikke. Byhistorie er alltid spennende å lese, og spesielt fra den byen en selv bor eller er vokst opp i.
ReplyDeleteJa, riktig Tine - og denne boken levendegjorde et strøk og en tid på en fin måte.
Delete(Vakre bilder!)
ReplyDeleteMed de to foregående generasjonene på morssida oppfostret i Boligan - rett over veien for La'moskolen, der de alle selvfølgelig gikk på Lilleby er denne boka et must for meg - og ihvertfall for mora mi. Høres akkurat passe real og nostalgisk ut. Takk for tipset - hadde ikke fått med meg denne.
Jeg vet hvor det er Ingalill, tror det heter Anton Kalvås gate. Lademoen historielag (link i bloggen) har mye stoff fra den delen av byen)
ReplyDeleteYep, Anton er riktig - en av de første gårdene i østbyen med vannklosett - special times!
ReplyDeleteTror det ligger et bilde i settet på Flickr av ett av de husene:
ReplyDeletehttp://www.flickr.com/photos/randijaa/8626282289/
Som utflytta La'mo-gutt, skal jeg skaffe meg og lese denne boka. Riktignok gikk jeg på La'mo-skolen, men likevel. Kjell Olav Stinessen
ReplyDeleteJa, mye som vil være gjenkjennbart der.....
Delete