Monday, 3 March 2014

Tanker om film - The Butler - Inspired by a True Story


Regissør:Lee Daniels 
Innspilt:2013 
Forfattere:Danny Strong, Wil Haygood (article) 
Skuespillere:Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack 
Spilletid:2t,6min 

Om Filmen fra Film-WEB:

I tre tiår tjente Cecil Gaines som butler for åtte amerikanske presidenter. Ved å jobbe så nært på og for disse mektige mennene i Det hvite hus, ble han vitne til store, dramatiske endringer i amerikansk historie, og på sitt "usynlige vis" inspirerte han de.
I tre tiår tjente Cecil Gaines (Oscar-vinner Forest Whitaker) som butler for åtte amerikanske presidenter, blant annet Dwight D. Eisenhower (Robin Williams), John F. Kennedy (James Marsden), Richard Nixon (John Cusack) og Ronald Reagan (Alan Rickman). Ved å jobbe så nært på og for disse mektige mennene i Det hvite hus, ble han vitne til store, dramatiske endringer i amerikansk historie, og på sitt "usynlige vis" inspirerte han de.
The Butler er basert på en sterk og sann historie som skildrer livet til en butler som hadde en unik orkesterplass til de store endringene i nasjonens historie, fra borgerrettsbevegelsen, Vietnamkrigen, Koreakrigen, Den kalde krigen, Watergate-skandalen, til drapene på Martin Luther King Jr., John F. Kennedy og Robert Kennedy.
Filmen er regissert av Lee Daniels. Daniels' sjelfulle film Precious ble nominert til seks Oscar i 2009, og The Butler har allerede generert rykter om mer heder fra akademiet.
Rollen som butleren Cecil Gaines spilles av Oscar-vinner Forest Whitaker, Oprah Winfrey har rollen som hans kone Gloria Gaines og David Oyelowo spiller deres sønn Louis Gaines. I rollene som presidentene Gaines jobbet for, møter vi Robin Williams som President Dwight D. Eisenhower og Melissa Leo som First Lady Mamie Eisenhower, James Marsden som President John F. Kennedy og Minka Kelly som First Lady Jackie Kennedy, Liev Schreiber som President Lyndon B. Johnson og Wanda Leigh som First Lady Lady Bird Johnson, John Cusack som President Richard Nixon, Alan Rickman som President Ronald Reagan og Jane Fonda som First Lady Nancy Reagan.

Mine tanker om filmen:

Her fikk vi en repetisjon av amerikansk historie, gjennom det meste av 1900-tallet - det vil si det meste av handlingen utspiller seg  hovedsaklig i årene 1952 til 1986, hvor Civil Rights Movement står sentralt i handlingen. Og den bygger på en sann historie.
Butleren Cecil Gaines  tjenestegjorde for åtte amerikanske presidenter i Det hvite hus. Her fikk han oppleve livet på innsiden, uten å kunne utrette så mye politisk selv, men ute i samfunnet skjedde de store endringene - sønnen Louis ble en del av disse - en aktiv borger-rettsforkjemper som ble fengslet utallige ganger.
Butleren selv har dratt fra de umenneskelige forholdene på bomullsplantasjen i sør - der moren ble misbrukt av plantasje-eierens sønn og faren ble drept  - Han forble på plantasjen en stund og blir opplært til å bli en flink "Housenigger" - men skjønner at han må flykte nordover (Washington DC) for å overleve.Han starter tilfeldig sin jobb i et hotell og blir oppdaget og tilbudt jobb i The White House.
Butleren har vel egentlig et overlevelses-motto: "Stay away from politics and involvement" - og bifaller ikke helt sønnens aktiviteter - men en endring skjer med Butleren også - han fikk faktisk etter lang tålmodighet igjennom lik lønn for hvite og svarte som jobbet i The White House.
Temaet er selvsagt rasismen i USA og alt nedverdigende i dens kjølvann. Vi opplever i filmen at Reagan og USA støtter de fargede i Sør-Afrika og Mandelas kamp, men paradoksalt nok går ikke alt på skinner for de fargede på "hjemmefronten".
Livet til Butleren er to-delt på en måte: Hjemme med en livlig kone (Oprah Winfrey), og to sønner som blir eksponenter for det som skjer i tiden - Borger-rettsbevegelsen, Black Panter- bevegelsen og Vietnamkrigen (den ene mister livet i denne)
Det er en mørk side av amerikansk historie vi følger her -  men den er vist i flere filmer som jeg faktisk har funnet bedre enn denne (Mississippi burning, for eksempel) - vi får også med oss til slutt at endringer har skjedd: Butleren får "audiens" hos den nyvalgte fargede presidenten Barack Obama.
Filmen var en tøff påminnelse om rasediskrimineringen - en påminnelse man trenger av og til - også for å tenke over all urettferdighet og diskriminering som fortsatt eksisterer rundt oss i samfunnet - ute i den store verden, men også på det lokale plan.
Her noen bilder fra filmen:

 "Butlerens" mor tatt med og misbrukt av plantasje-eierens sønn
Den farløse gutten blir opplært som Housenigger på Plantasjen
Butleren som familiefar med kone og to sønner 



Glimrende spill av hovedpersonene, et viktig tema, men noe preget av melodrama som forstyrret realismen i filmen, jeg vurderer den til terningkast:4

Tittelen skapte en del problemer - Se Filmweb
Journalist fant Butleren (Politikken - Kultur

No comments:

Post a Comment