Thursday 6 March 2014

Tanker om bok - Ingvild H. Rishøi : The Life and Death of Janis Joplin - novelle - lydfil


Tittel: The Life and Death of Janis Joplin
Forfatter: Ingvild H. Rishøi
Produsert av: LBF
Første utgivelse: 07.03.2014
Spilletid: 00:48:15
ISBN Lydfil: 9788242161031
Målform: Bokmål
 
Innleser: Runa Eilertsen  

Fra Lydbokforlagets side: 

Ingvild H. Rishøi er en av de unge, talentfulle forfatterne som er i ferd med å skape en ny interesse for novellesjangeren i Norge! I novellene hennes møter vi ofte barn og outsidere, de som står litt på siden i samfunnet, «de ressurssvake». Her kommer, i et naturlig og liketil språk, deres skjulte ressurser frem, i glimt, deres trass, håp, spirende framtidstro. Men også akutte hverdagskriser, ensomhet og depresjoner. Novellen i denne lydbok-singelen er «The Life and Death of Janis Joplin». En ung jente har fått seg en utendørsjobb og en discman. Den tilsynelatende «unge» og «forelska» novellen får skarpere, sårere kanter akkompagnert av Janis Joplins raspende røst. Forfatterskapet til Ingvild H. Rishøi er foreløpig ikke så stort, men hun har likevel fått mye oppmerksomhet og flere priser. Da hun debuterte med novellesamlingen «La stå!», var det første gang en novellesamling ble valgt som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. «Hennes store menneskekunnskap og fine balanse mellom empati og lydhørhet gjør at hun kommer tett på sine karakterer. Resultatet er både hjerteskjærende og melankolsk - men ofte med et glimt i øyet.» Juryens uttalelse da Rishøi ble tildelt P.O. Enquist-prisen

Mine tanker om novellen The Life and Death of Janis Joplin:

Dette var en av de tre novelle-lydfilene jeg fikk fra Lydbokforlaget nylig. Ingvild H. Rishøi slår aldri feil på noveller - ikke på denne heller Hun har falt utenfor - hun kan ikke lese engang, hun vil ikke mer skole, det har sikkert vært et mareritt - en ensom liten sjel, uten tilhørighet - Venner? Familie? - det virker ikke som nettverket er der nei. (Hun har vel en mor, for hun spør henne om hun visste hvem Janis var - det visste hun ikke) Plutselig er hun noen! Janis Joplin - det gir henne en identitet - det gir henne et håp i en trøstesløs tilværelse. Hun sitter hos en rådgiver for å finne en løsning på hennes tilfelle - han sier plutselig at hun er jo helt identisk lik med Janis Joplin - han synger til og med for henne - etter å ha sitert det hun sier: I’d like to do a song of great social and political import*.- hun går hjem og finner ut noe om denne Janis Joplin som hun ikke har hørt om før, i hvert fall får hun tak i en CD til sin Walkman: Oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz ? (The Life and Death of Janis Joplin) - neste gang er det en hyggelig jente som råder henne, finner en utendørs-jobb - arbeide på en kirkegård. Hun blir flink med den elektriske sagen, vernetøy og vernesko, Joplin på øret - verden er god, hun SER solen, hun ser løv og natur og verden rundt seg - Janis Joplin har gitt henne en identitet - hun ER noen. (Men vi som kjenner den sørgelige historien til Janis Joplin, vet jo at dette ikke blir det beste forbilde for en ung, ordblind, usikker tenåring - men det ga jo henne glede og håp en stund - kanskje det kan anspore til å søke andre rolle modeller? Men hvordan det går med jenta og vennen hennes - det ble et åpent spørsmål.) Og så er det gutten David da, som også er utplassert der - han samler opp løv. Nå får hun drømmer og tenker fremover - en fremtid med David? Nærhet med et menneske? Han leser om denne Janis og det sangen handler om - men Janis døde jo av en overdose, hun er jo DØD! Og HUN er jo Janis - hva skal skje med henne? Men David trøster henne og sier at hun verken går på stoff eller alkohol - men da er hun vel ikke Janis likevel da? Og så faller visst treet - ja, hvordan slutter det hele? Ingvil H. Rishøi lar det ofte være "en åpen slutt" i sine noveller. Dette var en utrolig vakker historie, fortalt i et vakkert språk om en ung jente som strevde med å finne en identitet og en tilhørighet - novellen var fysisk sensuell, nær og følsom, og ikke minst sår - det handler om den såre, skjøre ungdomstiden.   

(* reagerte litt på bruken av "import" her, det var litt rart, det betyr jo import, men meningen skal vel være "impact" eller "importance" - kanskje det er kortversjon av importance - vel, det står jo slik i sangen.....det er engelsk-lektoren som fant det litt skurrende da….) 

En novelle som griper en, og jeg gir den terningkast:6

Jeg har omtalt Ingvil H. Rishøy og andre verker av henne her

Lydbokforlagets blogg - kommentarer


 

4 comments:

 1. Jeg sitter og smiler når jeg leser omtalen din, så godt likte jeg novellen, at det er en fryd å lese om den også.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for det, Tine - den er trist, morsom, vakker på samme tid. Gripende. Hun er veldig flink med noveller, Ingvild. Jeg møtte henne på Litteraturfestivalen i Stavanger - hatt sansen for henne siden disse debut-novellene. (Har blogget om "Fru Berg" også) - det var fint å lytte denne, som jeg har lest tidligere.

   Delete
 2. Flott omtale-- denne må jeg lese, Likte Vinternoveller veldig godt.:)

  ReplyDelete
 3. Dette var lydfil da, Anita - men novellen var med i den første novellesamlingen Historien om fru Berg. Den er veldig god. Relatert til ungdom med problemer, så den er meget relevant for deg......

  ReplyDelete