Monday 16 February 2015

Tanker om bok - Jørn Lier Horst: Vinterstengt


Tittel: Vinterstengt
Forfatter: Jørn Lier Horst
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 336
Språk:Bokmål
Forlag: Gyldendal
ISBN/EAN: 9788205422940


Jeg brukte også lydboken:
Tittel: Vinterstengt
Forfatter: Jørn Lier Horst 

Produsert av: LBF
Serie: William Wisting-serien
Først utgitt: 13.09.2011
Spilletid: 08:13:45
Antall CDer: 7
ISBN CD: 9788242151971
Målform: Bokmål
Innleser: Ivar Nergaard
Sjanger: Krim og spenning

Omtale fra forlaget:

Høsttåken ligger tett over kystlandskapet. Ove Bakkerud skal ha en siste rolig helg på sommerstedet før vinterstengningen. Men han kommer frem til en hytte i kaos, herjet av innbruddstyver. Og på nabohytta: en mann mishandlet til døde.
Politiførstebetjent William Wisting har sett groteske drap før. Men desperasjonen han er vitne til i Stavern denne høsten, er ny for ham. Og fra himmelen faller det døde fugler.

Jørn Lier Horst - fra forlagets side - Foto: Jesper Magerøy
Bakgrunns-stoff:
Jørn Lier Horst - nettside
Info - Wikipedia

Wisting-serien i kronologisk orden:
  • Nøkkelvitnet – (2004)-lest
  • Felicia forsvant - (2005)
  • Når havet stilner - (2006)
  • Den eneste ene - (2007)-lest
  • Nattmannen - (2009)-lest
  • Bunnfall - (2010)-lest
  • Vinterstengt - (2011)-lest – mottok Bokhandlerprisen for denne
  • Jakthundene - (2012)-lest - vinner av Rivertonprisen for denne og Glassnøkkelen og Svenska Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman
  • Hulemannen - (2013)-lest
  • Blindgang - (2015)-lest
  • Når det mørkner - (2016)-lest
Her er de Horst-bøkene jeg har lånt på biblioteket, lydbøker:

Mine tanker om Vinterstengt:

Det blir en og annen krim-roman på øret hos meg, på gåturene - jeg trenger et pusterom mellom annen mer "alvorlig" litteratur.- Denne kom i "pustepausen" etter blant annet John Williams Stoner.

Innen krimlitteraturen har det blitt enormt mye å velge i de siste årene, også når det gjelder norske krim-forfattere. Jeg har mine favoritter, de er ikke mange - men Jørn Lier Horst er en av dem - og grunnen til det?:  Realistisk krim med gode, aktuelle, samfunns-nære temaer og godt språk, og ikke å forglemme - passelig "skremmende" og innenfor det jeg tåler av voldeligheter. Krim med mening dette - det er ganske merkbart at forfatteren kan sitt politi- og etterforsknings-fag, da blir det hele mer troverdig og virkelighets-nært. Klassisk krim kalles det vel - men ikke slik "gammeldags" Agatha Christie krim, like fullt greier han å fremkalle sitrende spennings-følelse hos leseren.

Det er kjekt å følge den bunnsolide, ikke-korrupte politi-mannen William Wisting - som ikke ser ut til å overtrede loven når han rydder opp blant "slemme kriminelle" - et hjemmemiljø med kjæreste og datter får vi også et naturlig innblikk i på kjøpet. Det er alltid interessant å følge Wistings nitidige etterforskningsarbeid, biter i et  puslespill legger han på plass, en etter en - uten at detaljene blir for overveldende, eller for innviklet å følge.
En stikkord-oppsummering av det jeg finner mest positivt i Vinterstengt, uten at jeg skal avsløre noe av innholdet:


Interessant å følge den realistiske etterforskningen
Spennende med relasjonen Line  (Wistings datter og den noe suspekte samboeren)
Og så puster man lettet ut når Line tar den "rette" beslutning - "uansett"
En tur til Litauen - et innblikk i forholdene der i dag. Virker også realistisk.
En skildring av fattigdom, tiggere og småkriminelle som balanseres fint uten å diskriminere
En krim som er spennende uten å basere seg på spekulativ vold, grusomheter og opphoping av action. (Som hos enkelte andre krimforfattere i dag)
Et tidsaktuelt plot
Og rent litterært har den jo også en fin, logisk oppbygning og godt språkbruk.
Karakterer som er skildret slik at vi får et tilstrekkelig bilde av dem, uten at det blir for mye unødig beskrivelse. (Litt mange navn å holde styr på kanskje, men det er vel min egen "svakhet", å huske navn, og spesielt når jeg bruker lydbok og ikke ser ordbildet, eller har mulighet til å "bla tilbake" og sjekke) - ofte har jeg heldigvis en papirutgave tilgjengelig for den lydboken jeg holder på med.
Fart og spenning gjør boken langt fra kjedelig - her har vi egentlig flere parallelle dramaer som foregår samtidig, uten at det forvirrer oss for mye - etter hvert viser det seg at parallelle saker har en sammenheng.

Foto:RandiAa©
Døde fugler som faller i hopetall fra luften, skaper også en uhyggestemning - forklaringen blir vi ikke snytt for - troverdig er den også, i hvert fall så langt jeg oppfatter det.
Et fint poeng understrekes av forfatteren også på slutten: Hva gjør en "alminnelig" person til en kriminell, ja kanskje til og med til morder - ("leilighet gjør tyv" er det noe som heter….)
Og så blir bare romanen bedre helt mot slutten synes jeg - det drar den opp et helt "terningkast" hos meg - når vi tror det meste er oppklart, drar Horst et trumf-ess fra ermet - fin slutt.
Ingen ting er røpet fra min side om denne spenningsromanen, håper jeg - har prøvd å "tenke" i generelle baner som vanlig.
Terningkast:5
 

En liten video-trigger på denne:

Mine omtaler av William Wisting serien
Nøkkelvitnet - 2004 - 4
Felicia forsvant - 2005 - 5
Når havet stilner - 2006 - 4
Den eneste ene - 2007 - 5
Nattmannen - 2009 - 5
Bunnfall - 2010
  - 4
Vinterstengt - 2011 - 5
Jakthundene - 2012 - 6
Hulemannen – 2013 - 5
Blindgang - 2015 - 5
Når det mørkner - 2016 - 4
Katharina-koden – 2017 - 5

Det innerste rommet - 2018 - 4
Illvilje - 2019 - 5-



    6 comments:

    1. Må bare få lov å si at Ivar Nergaard er en av mine favorittinnlesere, så dette måtte jo bare bli bra. Forfatteren er ikke så verst han heller, og Vinterstengt likte jeg veldig godt.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Kjempegod opplesing ja, Tine. - Synes disse Horst-bøkene ikke er så skremmende, jeg slipper å stenge av lyden av og til fordi jeg blir skremt. Og det er fint med slike bøker i avveksling til litt "dypere" litteratur.

        Delete
    2. Likte denne boka veldig godt. Oppdager nå at jeg ikke har skrevet omtale om den ... aner ikke hvorfor. Enig i at tøff, realistisk krim er det beste.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Ja, vi har litt lik smak på litteratur, Åslaug - man får nok ikke blogget på alt man leser nei, bare en brøkdel - ofte når jeg lager en blogg-post, bruker jeg nesten mer tid på det, enn å lese/lytte boken.
        (Stoner f.eks brukte jeg 8-10 timer på bloggposten, denne ca 5, så det går ikke så raskt - og enda kan det være mange ukorrektheter i posten - hadde egentlig tjent gode penger om man fikk timebetaling for bloggingen, men hobby er hobby, litt lærerikt er det for en selv også)

        Delete
    3. Akkurat denne har jeg tilgode.. i hylla, vel og merke, men har lest de to siste, samt Den eneste ene, Gode bøker.:)

      ReplyDelete