Saturday, 23 November 2019

Tanker om hefte - Barnas Juleroser 2019 - Julehefte - Herborg Kråkevik

Årets Juleroser for barn - et utrolig vakkert julehefte.
Antall sider: 64
Forlag: Samlaget
Redaktør: Herborg Kråkevik
ISBN: MA52198

Herborg Kråkevik - foto: Agnete Brun
Barnas Juleroser i år også - dette er andre året. (Barnas Juleroser 2018). Et utrolig vakkert hefte - både når det gjelder layout, illustrasjoner og meningsfulle, interessante tekster - en berikelse både for barn og voksne. Her er det kvalitet - Herborg Kråkevik er redaktør og skriver i forordet at tema i år er MAGI - og dette temaet er nok midt i blinken for barn - spesielt ved juletider. 
Juleroser for voksne begynte Herborg Kråkevik å gi ut i 2015 - i år kommer dette ut femte året på rad. (Jeg har omtalt de foregående, og skal omtale 2019-utgaven også)
Bidragsyterne er kjente forfattere og illustratører - her er innholdslisten og bidragsyterne:

 
Her finner vi tankevekkende dikt - man undres over Himmelen når man ligger og lager engler i snøen:
Eg ser deg nok
himmelen
her eg ligg og lagar
engel i snøen ... (Himmelen s.5)
Her er mange forunderlige historier, det er oppgaver til mange av tekstene og "Romjuls-eksperimenter, det er fargerike tegneserier - og man kan lage julekurv av den vakre Julerosen (Helleborus niger)
Dette er en tradisjon til glede for mange - håper den blir årviss. Juleroser (både de for voksne og de for barn) er et fristende samleobjekt - og de kan tas frem og "gjenbrukes" år etter år.

Takk til Samlaget som har startet denne tradisjonen.  Årets Barnas Juleroser anbefales - 
Terningkast:6
Helleborus niger - Juleroser - Foto:RandiAa©
Flere omtaler av Juleroser:
Barnas Juleroser 2018 
Barnas Juleroser 2019 
Juleroser 2015-2016-2017 
Juleroser 2019 
Juleroser 2020 
Juleroser 2021 
Barnas Juleroser 2021

Thursday, 21 November 2019

Tanker om bok - Aschehoug Forlag inviterer - Høstens bøker - Trondheim - Dokkhuset 14.10.2019

Kjersti Myre – salgssjef Aschehoug - Foto:RandiAa©
Dette var femte høsten på rad at Anita og jeg tilbrakte kvelden på en boklansering med Aschehoug forlag - det er en mer enn en måned siden nå - og mange av bøkene er lest etter den tid, men notatene mine kommer ofte ikke i bloggen før uker i etter-kant - må innrømme at høsten har vært så full av spennende litteratur - både romaner og dokumentar - at jeg har hatt dagene (og litt av nettene med) fylt med lesing og lytting, mens blogg-omtaler foreløpig har bestått av løse notater - slik at ikke all lesingen skal gå i glemmeboken før jeg rekker å fullføre omtalene mine.
Disse boklanseringene er et lyspunkt i høstmerket - vi blir inspirert til enda mer lesing og vi treffer mange spennende mennesker - både forfattere, forlagsfolk og bok-interesserte. Og i tillegg blir vi servert god mat og drikke - kort sagt en underholdende og lærerik opplevelse.
Det kan vel passe med litt bok-inspirasjon nå, rett i "kjøpe-jule-gaver-tiden" - bøker har iallfall for meg vært den perfekte julegaven så lenge jeg kan huske tilbake i min barndom, og egentlig kjenner jeg ingen som ikke blir glad for en bok-gave til jul.
Her er et lite glimt fra høstens bok-lansering med Aschehoug forlag - det var en hyggelig og inspirerende bokfest med god mat og drikke til.

Noen av høstens bøker - Foto:RandiAa©
Overraskende besøk av ÅGE - Foto:RandiAa©
I samtale med Otto Ulseth som har skrevet bok om Sambandet - Foto:RandiAa©
Boken om Åge og Sambandet
Hvem kjenner ikke Åge - og han er Trønder - Foto:RandiAa©
Amanda Prowsw kom på besøk - Foto:RandiAa©
Amanda Prowse har jeg faktisk lest to bøker av (Den perfekte datteren og Den andre kvinnen) - hovedsaklig for å finne ut hva slags forfatter hun er, man kan ikke uttale seg om bøker, uten å ha lest dem. (Er min mening) - Hygge-lesing for mange dette, selv om det ikke er min første-prioritering så ser jeg behovet for denne genren også.
Denne leste jeg i studietiden på engelsk (The Group) - veldig bra - Foto:RandiAa©
Tatovøren skal jeg lese - Foto:RandiAa©
Her er fra mitt besøk i Auschwitz
Har lest alle Bjørnstads i denne serien - min omtale av Tyvetallet - Foto:RandiAa©
Hilde Rød-Larsen presenterer Sommertid - den har jeg klar til lesing - Foto:RandiAa©
En fin samling kronprinsesse Mette Marit har vært med på - Foto:RandiAa©
Mange liker Atwood's dystopiske bøker - Foto:RandiAa©
Ellen Vahr presenterer sin Miss Marie - Foto:RandiAa©
Ellen Vahr (f. 1963) er en ny forfatter for meg, hun er "coach" og har gitt ut noen få bøker siden 2011 - Miss Marie er en bok jeg skal lese, den handler om Thea - og det vil komme to bøker til om henne.
Forlagets omtale inspirerer:
"Første verdenskrig raser i Europa og bakerfamilien Thoresen i Kristiania mangler mel. En dag kommer en invitasjon fra de to tantene i Amerika til eldstedatteren Thea. Hun kan hjelpe familien økonomisk om hun drar i tjeneste for den velstående Vanderbilt-familien i Amerika. Takker hun ja, må hun si farvel til kjæresten Hans, som snakker om forlovelse.
Thea reiser over Atlanterhavet til et liv hun ikke har kunnet forestille seg. Som tjenestepike ved landstedet Idle Hour på Long Island blir de forskjellene hun har sett hjemme små. Her i dette landet hvor det skulle være frihet for alle, er det forskjell på alt. Og Thea er en av de usynlige.
Hun støtter seg til tantene, men de har en hemmelighet som Thea etter hvert må bære sammen med dem, om ikke alt skal rase. Og når urettferdighetene i Vanderbilt-systemet begynner å få konsekvenser også blant tjenerne, må Thea stille spørsmål ikke bare om hva hun mener er rett, men også om hvem hun selv er og hva hun står for".

Selvsagt skal jeg lese Maja Lundes siste bok også - hennes Bienes historie gjorde et sterkt inntrykk på meg - Foto:RandiAa©
Mr. Woolf leser jeg akkurat nå - Foto:RandiAa©
Jan Kjærstads Mr. Woolf leses nå - han minner litt om Murakamis skrivestil i denne - skal bli spennende å se om den når opp til Berge, (terningkast 6 hos meg) eller Normans område, (terningkast 5 hos meg).
Natalie Cox med Ikke bare til jul - hun skriver hyggebøker 
som mange liker å lese - Foto:RandiAa©
 Aschehoug gir også ut et bra julehefte - Foto:RandiAa©
Jeg har lest alle Nesbø (voksen)-bøkene - Kniv også - positivt at den ikke var så voldelig som Tørst - Foto:RandiAa©
Helene Flood presenterte Terapeuten - Foto:RandiAa©
Terapeuten har jeg også lest, veldig bra - Foto:RandiAa©
Mange lesere liker krim - og det er sannelig mye å velge i - Offer 2117 har jeg lest - du verden - her var det action - Foto:RandiAa©
Trude Teige skriver solid god krim - jeg har lest de fleste
En hjelpende hånd f.eks - veldig spennende - Foto:RandiAa©
Aldri tilgi er hennes siste - har lest den - men ikke omtalt den enda - Foto:RandiAa©
Bilde Trude har tatt som research for Aldri tilgi - det passer utmerket inn i handlingen
Bilde Trude har tatt som research for Aldri tilgi - det passer utmerket inn i handlingen
Bobby Peers - Populært for barn - Foto:RandiAa©
Mange flotte strikkebøker - Foto:RandiAa©
Bøker om krigen i Norge er alltid av interesse - Foto:RandiAa©
Ellen Arnstad - Alt du ikke ser - Foto:RandiAa©
Ellen Arnstad, karrierekvinne og aktiv på mange felter – skriver sin første bok - om et ganske annet liv bak fasaden av et vellykket karriere- og media-liv. En gripende historie om livet med et alvorlig sykt barn som blir mer og mer pleietrengende -  og utgangen var ubønnhørlig. Boken har jeg liggende - og jeg ser den som en av disse bøkene det er "nødvendig" å lese av og til.
Unni Lindell skriver gode bøker både for voksne og barn - Foto:RandiAa©
Aschehougs bokhøst er sannelig mangfoldig - her en
opplysningsbok for jenter -
Foto:RandiAa©
Dette var bare et lite glimt inn i Aschehougs rikholdige bok-dryss i 2019 - en stor takk for hyggelig og inspirerende bokfest i Trondheim

Glimt fra flere boklanseringer:
Aschehougs boklansering høsten 2015
Aschehougs boklansering høsten 2016
Aschehougs boklansering høsten 2017
Aschehougs boklansering høsten 2018
Aschehougs boklansering høsten 2019

Thursday, 14 November 2019

Tanker om bok - Hans Olav Lahlum: Reiulf Steen  - Historien, triumfene og tragediene


Kan noen biografi bli mer grundig? Godt håndverk av Hans Olav Lahlum dette. Lang er den, men interessant hele veien – og uvilkårlig får man sympati for hovedpersonen både som politiker og menneske.
Tittel: Reiulf Steen  - Historien, triumfene og tragediene
Forfatter: Hans Olav Lahlum
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 672
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202303686
Jeg lånte boken på biblioteket

Bokens omtale på forlagets side:
Om forfatteren på forlagets side
Om Reiulf Steen - Wikipedia 

Mine tanker om Reiulf Steen  - Historien, triumfene og tragediene:

Man behøver ikke å være topp engasjert i politikk for å ta fatt på denne omfattende biografien. Men det hjelper å være i godt voksen alder kanskje - men også mange ganske unge politiker-spirer vil nok ha glede av (og kanskje nytte av) å lese boken om Reiulf Steen.
Første gang jeg hørte om den, var på Cappelen Damm sitt høstmøte i Trondheim - forfatteren selv snakket så inspirerende om biografien han hadde skrevet på i utrolig lang tid - min nysgjerrighet ble vekket.

Lahlum lanserer biografien - Cappelen høstmøte 19.09.2019 - Foto:RandiAa©
Jeg innrømmer at jeg hadde glede av å lese denne - mye mimring skapte den også hos meg - bokens svart-hvitt foto-galleri gjenskapte minner fra TV's første ti-år hvor det nærmest var underholdnings-programmer å se alle disse politikerne i aksjon - jeg minnes, jeg minnes, en kjær og svunnen tid (for å bli litt sentimental) - en uskyldstid, følte man da - men ser jo av denne biografien at det langt i fra bare var "uskyld" i politikken før i tiden heller.
Lahlum har lagt ned et  enormt arbeid det står respekt av i denne biografien. Jeg er nok mer tilhenger av biografiene hans enn hans krimbøker. Her fikk vi virkelig belyst og dokumentert Reiulf Steens liv - det var mye jeg ante, men lite jeg visste for sikkert på forhånd. Mennesket trådde i hvert fall klart frem for meg. Og i tillegg fikk jeg oppfrisket kjennskapet mitt til mange fremtredende politikeren fra 60 tallet og frem til 2000 tallet. Det var ikke snakk om mye metoo kampanje på den tiden. Og bra var vel det for mange som slapp billigere fra det den gang enn i dag.
Her noen av de mange illustrasjonene i boken;


Jeg skal ikke gå så detaljert inn på biografiens innhold, men noe bør nevnes. Reiulf Steen (1933-2014) blir fremstilt som en ganske betydelig politiker, selv om tilfeldighetene gjorde at han aldri ble statsminister – men partiformann for Arbeiderpartiet var han (fra 1975), og trakk i mange tråder det gjorde han – og han holdt også mange glimrende taler – (selv om han i utgangspunktet var temmelig beruset mange ganger). Men dessverre kom nok Reiulf Steens ”bragder” helt i bakgrunnen på grunn av kaos og tragedier som kanskje først og fremst var selvforskyldt. Lahlum lar oss forstå at det egentlig var et kunststykke av Reiulf Steen å makte det han gjorde, holde de gode talene, inspirere ungdom, engasjere seg i det meste – på bakgrunn av det harde livet han levde.
På mange måter er Steen fremstilt som en tragisk figur – og det er vel det inntrykket mange etter hvert fikk av han. Biografien nører vel også opp en del under ryktene om kjærlighetsforholdet mellom Gro og Reiulf  på 1970-tallet– historien om et seksuelt forhold mellom de to, om det er sant eller ikke, burde vel være av mindre interesse – det denne ”legenden” forteller, er vel mer interessant – at Reiulf Steen ofte fant trøst i sine ”affærer”, og kanskje han fant trøst i å snakke om dem også, enten de var helt sanne eller ikke. Lahlum tar med en del av disse pikante eventyrene på en ”skånsom” måte – uten at det blir noe større ”dyneløfting” av det – det har fått sin plass i biografien, men ikke særlig stor plass etter mitt skjønn…

Vi følger Steen som del av det politiske liv i Norge i noen ti-år, men vi får også et glimt inn i barndommen hans, med oppvekst i en industriarbeider-familie på Hurumlandet; det var nøysomhet, nesten fattigdom,– og en far som dør tidlig, en elsket storebror som også dør tidlig og skolegang som sluttet tidlig – og angsten og tilbøyelighet til depresjoner setter seg i gutten og forfølger han gjennom livet.  Reiulf Steen ble en hardt arbeidende politiker, og mye av dette livet gikk foran kone og barn – kvinneaffærer ble det også mange av,  alkoholmisbruk ble ”løsningen”  for å håndtere alt. I sine siste år var han ambassadør i Chile, Peru,  og Ecuador (1992-96) og levde sammen sin tredje kone Inés Vargas – avholdsmann ble han også, men Parkinson-sykdommen preget han mer og mer. 
Biografien lar oss ta del i hovedpersonens suksesser og fiaskoer – det er kanskje mest av de siste – og det skinner hele tiden igjennom at det er en kunnskapsrik historiker som formidler dette. Parallelt med beretningen om Reiulf Steens liv, karriere og fiaskoer, får vi også beskrevet og strukturert det politiske livet i Norge gjennom en del ti-år – forholdet til ”venstre-siden”, til kommunisme og Sovjet, til EU kamp og miljø-spørsmål – ja, mange av biografiens sider virker som en glimrende historie-bok rett og slett.

Konklusjon: Biografien er strukturert og oversiktlig med mange og relevante kapitteloverskrifter. H.O.Lahlum har også tatt med et rikholdig og flott billedmateriale - ikke bare av hovedpersonen - "galleriet" får oss til å huske det politiske Norge i denne personen - her var det mange kjente og "kjære" ansikter man kunne mimre over. Her var det mye å forholde seg til både når det gjelder Norgeshistorie, politisk spill og maktkamp, menneskelige relasjoner og tragedier. Ja, det er mye som foregår bak fasadene - den gang for noen ti-år siden som i dag. Interessant lesing. Velskrevet også. Og ikke minst opplysende. Det må understrekes at bokens innhold er nokså detaljert, noe spesielt politisk engasjerte lesere vil sette stor pris på. Som et tillegg i biografien kommer et enormt rikt notat- og kilde-materiale. Dette gir ikke bare interessant dokumentasjon på biografiens innhold, men det bekrefter også forfatterens grundige arbeid over en ti-års periode.
Her er mange timer med ganske spennende underholdning - anbefales - jeg leste de siste sidene på biblioteket fordi fristen for lånet gikk ut i dag - men det er faktisk en bok jeg kunne tenke meg å eie, og repetere deler av senere....
På biblioteket - iPhone-foto:RandiAa©
Terningkast:5 - og vel så det.....

Forfatteren presenterer biografien om Reiulf Steen:

Blogger Bjørnebok har også omtalt denne