Monday 21 March 2011

Tanker om film: Kieślowski's 5DVD Collection - Skjebnens luner (1981)


Skjebnens luner
Skuespillere: Zbigniew Zapasiewicz, Boguslaw Linda, Tadeusz Lomnicki
Originaltittel: Przypadek.
Produsent: Jacek Szeligowski.
Regi: Krzysztof Kieślowski
År:1981
Skjebnens luner begynner med et voldsomt skrik, vi får følelsen av katastrofe. Ved filmens slutt ser vi dette katastrofale bedre i etterkant. Her er det skjebne og tilfeldigheter som rår....jeg oppfattet filmen som troverdig realisme til tross for et drømmeaktig flakkende preg. Selve slutten, uten å røpe denne var et sterkt bilde på tilfeldighetenes og skjebnens ironi.
Witek, legestudenten er hovedpersonen; han virker veldig ubesluttsom og livet hans kan virke som det er styrt av tilfeldighetene. Filmen flakker som i en drøm. Og det er skjebnens luner som avgjør om man kommer med toget eller ikke...jeg så alle togreisene og løping etter toget og lukking av togdører som sterk symbolikk.Den 24 år gamle Witek Dlugosz (Boguslaw Linda) fra Lodz hopper av sine legestudier etter at faren dør og han ikke lenger føler et forpliktende krav om å bli lege. Han pakker kofferten, men reiseplanen er ikke helt klar. Han velger et tog til til Warszawa. Men han er for sen til toget som allerede er på vei fra stasjonen, han springer for livet, (eller for å ta skjebnen i egne hender) for å komme med toget.
Nå antydes tre retninger livet hans kan ta:
1) Witek rekker toget. Kommer sammen partivennen Werner,og blir involvert i kommunistisk arbeid, det blir samvittighets-konflikt når han forelsker seg i Czuszka som driver "motstandsarbeid".. 2) Witek rekker ikke toget, en jernbanevakt stopper han, han slår ned jernbanemannen og havner i fengsel. Slik virvles han inn i "illegalt" arbeid og blir del av opposisjonen, troende katolikk blir han også.. 3) Witek rekker ikke toget, avfinner seg med det og blir værende i Lodz. Han innretter seg et trygt borgerlig liv, fullfører medisinstudiene og gifter seg med en likesinnet.
Valgene hans, eller rettere sagt skjebnen, kan gi han tre veier:bli medlem av kommunistpartiet, å gå inn i motstandsbevegelsen eller å velge en "upolitisk", borgerlig trygg tilværelse. Og hans retning i livet avhenger altså av noe så banalt som å rekke et tog...det kan kanskje være slik i det virkelige liv også? Her filosoferer det over det eksistensielle syn: menneskets frie vilje til å velge og ta hånd om egne valg og eget liv, eller skjebnens tilfeldigheter....jeg tror Kieslowski lar dette stå åpent for seerne...han stiller spørsmål, men som i alle filmene sine gir han ikke et fasitsvar.
I tillegg til eksistensielle spørsmål, og "veien vårt liv tar" har nok denne filmen sterke politiske implikasjoner, her var lojalitet og samhold, men også mistro mot alle og enhver man trodde man ikke kunne stole på...ikke rart denne filmen ikke kunne vises i Polen allerede i 1981, men den vitner om de sterke motstandskreftene som var virksomme mot kommunismen...dette var jo i tiden da statsminister Wojciech Jaruzelski utropte krigstilstand i Polen., det var begynnelsen på Streikene, Lech Walesa-perioden og veien til kommunismens fall. Her ligger vel også en anklage når det gjelder politiske beslutninger, religiøse valg...hvordan disse alvorlige sakene ofte avgjøres av "ubetenksomme", "uoverveide" beslutninger.
Det klare,politiske innholdet i filmen ga forbud om visning, ikke før 1987 ble den offisielt vist, og tiden 1989–95 har vist en positiv og "ublodig" overgang fra kommunisme til demokrati og markedsøkonomi.
Jeg synes denne flimrende filmen var en utrolig fin tankevekker: har vi kontroll over våre liv eller er vi helt overlatt til skjebnens luner?
Denne filmen vurderer jeg til:5

Egentlig er det litteratur og ikke film jeg vil blogge om - film i den utstrekning det er filmatisering av romaner - men jeg gjør et unntak for Krzysztof Kieślowski's filmkunst

Fortsetter med: Blind kjærlighet

Se også mine omtaler av:
 

No comments:

Post a Comment