Monday, 7 March 2011

Tanker om film - Being Julia: filmatisering av W. Somerset Maughams roman Theatre

Tanker om film i min blogg er stort sett knyttet opp til litterært stoff, romaner, noveller, skuespill osv. - slik også med denne filmen som bygger på William Somerset Maugham (1874-1965) sin roman Theatre fra 1937. Denne forfatteren har gledet meg mye, spesielt mange av hans noveller. Et tidlig "møte" med ham var da vi i gymnasiet leste novellen The Luncheon. Gjennom den lærte jeg han å kjenne som en humoristisk forfatter med snert og brodd, selv om temaene kunne være alvorlige nok. Og umiskjennelig i det han skriver er effekten av "the moment of surprise". Også i filmen Being Julia kommer dette overraskelses-øyeblikket klart til syne.


Tittel:Being Julia
Regi:István Szabó
Manuskript:Ronald Harwood, W. Somerset Maugham (roman, 1937)
Produksjonsår:2004
Tid: 104min
Skuespillere:Annette Bening som Julia Lambert, Jeremy Irons som Michael Gosselyn, Shaun Evans som Tom Fennel, Bruce Greenwood som Lord Charles m.fl
Setting er et fasjonabelt, fargerikt engelsk teatermiljø på 1930-tallet. Og hovedpersonen er en bortskjemt, middelaldrende teaterdiva som deprimeres av det faktum at hun eldes og blir konfrontert med det av en halvvoksen sønn. Annette Bening spiller glimrende rollen som Julia. Hun bøter på redselen for å eldes og kjedsomheten ved å la seg forblende eller forblinde  av "forelskelse" i en ung lykkejeger -Tom (Shaun Evans), som for en stakket stund gir henne en følelse av ungdommelig revival. Rart egentlig at hun ikke gjennomskuer at han er ute etter en fot innenfor teater-verdenen, i hvert fall å skaffe sin kjæreste innpass ved teateret - men når endelig Julia skjønner dette, og når ungdommelig romantikk slår sprekker, tar hun hevn og snur nederlaget og forsmåelse til en elegant, utspekulert hevn.

Julia og Tom

Julia og ektemann og manager
Julias mann er teaterdirektør og taktikker og spilles av den vakre Jeromy Irons. Men først og fremst handler dette om Julia; som til fulle får realisert seg, i hvert fall som skuespiller, og kanskje også som hustru og mor...det handler ikke bare om "being" Julia, men like mye om "becoming" Julia.
Julia er diva og kunstner og, selvsentrert og like mye forelsket i seg selv som forelsket i selve forelskelsen - som kan hjelpe henne å holde på ungdommen. Glamour, pop  og Zwinging London på 1930-tallet er bra skildret i filmen, til tider kanskje noe overdrevet. En lett film med potensiale, men alt var ikke like bra gjennomført. Her er nok W.S. Maughams roman å foretrekke....


Min vurdering:
Awards

1 comment:

  1. Hei. Du har fått en award av meg. Sjekk siden min:)

    ReplyDelete