Thursday, 24 March 2011

Tanker om film: Kieślowski's 5DVD Collection - Du skal ikke slå i hjel (1988)
Originaltittel:Dekalog 5
Nasjonalitet:Polsk
Produksjonsår:1989
Spilletid:1t.21min.
Regi: Krzysztof  Kieślowski
Skuespillere: Miroslaw Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Zbigniew Zapasiewicz, Aleksander Bednarz, Jerzy Zass, Barbara Dziekan-Wajda 

Du skal ikke slå ihjel (eller "En liten film om kunsten å drepe") bygger på femte del av Kieślowskis 10-episoders serie Dekalogen hvor temaet knyttes til Bibelens ti bud.
Dette er den dystreste og tristeste av
Kieślowski-filmene jeg har sett hittil.
Setting er et vått, trist, høstlig Warszawa. Effekter som gir den dystre stemningen fra starten: døde biller, en hengende,torturert katt, en død rotte i sølepytt. Dette kontrasteres med stemmene av lekende, bråkende barn. Ofte er det som i "eventyret" hos
Kieślowski…det er tre-tallet, her: Den unge gutten som driver gatelangs, et ulykkelig menneske, på leting etter noe, observerer omgivelsene, kino-reklamer, butikkvinduer, er spesielt opptatt av et bilde av en pike han vil forstørre - vi forstår det er noe med piken på bildet. Drosjesjåføren, den andre personen er en middelaldrende, velfødd middelklasse-sjåfør som steller bilen sin. Den tredje personen -  en ung, kjekk jurist som nettopp har avlagt eksamen, idealistisk og full av forventninger til yrket han har valgt. Disse tre personene involveres ved at juristen får saken når den unge gutten har stjålet drosjen etter å ha drept sjåføren barbarisk med en stein. Hele filmen gjennomsyres av bilde på et fattig, kaldt følelsesløst samfunn..her er det hevnen fra samfunnet, gjengjeldelsen som gjelder..gutten som har "steinet" sjåføren, skal selv bøte med livet, her er ingen nåde…det er det gammeltestamentlige "øye for øye, tann for tann" som gjelder...moralen er vel kanskje at et rått, kaldt samfunn skaper inhumane mennesker.  Tilfeldighetene ser ut til å råde i denne filmen også. I retts-saken som følger og i samtalen den unge, idealistiske advokaten har med sin klient får vi forklaringen på piken på bildet. Advokaten prøver å forstå forbryteren....han har mistet søsteren i en ulykke hvor en kamerat var involvert, det virker som han vil hevne seg på samfunnet - "alt hadde vært annerledes",  sier han, om søsteren hadde levd. Så kommer selve henrettelsen - bøddelen, galgen og alt blir detaljert og grotesk vist i langsom film. Filmen slutter med advokaten som gråter, gråter over hva? Filmen kan vel også være et godt innlegg i debatten imot døds-straff for de land som enda måtte praktisere det. Et argument jeg selv ofte tenker imot døds-straff: skal samfunnet gjøre det samme som en morder eller forbryter? Å ta liv...hvilken rett har samfunnet til å ta slik "hevn"?
Også denne filmen ledsages av den gripende musikken til Zbigniew Preisner
En Felix-pris fikk
Kieślowski i Berlin for denne korte "stygge" filmen…og Jury-pris i Cannes...effektfull ja, men vakker? Nei.Videoklipp, Krieslowski introduserer filmen:

Om filmen er "stygg" , så er den kunstnerisk og effektfullt laget: 5

Fortsettelse: En liten film om kjærlighet(1988)

Se også mine omtaler av:

2 comments:

  1. Veldig spesiell filmkunst dette...det handler liksom ikke bare om å gå på kino og se en "story". Kieślowskis filmer er mer som å gå i et galleri for å oppleve kunst, eller det er som å lese et dikt og tolke symbolikk og images og finne mye spennende når man "lærer" seg å avsløre kunstnerens virkemidler...men man kan selvsagt ha en umiddelbar filmopplevelse ved å se disse filmene også - uten å gå inn i så "hardt tenkearbeid".

    ReplyDelete