Tuesday, 1 March 2011

Tanker om film: Valmont - Filmatisering av Choderlos de Laclos roman Les Liaisons dangereuses


Tittel:Valmont
Regi:Milos Forman
Manuskript:Jean-Claude Carrière    
Produksjonsår:1989
Tid: 2t17min
Romanforfatter:Choderlos de Laclos (1782)
Skuespillere:Colin Firth, Annette Bening and Meg Tilly

Romanen denne filmen bygger på (Les Liaisons dangereuses) var nok en større skandale i 1782 enn filmen to hundrede år senere. Den gir heller ikke et glamorøst bilde av den franske overklasse.

Pierre Choderlos de Laclos (1741-1803) - Forfatteren av Les Liaisons dangereuses
I årenes løp har denne romanen inspirert til mange teateroppsetninger og filmer. I 1988 ble romanen spilt inn med Glenn Close og John Malkovich under tittelen "Dangerous Liaisons" med regi av Stephen Frears, den filmen bygde imidlertid på scene-oppsettingen til Christopher Hampton.
Glenn Close og John Malkovich i "Dangerous Liaisons" 1988
Filmutgaven Valmont fra 1989 er det "stjerne"-regissøren Milos Forman som står bak. (Mer info..)
Rolleliste:
    * Colin Firth som Valmont
    * Annette Bening som Merteuil
    * Meg Tilly som Madame de Tourvel
    * Fairuza Balk som
Cécile de Volanges
    * Siân Phillips som Madame de Volanges
    * Jeffrey Jones som Gercourt
    * Henry Thomas som Danceny
    * Fabia Drake som Madame de Rosemonde
    * T.P. McKenna som Baron
    * Isla Blair som Baroness
    * Ian McNeice som Azolan
    * Aleta Mitchell som Victoire
    * Ronald Lacey som José
    * Vincent Schiavelli som Jean
    * Sandrine Dumas som Martine

Vi er på 1800-tallet blant det  franske aristokrati. Et veddemål inngåes av Valmont og den vakre, men farlige  enken Marquise de Merteuil. Merteuil vil bruke Valmont (Colin Firth -  en yngre utgave enn han som i disse dager fikk Oscar for The King's Speech) til å forføre et par kvinner hun vil skade...det fører med seg intriger og uforutsette hendelser når disse to knyttes sammen i dette ondskapsfulle spillet. Hun drives av hevnlyst, Gercourt, hennes elsker er på vei bort fra henne, han er valgt ut til kommende ektemann for 15-årige Cécile, rett fra uskyld og kloster. Madame Merteuil skal lære Cécile å opptre i det gode selskap, spesielt gjelder det kunsten å omgåes menn. Valmont drives inn i dette spillet av andre lyster enn hevn...Veddemålet innbefatter også at Vermont skal greie å forføre Madame deTourvel - vinner han kan han i tillegg gå til sengs med Merteuil, taper han veddemålet, er det rett i kloster for å angre sine synder. Men her går spillet ut av deres kontroll..det er et spill på liv og død,og flere parter involveres etter hvert - her krydres handlingen med hevntrang, lyster, løgner, renkespill og litt kjærlighet oppi alt dette....og tragedie blir det også når man ikke går av veien for å ofre en 15-årings uskyld når det tjener ens egne lyster og lidenskaper.
Tragedien er et faktum for noen til slutt, og hvem som har vunnet dette veddemålet er ikke godt å si....Merteuil møter i hvert fall sin nemesis...men for Cécile er kanskje tragedien snudd til en lykke i livet, en arv som skal føres videre..
Filmen ga meg en interessant tidskoloritt og i hvert fall en avslørende skildring av et liv i overklassen på den tiden..
Men gode skuespiller-prestasjoner  og kostymer til tross…jeg følte ikke  at denne romanen fikk den topp film-versjonen den fortjente.Min vurdering:3-4


2 comments:

 1. Madame de Tourvel,

  A friend of yours, I believe, a young man, I sat beside, the other day. Pere Lachaise. It was a cold day. I was waiting for someone to arrive. He related to me an interesting story in French on the subject of being lost. I think so. Or was it time? I forget. I come across all kinds of people. He went rather quiet then. Ce soir, si c'est acceptable, on peut discuter (chat) en anglais un peu. Pour maintenant, en veldig god dag, Madame.

  Alexandre FABBRI
  KIESLOWSKI'S WORLD

  ReplyDelete
 2. Madame de Tourvel,

  You speek gut Eengliish. I will be available for chat this evening. Possibly about Marcel if I have a strong drink first. A bientot.

  Alexandre FABBRI

  ReplyDelete