Saturday, 24 September 2011

Kapittel 11 - Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet 21.-25.09.2011 Del I

Siri Kvamme i samtale med Vigdis Hjorth - Foto:RandiAa©
Tore Renberg snakket om hele "Jarle Klepp-serien" - Foto:RandiAa©
I år som i fjor er jeg på Litteraturfestivalen i Stavanger. TRASS er det samlende tema i år. Jeg har tilbragt hele uken her fra tirsdag 20.september og drar hjem i morgen, søndag 25.september. Det har vært mange arrangementer, mange inntrykk og mye inspirasjon. Det vil ta sin tid å bearbeide noen hundrede bilder og en del notatsider....men etter hvert vil det komme noen poster i bloggen, kanskje ikke så mye som fjor-årets blogg-poster.
Jeg fikk med meg ganske mange interessante arrangementer av dagens program. 
Vigdis Hjorth har et engasjement som lett smitter over på publikum...og jeg skal så avgjort lese hennes "fengsels-roman". Her i samtale med Siri Kvamme som stilte de rette trigger-spørsmålene. 
Og det er alltid inspirerende å høre på Tore Renberg.....og det er "beroligende" å høre han si at historiene om Jarle Klepp vil fortsette...og fortsette...... Dagens arrangement på Breitorget med Renberg i samtale med Eirik Vassenden ga en interessant helhets-oversikt over  "Jarle-Klepp" bøkene.....(mer om dette her). Det var også kjekt å få en liten prat med den blide forfatteren etter hans "opptreden"
Se også: 
Kapittel10
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del I
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del II 
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del III
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del IV  
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del V  
Kapittel11
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 Del I
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del II 
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del III
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del IV  
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del V   
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del VI

Kapittel18
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 18 - Del I
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 18 - Del II
Dag 4
September i Stavanger

Referat fra Kapittel 10-2010-festivalen


Kapittel 11 Litteraturfestival, a set on Flickr - Photo:RandiAa©
Vigdis Hjorth - Siri Kvamme - Kapittel 11 - StavangerKult-kafeen - SølvbergetErlend Loe - Kristian Lundberg - Tomas EspedalEirik Bø - Et Liv i TrassErlend Loe - Kristian Lundberg - Tomas EspedalErlend Loe - Kristian Lundberg - Tomas Espedal
Aslak Nore og Nils-Rune LangelandSteffen Sørum - Birgitta JonsdottirEirik-Bø - Festivalsjef - Kapittell 11Pedro Carmona Alvarez - konferansierHelge Torvund leser fra AlabamaHelge Torvund - Åpningsforestillingen
William T. VollmannGjertrud Økland - Per Zanussi - Pål JackmanFrode Fanebust fikk Odd Noreger stipendBirgitta Jonsdottir - Åpningsforestillingen Kapittel 11Eirik Bø Bøker&Børst, StavangerBøker&Børst, Stavanger - Jonny-(Berg)-Halberg - Trass
Bøker&Børst, Stavanger - Ingvild RishaugBøker&Børst, Stavanger - Ingvild RishaugBøker&Børst, Stavanger - Ole-Robert SundeBøker&Børst, Stavanger - LadiesBøker&Børst, StavangerKapittel11-Åpningsforestilling-musikk

Thursday, 1 September 2011

Tanker om bok - Henrik H. Langeland: Fortellekunst

Tittel:Fortellekunst - Håndbok i litterære teknikker
Forfatter:Henrik H. Langeland
Forlag:Tiden
Innb:Paperback
Språk:Norsk Bokmål
Sider:112
ISBN:9788210051449
Utgitt:2011

Henrik H. Langeland er ikke bare produktiv som roman-forfatter, men like mye som pedagog og kunnskapsformidler når det gjelder kunsten å skrive. Foruten å holde jevnlige skrive-kurs, både i Norge og Paris, kom han ut med en nyttig liten lærebok i vår. En lærebok som ser ut til å gå rett på sak når det gjelder teknikker og praktiske ideer for dette med å "forfatte" noe. Her er det en "bruksanvisning" som enhver greier å ta poengene fra.
Denne lille boken gir et fint innblikk i forfatteryrket. Og er også en liten lærebok og inspirasjons-kilde for de som sysler litt med tanken på å skrive selv. Og ikke minst, for en litteratur-elsker er det stimulerende å lese slikt.  Det å vite litt om skrive-kunsten, beriker lese-gleden. Som leser blir man uvilkårlig nysgjerrig på forfatterens arbeidsmåter, tenkemåter og teknikker og knep.
Innholdet i Fortellekunst er entydig, oversiktlig og klart fremstilt.
Som illustrasjonsmateriale brukes Per Pettersons roman "Ut og stjæle hester". Det er nok en stor fordel eller kanskje en nødvendighet at man har lest den. Faktisk var det mange aha opplevelser jeg fikk nå lenge etter at den romanen er lest. Og jeg fikk en påtrengende lyst til å repetere den.
Fortellekunst er et kort "lærehefte" på 113 sider. Men jeg følte ikke at den manglet noe vesentlig. Den er inndelt i fem kapitler: 1. Fortellingens bestanddeler. 2.Fortellingens tider. 3.Fortellingens krefter. 4.Fortellingens stemmer. 5. Det praktiske arbeidet.
For meg ble dette en fin repetisjon av studietidens lærdom. Heftet er preget av Langelands personlige stil og grundighet. Foruten utstrakt bruk av eksempler fra Ut og stjæle hester, var flere andre verker fra litteraturen - eldre som moderne - brukt på en anskuelig og naturlig måte - slik at man lettere "tok poenget".  Avslutnings-kapitlet likte jeg spesielt godt - jeg er tilhenger av slikt grundig og strukturert notat-system. Det er mange nyttige tips å ta med seg fra dette heftet. Og skal man ikke sette i gang med roman-skriving selv, så er det likevel alltid interessant å gå bak "sceneteppet" til en forfatter slik.

Terningkast:5

Intervju i Aftenposten 
Kritikk i Morgenbladet