Bokens cover sier:
Tittel: Hjertet ditt- magien i et hjerteslag og hvordan du tar vare på kroppens viktigste muskel - Forfatter: Jonas Skogestad - Forlag: Kagge - ISBN:9788248922100 - Utgitt: 2018 - Innbundet - Antall sider: 203 - Jeg hadde lesereksemplar fra forlaget.
Jonas Skogestad - Forto fra Kagge Forlags side |
Om forfatteren fra Kagge forlags side:
Jonas Skogestad er lege og hjerteforsker. Han har siden 2011 jobbet med forskning på hjerteceller og har lang erfaring med undervisning på Bjørknes Høyskole. Han vant Idéprisen 2017 for forskning på en ny medisin mot alvorlige hjerterytmeforstyrrelser.Mine tanker om Hjertet ditt:
Denne boken hørte jeg om første gang på Kagge Forlag sitt høstmøte 2018. Kagge gir ut mange slike interessante fordypnings-bøker - lærerike og nyttige og informative. Bøker om helse, kropp og medisin er jeg spesielt interessert i (har noe innenfor dette i mine studier) - så her skjønte jeg med en gang, at dette var en bok jeg måtte lese.Vel kjente jeg til en del av stoffet fra studie-kurser jeg hadde gått på - men det var lenge siden, så det var på tide med en oppfrisking og her var det også mye nytt - og ikke minst: alt var forklart på en lettfattelig og "ufarlig" måte. Med ufarlig mener jeg at man blir ikke skremt av å lese denne om den viktigste delen i kroppen vår som holder oss levende. Tvert imot, man blir mer bevisst og forstår mer om hjertet hopper en gang i blant og hva man bør gjøre hvis hjertet gir andre signaler som man bør være oppmerksom på - dessuten bevisstgjøres verdien av fysisk aktivitet, kosthold og annet nyttig for at hjerte-muskelen vår skal ha de beste betingelser og gi oss et (om ikke langt) så i hvert fall best mulig liv.
Av kapittelinnholdet ser man straks hvor mange interessante områder denne boken dekker - den er logisk oppbygd og har en del helt klare og enkle illustrasjoner slik som denne på side 20:
Litt om innholdet slik det står i bokens begynnelse:
Kapitlene er delt i tre hoveddeler. I Del 1 lærer vi om hjertets oppbygning og funksjoner gjennom sju kapitler - Denne delen er kalt "Når hjertet ditt fungerer". Det som slår en er hvor fantastisk alt er "konstruert", og hvor mye som er involvert og skal klaffe for at prosessen skal gå normalt - og det gjør den jo heldigvis som oftest. Interessant å vite at hjertets hvilepuls ser ut til å være noe avgjørende for livslengden - dess lavere dess bedre....
Litt nytt for meg var viktigheten av kalsium for hjertet - fire milliarder hjerteceller skal synkroniseres til å samhandle og her er det den lille sinusknuten som styrer det hele gjennom elektriske signaler og akkurat denne prosessen er avhengig av den rette mengden av mineralet kalsium - blir mengden kalsium i blodet for liten, slår ikke (eller pumper ikke) hjertet godt nok, er det for mye kalsium, "hopper hjertet i vei" - vi får hjerterytmeforstyrrelser. Det var litt om innholdet i Del 1.
I Del 2 - Hjertehelse - merket jeg meg spesielt ulike grunner til at hjertet ikke arbeider så godt som det burde - vi hører om "ytre" årsaker, dvs. hjerteinfarkt når årene, kransarteriene, som fører oksygen til hjertemuskelen går tett, vi hører om hjerterytmeforstyrrelser, ulike typer alt etter hvor de oppstår, i hovedkamre eller forkamrene - om hjertestans og behandling med elektrisk hjertestarter - Hjerteflimmer - Den nye folkesykdommen? er et av kapitlene - og vi hører litt om trening i forbindelse med hjerteflimmer.
Jeg nevner noen tall oppgitt i en annen hjertebok jeg har lest at 300000 nordmenn behandles årlig for for hjerte- og kar-sykdommer på norske sykehus, og mer enn en million får utskrevet hjertemedisiner hvert år. I Norge innlegges 14000 personer årlig på grunn av hjerteinfarkt og omtrent like mange på grunn av atrieflimmer. Årlig begynner de elektriske signalene i hjertet hos 3000 nordmenn å fuske, slik at de må ha pacemaker og ca 10000 nordmenn lider av hjertesvikt. (Hentet fra Jørgen Gravning: Mitt fantastiske hjerte, side 42)
Hjertesvikt og medisiner er også viet oppmerksomhet i boken. Unge - hjertestans - og årsaker (s.120-123) ga god innsikt - her pekes det på at mange av disse tragiske tilfellene av brå hjertedød hos idrettsutøvere eller unge sannsynligvis er en følge av genetisk hjertelidelse. (Dessverre så oppdages ikke dette på et tidlig tidspunkt - men det er å håpe at videre forskning kan avverge katastrofer på dette området i fremtiden)
Siste del, Del 3, er også veldig viktig - god informasjon og mye nyttig lærdom som bygger på forskning når det gjelder å ta vare på hjertet ved fornuftig kosthold og trening og vi er også innom bruk av rusmidler...til slutt har boken grundig henvisning til kilder s.186-202 - nyttig også med alfabetisk stikkordregister s.203-204. Jeg skal ikke "avsløre" i detalj alt det spennende og lærerike som står i boken - les selv og bli klok.
Konklusjon: Boken er veldig interessant og nyttig - den er skrevet på en lettfattelig måte - og den skapte i hvert fall ingen uro-følelse hos meg, snarere tvert i mot - alt dette var beroligende å lese. Noe annet man blir påminnet når man leser en slik bok, er hvor viktig det er å ta vare på og stelle godt med sin kropp og helse - slik at hjertet får de beste forutsetninger for å gjøre jobben sin. Min lille oppsummering sier altfor lite om viktigheten av denne hjerte-boken - det anbefales at den leses i detalj.
Terningkast:5
Skogestad om hjerterytme-forstyrrelser: